Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

SUPER LEAGUE

Τετάρτη 26 Οκτωβρίου 2022

Άντρες – γυναίκες: Πόσο διαφέρουμε;



Μπορούν να ρίξουν την μπάλα μακρύτερα, έχουν πιο δυνατή σωματική κατασκευή, μεγαλύτερες σεξουαλικές ορέξεις και βλέπουν με καλύτερο μάτι το αδέσμευτο σεξ. Αυτοί είναι οι άντρες και αυτές είναι οι βασικές τους διαφορές από τις γυναίκες. Γιατί σε ό,τι αφορά στην ψυχολογία, την ιδιοσυγκρασία και τις ικανότητές τους, δε διαφέρουν σχεδόν καθόλου από τις γυναίκες.
Αυτό ισχυρίζεται η βραβευμένη ψυχολόγος και καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο του Wisconsin Janet Shibley Hyde – μια από τις καλύτερες παγκοσμίως στον τομέα της, σύμφωνα με δημοσίευμα της American Psychological Association. Μάλιστα, όπως τονίζει, οι πολυσυζητημένες διαφορές ανάμεσα στα δύο φύλα είναι απλώς ένα κατασκεύασμα των μέσων ενημέρωσης, τα οποία επιμένουν στη θεωρία ότι άντρες και γυναίκες δεν τα πηγαίνουν καλά μεταξύ τους, επειδή επικοινωνούν με διαφορετικό τρόπο.


Μύθος το χάσμα των δύο φύλων

Η μαθηματική σκέψη, η ικανότητα του λόγου και της επικοινωνίας, η αντίληψη του χώρου, η αυτοεκτίμηση, οι ηγετικές ικανότητες, η επιθετικότητα, η ηθική, η λογική και τα ψυχολογικά κίνητρα είναι χαρακτηριστικά που δεν καθορίζονται από το φύλο στο οποίο ανήκουμε αλλά από την προσωπικότητά μας. Για να καταλήξει σε αυτό το συμπέρασμα η ψυχολόγος ανέλυσε και ενοποίησε τα συμπεράσματα δεκάδων ερευνών που διενεργήθηκαν μέσα στις δύο τελευταίες δεκαετίες του 20ου αιώνα διαπιστώνοντας παράλληλα ότι το τεχνητό χάσμα αρσενικών – θηλυκών έχει επιπτώσεις στους τομείς των σχέσεων, της εργασίας και της διαπαιδαγώγησης.

Απροσδόκητη ομοιότητα

Όπως παρατήρησε η ερευνήτρια, η διαφορά φύλου έπαιξε πολύ μικρό ρόλο στα αποτελέσματα των μελετών που έβαλε κάτω από το μικροσκόπιό της. Η ανακάλυψη αυτή την οδήγησε στην «Υπόθεση της ομοιότητας των δύο φύλων» (Gender Similarities Hypothesis). Διαπίστωσε επίσης πως, όταν ζητήθηκε από τους άντρες και τις γυναίκες που λάμβαναν μέρος σε μια έρευνα να αφήσουν τον εαυτό τους ελεύθερο να συμπεριφερθεί ανεξάρτητα από το φύλο στο οποίο ανήκουν, οι γυναίκες ήταν πιο επιθετικές και οι άντρες πιο παθητικοί από όσο έχουμε συνηθίσει.

Διαφορές από λάθος σκοπιά

Η ψυχολόγος καλεί τους εκπροσώπους τόσο του θηλυκού όσο και του αρσενικού γένους να κατανοήσουν ότι έχουν οδηγηθεί (λανθασμένα) να πιστεύουν ότι δεν μπορούν να αλλάξουν τα – δήθεν – έμφυτα χαρακτηριστικά του φύλου τους. Υπενθυμίζει δε ότι τα βιβλία με τις μεγαλύτερες πωλήσεις και τα πιο δημοφιλή περιοδικά είναι εκείνα που ασχολούνται με τις προσωπικές σχέσεις, τις οποίες ερμηνεύουν από τη λανθασμένη σκοπιά της διαφοράς ιδιοσυγκρασίας αντρών – γυναικών.

Οδηγίες για γονείς

Η ίδια εσφαλμένη αντίληψη επιβάλλεται και στα παιδιά, τα οποία υποφέρουν από τις συνέπειες των υπερβολικών ισχυρισμών για τις διαφορές των δύο φύλων, επισημαίνει η ψυχολόγος. Παράδειγμα, η ευρέως διαδεδομένη πεποίθηση ότι τα αγόρια είναι καλύτερα από τα κορίτσια στα μαθηματικά. Η ανάλυση των ερευνών έδειξε ότι αγόρια και κορίτσια αποδίδουν εξίσου καλά στα μαθηματικά μέχρι το γυμνάσιο, οπότε τα αγόρια παίρνουν το προβάδισμα. Όπως πιστεύουν οι ψυχολόγοι, τα φαινόμενο αυτό αντανακλά τις προσδοκίες των γονέων, οι οποίες επηρεάζουν ανάλογα την αυτοπεποίθηση και την απόδοση των παιδιών. Στο ίδιο κλίμα κινούνται και γνωστά παιδικά παιχνίδια (π.χ οι δημοφιλείς κούκλες Barbie), που προωθούν τη διαιώνιση του μύθου της διαφορετικότητας των δύο φύλων, σύμφωνα με τους επιστήμονες.



SHARE THIS

0 σχόλια: