Ακαταμάχητες μυρωδιές, σπιτικές συνταγές που περνάνε από γενιά σε γενιά και απόρρητα μυστικά στην τέχνη του ψησίματος, μας οδήγησαν σε έναν Κρητικό φούρνο στο Παγκράτι, σε έναν γαλλικό στην οδό Πανεπιστημίου και σε ένα εργαστήριο αρτοποιίας που διαθέτει τον δικό του πετρόμυλο.
Σου παρουσιάζουμε μερικούς από τους τοπ φούρνους της Αθήνας γιατί όπως και να το κάνουμε πρέπει να τους επισκεφθείς!Σταματάκης
Ένας Κρητικός φούρνος στο κέντρο του Παγκρατίου. Επάνω στην πλατεία Δεληολάννη, δεσπόζει ο φούρνος «Σταματάκης» που μας κερνάει, εδώ και σαράντα χρόνια, το καλύτερο σουσαμένιο κουλούρι και όχι μόνο. Ο ιδιοκτήτης, κύριος Γιάννης, βέρος Χανιώτης και αρτοποιός τρίτης γενιάς, κρατά καλά τα μυστικά του επαγγέλματος και τις παραδόσεις. «Στο μαγαζί μου απαγορεύονται τα εισαγόμενα προϊόντα και τα μηχανήματα εκεί που δεν χρειάζονται» λέει για τους κανόνες που δεν παραβαίνει ποτέ. Στο εργαστήριο του, έχουν θέση μόνο τα ελληνικά προϊόντα όπως το λάδι και η μυζήθρα που φέρνει από τον τόπο του, το εγχώριο σιτάρι και το πατρινό τυρί. Εκτός από το κουλούρι που γίνεται ανάρπαστο από τις 4 τα ξημερώματα, οι χειροποίητες πίτες, τα αφράτα τσουρέκια, το ψωμί που ζυμώνεται στο χέρι και το διάσημο κρουασάν με πραλίνα από το Κιλκίς, έχουν κάνει όνομα.
Paul
Το 1889, ένας μικρός οικογενειακός φούρνος με αγάπη στην καλή γεύση και στο παραδοσιακό ψήσιμο , ανοίγει κοντά στη Λιλ στην Βόρεια Γαλλία. Τέσσερις γενιές αργότερα, ο φούρνος Paul μετρά περισσότερα από 400 καταστήματα σε όλη την Γαλλία και 130 διεθνώς. Ανάμεσα σε αυτά, και ο «δικός μας» στο κομβικό σημείο της οδού Πανεπιστημίου. Διατηρώντας την παριζιάνικη βιτρίνα του και τις αυθεντικές γαλλικές γεύσεις, προσφέρει το τέλειο κρουασάν–αυτό με τη τραγανή κρούστα και τη μαλακή υφή στο κέντρο, σκέτο ή γεμιστό με μπάρες μαύρης σοκολάτας- αφράτα μπριός πασπαλισμένα με κρυσταλλική ζάχαρη, σωστά βουτυρωμένες αλμυρές και γλυκές τάρτες, υπέροχα εκλέρ και μιλφέιγ. Πρόταση μας το ελαφρά γλασαρισμένο Millefeuille fraise με τη κρέμα βανίλια και τις φρέσκες φράουλες. Η μεγάλη ποικιλία από ψωμάκια, δίνει ωραίες ιδέες για σάντουιτς όπως το Αtlantique με τον καπνιστό σολωμό, τομάτα, lemon cream cheece και μαρούλι. Από τις γλυκές συνταγές, προτιμήστε τη σοκολατένια εκδοχή των Benoîtons, που δεν είναι άλλο από ραβδάκια ψωμιού ολικής άλεσης πλασμένα με ολόκληρα κομμάτια σοκολάτας. Προσεχώς και νέο κατάστημα στην Γλυφάδα, στην πλατεία Εσπερίδων.
Πανεπιστημίου 10, Σύνταγμα, Τηλ.: 2103632 352
Πνύκα
Το χωριάτικο ψωμί με την χρυσαφένια τραγανή κόρα και την αφράτη ψίχα, του φούρνου «Πνύκα» έχει πολλά μυστικά νοστιμιάς. Από το 1981, όπου και άνοιξε το πρώτο πρατήριο στο Σύνταγμα (σήμερα είναι συνολικά τρία) προσφέρει «αληθινό» σταρένιο και μαύρο ψωμί, η φήμη του οποίου έφτασε μέχρι το πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ. Διαθέτει το δικό του εργαστήριο στο Παγκράτι (που λειτουργεί και σαν πρατήριο) από όπου συντονίζεται όλη η δουλειά. Εκεί λειτουργεί ένας πετρόμυλος που αλέθει το σιτάρι, το κριθάρι και τη βρώμη ενώ το ψήσιμο γίνεται σε ηλεκτρικό φούρνο φτιαγμένο από πλάκες Νάξου. Ο αρτοποιός Γιώργος Κότσαρης, γιος του ιδρυτή της επιχείρησης Δημήτρη, δουλεύει ακούραστα για να βγάλει το αποτέλεσμα που επιθυμεί. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε που οι χειροποίητες πίτες και τα τσουρέκια του γίνονται ανάρπαστα.
Καρράς
Της παραδοσιακής σχολής είναι και ο Χωριάτικος Φούρνος Καρρά που από το 1928, ξυπνά κάθε πρωί την γύρω περιοχή με τα αρώματα του. Είναι η ώρα, που στον επιβλητικό ξυλόφουρνο ψήνονται τα ψωμιά με προζύμι, τα καρβέλια ολικής αλέσεως, τα πολύσπορα, τα καλαμποκόψωμα και τα ξακουστά τυρόψωμα με την χωριάτικη ζύμη, που προκαλούν το αδιαχώρητο. Μερίδιο επιτυχίας διεκδικούν και οι άνθρωποι του φούρνου «Καρράς», Αντώνης, Νίκος και Ελένη, αρτοποιοί τρίτης γενιάς που είναι μάστορες στην τέχνη του ψωμιού, αλλά και η εξαιρετική ποιότητα των πρώτων υλών. Τα αλεύρι που χρησιμοποιείται είναι από 100% ελληνικό σιτάρι και αλέθεται σε ειδικούς μύλους. Αφού φτάσαμε μέχρι την Άνοιξη, ήταν λογικό να μην μείνουμε μόνο στην κατηγορία «ψωμί». Τα φρέσκα βουτήματα, όπως τα κουλουράκια βανίλιας και σοκολάτας-καρύδας, τα παξιμαδάκια με σουσάμι, τα τραγανά μουστοκούλουρα και το γεμιστό τσουρέκι σοκολάτας, μας άφησαν με τις καλύτερες εντυπώσεις.
0 σχόλια: