Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

SUPER LEAGUE

Κυριακή 30 Νοεμβρίου 2014

Αυτά είναι τα 4 λάθη που όλοι κάνουμε στο φαγητό!



Μια φορά και έναν καιρό, οι παππούδες μας ξυπνούσαν το πρωί και έτρωγαν αυγά, βούτυρο, ψωμί, τυρί, γάλα, ή τέλος πάντων ότι μπορούσαν να τους προσφέρουν οι οικογένειές τους. Όχι μπάρες δημητριακών με φυτικές ίνες, μπισκοτάκια, δημητριακά με σοκολάτα και γιαουρτάκι με φρούτα και μέλι. Καλή η πολυτέλεια του Quaker, δε λέω, αλλά η δυνατότητα του να είμαστε επιλεκτικοί ανάμεσα σε όλα αυτά τα επεξεργασμένα προϊόντα που φαινομενικά δείχνουν υγιεινά, έχει οδηγήσει σε επιλογές με ανεπιθύμητα αποτελέσματα που συχνά δεν παρατηρούμε.


1. Γλυκό πρωινό.
Γιατί το αυγουλάκι, το γαλατάκι και το τοστάκι με τυρί -γαλοπούλα είναι πολύ μπανάλ, έναντι των δημητριακών πλούσιων σε φυτικές ίνες με αποξηραμένα φρούτα και κομματάκια μαύρης σοκολάτας που πλασάρεται σαν το απόλυτα υγιεινό και διαιτητικό γεύμα. Να το τιμήσουμε το αποξηραμένο, γιατί όχι, όμως μέρα με τη μέρα καταναλώνουμε τεράστιες ποσότητες ζάχαρης χωρίς να το πάρουμε χαμπάρι. Αρκετές μελέτες πάνω σε αυτά τα τρόφιμα, έχουν δείξει πως ορισμένες μπάρες δημητριακών και επεξεργασμένα προϊόντα με χαμηλά λιπαρά, μπορεί να περιέχουν περισσότερη ζάχαρη από τα κανονικά ομόλογά τους, ενώ η εξαντλητικές δίαιτες με πλήρη έλλειψη λίπους μπορούν να δημιουργήσουν πρόβλημα στον οργανισμό σου. Συγκεκριμένα, ένα άρθρο που δημοσιεύθηκε στο British Medical Journal αναφέρει ότι τα κορεσμένα λιπαρά κάνουν πράγματι καλό. Τα γαλακτοκομικά τρόφιμα παρέχουν βιταμίνες Α και D, ασβέστιο και φώσφορο, που μπορεί να έχουν αντι-υπερτασικά αποτελέσματα. Σύμφωνα με το ίδιο άρθρο, το να αποκόψει κάποιος τα κορεσμένα λιπαρά έχει, παραδόξως, αυξημένο καρδιαγγειακό κίνδυνο. Γι αυτό, δοκίμασε να φας ένα τοστάκι με ένα ποτήρι γάλα και ένα φρούτο, ενώ μη φοβηθείς να προσθέσεις πολύ λίγο βούτυρο ή ένα μικρό κουταλάκι λάδι στο ψωμί σου. Εάν είσαι φαν των δημητριακών, μπορείς να πειραματιστείς με λίγα παξιμαδάκια ή κράκερ βρώμης με λίγο τυρί και ντομάτα. Η πρωτεΐνη και ο υδατάνθρακας θα σε κρατήσουν χορτάτο για αρκετές ώρες!

2. Δεν υπάρχει φθηνό μέρος όπου μπορείς να βρεις υγιεινό φαγητό.
Ή μήπως υπάρχει; Στην κουζίνα σου ας πούμε. Βαριόμαστε το μαγείρεμα, να πηγαίνουμε στο σούπερ μάρκετ, να ψάχνουμε τα χιλιάδες ράφια και ψυγεία. Τις περισσότερες φορές το delivery είναι ο «από μηχανής θεός» τη στιγμή που λιμοκτονούμε, συνήθως μετά από μια κουραστική μέρα. Είναι ΟΚ εάν παραγγείλεις μια φορά την εβδομάδα, άντε δύο, απ΄έξω, όμως όταν γίνει σύστημα θα δεις τα ψωμάκια σου να γίνονται πιο οκτάζυμα και από αυτά του φούρνου. Ήρθε η ώρα να πείσεις τον εαυτό σου ότι πρέπει να μαγειρέψεις. Μπορείς να βρεις λύσεις όπως το μαγείρεμα μιας μεγάλης κατσαρόλας με κάποιο όσπριο, το οποίο θα βάλεις στην κατάψυξη και θα σου παρέχει λίγες μερίδες επιπλέον για την προσεχή εβδομάδα, τις οποίες θα ζεσταίνεις και σε 5 λεπτά θα έχεις το πιο υγιεινό «fast food»! Κάποιες άλλες συνταγές απαιτούν λιγότερα από 30 λεπτά, όπως οι ομελέτες, οι σαλάτες, τα μακαρόνια, κλπ.

3. Ένα burger είναι φθηνότερο από μια φρουτοσαλάτα.
Ισχύει, εάν τις παραγγείλεις απ’ έξω. Το να πας στο σούπερ μάρκετ και να αγοράσεις υλικά για σαλάτα θα σου κοστίσει το ίδιο, ίσως και λιγότερο, απ ότι θα σου κοστίσουν τα υλικά για ένα σπιτικό burger με ψωμάκια, καλό κρέας και σάλτσες, ενώ ο χρόνος προετοιμασίας μιας πλούσιας σαλάτας κυμαίνεται γύρω στα 10 λεπτά. Κατά τα άλλα, το αν θες να παραγγείλεις delivery βρίσκεται στη δική σου κρίση, όμως μη χρησιμοποιείς τη δικαιολογία του ότι μια κοτοσαλάτα κοστίζει 8.00 ευρώ, ενώ το burger κοστίζει μόνο 2.00! Είσαι ότι τρως. Θες να είσαι κάτι φθηνό, γρήγορο και χαμηλής ποιότητας;

4. Το «και καλά» σπιτικό.
Υπάρχουν τόσες πολλές συνταγές για σπιτικά φαγητά και γλυκά, που παρόλη τη φρέσκια και λαχταριστή όψη τους, δεν είναι και τόσο γνήσια. Προϊόντα όπως ο ζωμός κότας και λαχανικών, έτοιμες σάλτσες, χρωματιστά πρόσθετα για τα κέικ και πολλά ακόμη, καταστρέφουν το «σπιτικό» concept. Μπορείς να χρησιμοποιήσεις το πατροπαράδοτο γάλα, βούτυρο και αλεύρι, που χρησιμοποιούνται σε όλες σχεδόν τις συνταγές. Αν θες να σεβαστείς τον κόπο σου, μη «βρωμίσεις» με πρόσθετα και χρωστικές ουσίες τη δουλειά που έριξες όλη μέρα για να φτιάξεις κάτι σπιτικό.

Αρθρογράφος: Βίβιαν Ηλιάδη






ΤΡΕΛΟ ΓΑΙΔΟΥΡΙ
ΤΡΕΛΟ ΓΑΪΔΟΥΡΙΤΡΕΛΟ ΓΑΪΔΟΥΡΙ
Bookmark and Share

SHARE THIS

0 σχόλια: