Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

SUPER LEAGUE

Τετάρτη 10 Ιανουαρίου 2024

Γλυκό κουταλιού κυδώνι



 Φρούτα της γονιμότητας, κατά την αρχαιοελληνική παράδοση, είναι βιταμινούχα, αντιοξειδωτικά, αντιαλλεργικά και αρωματίζουν την αναπνοή. Εκτός των άλλων περιέχουν κάλιο και χαλκό, τη… χαρά της καρδιάς και του θυρεοειδούς, αντίστοιχα. Επειδή η φυσική γεύση τους είναι στυφή, πολλοί/ες αναζητούν την πιο γλυκιά έκδοση του φρούτου, που δεν είναι άλλη από το παραδοσιακό, ανάρπαστο γλυκό του κουταλιού.
Υλικά:

1 κιλό κυδώνια
1 κιλό καστανή ζάχαρη
2 ποτήρια νερό
Λίγα φύλλα αρμπαρόριζας
Χυμός από ένα μέτριο λεμόνι
Μία κούπα άψητα αμύγδαλα, ξεφλουδισμένα
Εκτέλεση:

Βάζεις το νερό μαζί με τη ζάχαρη σε μια μεγάλη κατσαρόλα να βράσουν σε μέτρια φωτιά. Εν τω μεταξύ πλένεις τα κυδώνια και τα κόβεις στα 4, όπως τα μήλα. Αφαιρείς τα σπόρια τους και τα κόβεις όπως τις λεπτές τηγανητές πατάτες (εναλλακτικά τα τρίβεις στο χοντρό μέρος του τρίφτη). Μόλις αρχίσει να βράζει το σιρόπι, ρίχνεις μέσα τα κομμάτια από τα κυδώνια, κατεβάζεις λίγο ακόμα τη φωτιά (στο ενάμισι) και τα αφήνεις να βράσουν για μια ώρα χωρίς να σκεπάσεις την κατσαρόλα. 

Για να βεβαιωθείς ότι το γλυκό έχει «δέσει», στάζεις μια σταγόνα από το σιρόπι στο νύχι σου και, αν δεν κυλήσει, είναι έτοιμο. Τότε το αποσύρεις από το μάτι, ρίχνεις μέσα τα φυλλαράκια της αρμπαρόριζας, τα αμύγδαλα και τον χυμό του λεμονιού και σκεπάζεις με το καπάκι, για να πάρει το κυδώνι όλα τα αρώματά τους. Στη συνέχεια αφήνεις το γλυκό να κρυώσει σιγά-σιγά μέσα στο σκεύος και κατόπιν το βάζεις σε γυάλινα βάζα.

Μπορείς να το φυλάξεις στο ψυγείο, για να έχεις διαθέσιμο όλο τον χρόνο αυτό το υπέροχο σπιτικό γλύκισμα (αν φυσικά προλάβεις και δεν φαγωθεί αμέσως).




SHARE THIS

0 σχόλια: