Δύο νεκροί (ένας άντρας και μια γυναίκα) και τουλάχιστον 24 αγνοούμενοι είναι ο θλιβερός απολογισμός ενός ακόμα ναυαγίου στα νερά του Αιγαίου.
Ειδικότερα, στη Σάμο και τη Χίο οδηγήθηκαν οι 13 διασωθέντες μετανάστες από το ναυάγιο που σημειώθηκε δέκα ναυτικά μίλια ανοιχτά της Σάμου.
Ανάμεσα στους διασωθέντες υπάρχουν και οι σοροί δύο άτυχων μεταναστών που έχασαν τη ζωή τους.
Ωστόσο, εκφράζονται φόβοι ότι ο αριθμός των μεταναστών που έχασαν τη ζωή τους ίσως είναι μεγαλύτερος, αφού ο αριθμός των επιβαινόντων στο μοιραίο, όπως αποδείχτηκε, σκάφος ήταν περίπου 38, σύμφωνα με μαρτυρίες των μεταναστών.
Πληροφορίες από την περιοχή αναφέρουν ότι δύο μετανάστες διέσωσε τουρκική ακταιωρός.
Στην περιοχή έσπευσαν τρία πλωτά του Λιμενικού Σώματος, ένα ελικόπτερο Σούπερ Πούμα, ένα ελικόπτερο του Λιμενικού, ένα ναυαγοσωστικό και σκάφος του Πολεμικού Ναυτικού.
Στην επιχείρηση συμμετέχουν και παραπλέοντα πλοία.
Οι ισχυροί νότιοι άνεμοι δυσχεραίνουν το έργο των σωστικών συνεργείων, ενώ για άλλη μια φορά γεννάται το μείζον θέμα για το πώς οι δουλέμποροι έστειλαν τους μετανάστες με τέτοιες καιρικές συνθήκες να περάσουν στην Ελλάδα, στέλνοντάς τους στον βέβαιο θάνατο.
Τοπικά ΜΜΕ αναφέρουν ότι η τουρκική ακτοφυλακή αρχικά πήγε στο σημείο του ναυαγίου αλλά αποχώρησε.
Τα ξημερώματα λιμενικοί διέσωσαν 47 μετανάστες στη θαλάσσια περιοχή νοτιοανατολικά της Χίου και κοντά στο Φαρμακονήσι.
Δεν έβρισκαν νεκροφόρα
Με όχημα ιδιωτών μεταφέρθηκαν στο Νοσοκομείο του νησιού οι δύο σοροί των μεταναστών, καθώς κανένα γραφείο τελετών στη Σάμο δεν αναλάμβανε τη μεταφορά τους.
Ο λόγος είναι ότι τα γραφεία τελετών δεν έχουν ακόμη πληρωθεί για τη μεταφορά των 22 σορών από το πολύνεκρο ναυάγιο της 5ης Μαΐου.
Μ. Βαρβιτσιώτης
Τη βαθιά θλίψη του για τον χαμό ανθρώπινων ζωών, στο νέο περιστατικό διάσωσης μεταναστών από τη θάλασσα ανοικτά της Σάμου, εξέφρασε υπουργός Ναυτιλίας και Αιγαίου, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, από τη Σύμη που περιοδεύει.
«Παρά το γεγονός» τόνισε ο κ. Βαρβιτσιώτης, «ότι οι άνδρες και οι γυναίκες του Λιμενικού Σώματος καθημερινά καταβάλλουν υπεράνθρωπες προσπάθειες για τη διάσωση ανθρωπίνων ζωών στη θάλασσα και για την περιφρούρηση των θαλασσίων συνόρων της χώρας, η αύξηση του φαινομένου της παράνομης μετανάστευσης είναι δραματική».
«Τα συνεχή περιστατικά διασώσεων», συνέχισε ο υπουργός, «αλλά και απωλειών ζωών στη θάλασσα, ωστόσο, επιβεβαιώνουν τους φόβους που έχουν διατυπωθεί από το Υπουργείο Ναυτιλίας και Αιγαίου, τόσο στην Ελλάδα όσο και διεθνώς, για τις αυξητικές διαστάσεις του φαινομένου, που καθιστούν επείγουσα την αναθεώρηση της μεταναστευτικής πολιτικής στην Ευρώπη. Ως Προεδρία του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης αναλάβαμε πρωτοβουλίες και εργασθήκαμε σκληρά για μία μεταναστευτική πολιτική που θα αντιμετωπίζει το πρόβλημα της παράνομης μετανάστευσης στη ρίζα του και θα καθιστά ισότιμη τη συνεισφορά όλων των Εταίρων στην αντιμετώπισή του».
«Με εντολή του Πρωθυπουργού το Λιμενικό Σώμα, η Ελληνική Αστυνομία και οι Ένοπλες Δυνάμεις συντονίζουν τη δράση τους, ώστε να αξιοποιήσουμε όλα τα διαθέσιμα μέσα για την αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση του φαινομένου» κατέληξε.




0 σχόλια: