Ένα γλυκό το οποίο τρώγεται ζεστό ή κρύο. Γλυκό το οποίο μας ταξιδεύει πίσω στο χρόνο, στη Δυτική Θράκη, την Τουρκία αλλά και στη Μέση Ανατολή.
Η βαρβάρα ή αλλιώς ασουρές (Aşure) φτιάχνεται και σερβίρεται στις 10 του πρώτου μήνα, του Ισλαμικού ημερολογίου.
Κάποιοι κάνουν αναφορά ότι είναι το γλυκό του Νώε για την τίμηση της σωτηρίας από τον κατακλυσμό, ενώ για τους Έλληνες το γλυκό φτιάχνεται και μοιράζεται την παραμονή της εορτής της Αγίας Βαρβάρας (4 Δεκεμβρίου), συμβολίζοντας την πανσπερμία.
Η παράδοση θέλει τη βαρβάρα να μοιράζεται την παραμονή σε τρία σπίτια, για να γλυκάνουν την Αγία Βαρβάρα, προκειμένου να προστατεύει τα παιδιά.
Υλικά
2,5 λίτρα νερό
500 γρ. σιτάρι
250 γρ. ξανθιά σταφίδα
250 γρ. μαύρη σταφίδα
250 γρ. ξερά σύκα κομμένα στα τέσσερα
200 γρ. ζάχαρη
3/4 κ.γ. αλάτι
1/2 κ.γ. γαρύφαλλο τριμμένο
3 κ.σ. καβουρντισμένο αλεύρι
Για το πασπάλισμα
250 γρ. καρύδια τριμμένα
1 κ.σ. κανέλα
1 κ.γ. ζάχαρη
Χρόνος
70-90 λεπτά
Επίπεδο δυσκολίας
1/5
Εκτέλεση
1. Μουλιάζουμε από βραδύς το σιτάρι. Εάν δεν υπάρχει διαθέσιμος χρόνος, μπορούμε να το μουλιάσουμε σε ζεστό νερό για 3-4 ώρες.
2. Βάζουμε το σιτάρι να βράσει και να μαλακώσει ελαφρώς. Στη χύτρα θα πάρει περίπου 30 λεπτά.
Προσθέτουμε στη συνέχεια τα υπόλοιπα υλικά και συνεχίζουμε το βράσιμο μέχρι να μαλακώσει το σιτάρι και να χυλώσει το μείγμα.
Μην το πήξετε πολύ, γιατί θα πήξει ακόμα λίγο όταν θα κρυώσει.
3. Σερβίρετε σε μπολ, το αφήνετε να κρυώσει και ρίχνετε από πάνω καρύδια τριμμένα και κανέλα.
0 σχόλια: