Χωρίς εκπλήξεις ολοκληρώθηκε στην Ολομέλεια της Βουλής η ονομαστική ψηφοφορία για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης, με την κυβέρνηση να αποσπά 155 θετικούς ψήφους. «Όχι» ψήφισαν 131 της αντιπολίτευσης και «παρών» δήλωσαν δύο βουλευτές, η Κατερίνα Μάρκου και ο Γρηγόρης Ψαριανός -και οι δύο ανεξάρτητοι βουλευτές προερχόμενοι από τη ΔΗΜΑΡ.
Προηγήθηκε διαμάχη των πολιτικών αρχηγών σε υψηλούς τόνους, με την κυβέρνηση να παρουσιάζει ένα οδικό χάρτη εξόδου από το μνημόνιο και σταδιακής επανόρθωσης αδικιών, και την αξιωματική αντιπολίτευση να ζητά εκλογές, λέγοντας ότι το αποτέλεσμα της σημερινής ψηφοφορίας θα δείξει ότι η κυβέρνηση δεν διαθέτει τους 180 ψήφους για εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας.
Εξερχόμενος από τη Βουλή, ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς δήλωσε ότι «η εμπιστοσύνη και η εντολή που πήραμε δεν θα διαψευστούν. Οι ελπίδες του ελληνικού λαού θα δικαιωθούν απολύτως». Ερωτηθείς για το χρόνο των εκλογών, απάντησε: «Εκλογές το 2016».
Λίγο νωρίτερα, εξερχόμενος από τη Βουλή ο Αλέξης Τσίπρας δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι η κυβέρνηση έδειξε αδυναμία μέσα και έξω από το Κοινοβούλιο. «Ο χρόνος της κυβέρνησης τελειώνει. Το πεπρωμένο φυγήν αδύνατον» συμπλήρωσε.
Στην ομιλία του -που διήρκεσε περισσότερο από μία ώρα- ο Αντώνης Σαμαράς τόνισε ότι η χώρα βρίσκεται στην πιο κρίσιμη καμπή για την έξοδο από την κρίση, ξεκαθαρίζοντας ότι δεν θα επιτρέψει σε κανέναν να εμποδίσει τη χώρα να βγει από την κρίση. «Όποιος άκουσε απόψε τον κ. Τσίπρα αντιλήφθηκε τη ματαιότητα της συνεννόησης μαζί του. Βάφτισε ΣΥΡΙΖΑ όσους βουλευτές δεν είναι ΝΔ, ακόμα και όσους θα ήθελαν να ψηφίσουν Πρόεδρο της Δημοκρατίας» είπε ο πρωθυπουργός.
Νωρίτερα, ο Αλέξης Τσίπρας είχε δηλώσει ότι από την ψηφοφορία για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης η κυβέρνηση θα διαπιστώσει ότι δεν έχει «ούτε με τα κιάλια» την πλειοψηφία των 180 βουλευτών για την προεδρική εκλογή, και ζήτησε «εκλογές τώρα» ώστε να μην μείνει η χώρα παγιδευμένη σε μία τετράμηνη προεδρολογία και μία παρατεταμένη προεκλογική περίοδο. Απαντώντας δε στα περί εξόδου από τα μνημόνια είπε ότι «μνημόνια δεν είναι ένας τίτλος».
Τη στρατηγική εξόδου από το Μνημόνιο παρουσίασε λίγο πιο πριν ο ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος, ξεκαθαρίζοντας ότι η διαδικασία της ψήφου εμπιστοσύνης δεν συνιστά προκαταβολή της διαδικασίας της προεδρικής εκλογής. Ο κ. Βενιζέλος παρουσίασε τον Οδικό Χάρτη εξόδου από το μνημόνιο, μέχρι την προεδρική εκλογή, με επτά βήματα. Απαντώντας στα σενάρια περί κυβέρνησης εθνικής ανάγκης και εθνικού σκοπού, είπε ότι το ΠΑΣΟΚ έτσι αντιλαμβάνεται αυτή την κυβέρνηση και για αυτό συμμετέχει σε αυτήν.
Σφοδρή επίθεση στην κυβέρνηση εξαπέλυσε ο Πάνος Καμμένος. Ο πρόεδρος των ΑΝ.ΕΛ. τόνισε ότι μόνη λύση είναι οι εκλογές και στη συνέχεια ο σχηματισμός κυβέρνησης εθνικής ενότητας. «Η κυβέρνηση βρίσκεται σε πανικό και λέει ψέματα. Η κυβέρνηση έχει τελειώσει» είπε. Κάλεσε, επίσης, τους ανεξάρτητους βουλευτές που εξελέγησαν με τους ΑΝΕΛ και έχουν αποχωρήσει να μην δώσουν ψήφο εμπιστοσύνης στην συγκυβέρνηση, υποστηρίζοντας πως αν το πράξουν θα είναι «κοινοί αποστάτες».
Η φυγή προς τα εμπρός που επιχειρεί η κυβέρνηση με την διαδικασία της ψήφου εμπιστοσύνης και με ανοικτά μέτωπα είναι ομολογία αδυναμίας, δήλωσε ο Φώτης Κουβέλης, τονίζοντας την ανάγκη εθνικής συνεννόησης για την αναδιάρθρωση του χρέους και την εφαρμογή πολιτικών σε ευρωπαϊκό επίπεδο για την ανάπτυξη. Είπε ακόμη ότι χρειάζεται αλλαγή πολιτικής σε προοδευτική κατεύθυνση, γεγονός που σημαίνει αλλαγή της κυβέρνησης.
Κριτική τόσο προς την πλευρά των κομμάτων της συγκυβέρνησης όσο και προς τον ΣΥΡΙΖΑ επιφύλασσε η Αλέκα Παπαρήγα στην ομιλία της στη συζήτηση για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση. Η κ. Παπαρήγα κατηγόρησε τη ΝΔ ότι υποτάσσει τον λαό με τους εκβιασμούς, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ, όπως είπε, με τις χίμαιρες. «Ο σοσιαλισμός του ΣΥΡΙΖΑ είναι σαν την άχνη στον κουραμπιέ: αν την τινάξεις δεν μένει τίποτα» είπε χαρακτηριστικά.
0 σχόλια: