Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

SUPER LEAGUE

Κυριακή 29 Ιουνίου 2014

Μπαράζ αιτημάτων για νέο σύστημα προαγωγής στην Α’ Λυκείου

Το ισχύον σύστημα στέλνει για εξετάσεις τον Σεπτέμβρη μαθητές με μέσο όρο βαθμολογίας 17 ή 18, επειδή συγκέντρωσαν βαθμό κάτω από 10 σε ένα από τα μαθήματα

Πληθαίνουν οι φωνές για αλλαγές στον τρόπο υπολογισμού του βαθμού προαγωγής της Α' Λυκείου που φέτος αυστηριοποιήθηκε, καθώς πληροφορίες από πολλά λύκεια της χώρας αναφέρουν ότι καταγράφονται υψηλά ποσοστά μετεξεταστέων.

ο υπουργείο Παιδείας καθημερινά βομβαρδίζεται από αιτήματα να επανεξετάσει το θέμα για να μην αδικηθούν οι 85.000 μαθητές της Α' Λυκείου, ενώ πολλοί ζητούν η φετινή χρονιά να μετρήσει ως «πιλοτική», καθώς υπάρχουν φόβοι ότι τον Σεπτέμβριο μεγάλος αριθμός μαθητών θα μείνει στην ίδια τάξη, φαινόμενο που είχε σχεδόν εξαλειφθεί τα προηγούμενα χρόνια.

Ολοι και κυρίως οι καθηγητές της Α' Τάξης τονίζουν ότι το πρόβλημα δεν είναι ο νέος θεσμός της Τράπεζας Θεμάτων, αλλά ότι αυτός εφαρμόστηκε μαζί με μία νέα διαδικασία αξιολόγησης των μαθητών του Λυκείου που είναι προβληματική και άδικη για τα παιδιά.
Ενωσεις καθηγητών, γονέων και εκπαιδευτικοί αναφέρονται στο προβληματικό νέο σύστημα προαγωγής στην Α' Λυκείου και ζητούν αλλαγές προκειμένου να μην «κοπεί» μεγάλος αριθμός μαθητών. Κοινό μυστικό μεταξύ των καθηγητών, άλλωστε, που εμπλέκονται με τις εξετάσεις της Α' Λυκείου είναι ότι σε αρκετές περιπτώσεις οι εκπαιδευτικοί είναι... ελαστικοί με τις βαθμολογίες των παιδιών ή, προκειμένου να περιορίσουν την αποτυχία, αυξάνουν την προφορική βαθμολογία.
Το παράδοξο
Πολλοί εκπαιδευτικοί αναφέρουν ότι δεν είναι δυνατόν να υπάρχουν μαθητές με μέσο όρο βαθμολογίας 17 ή 18 και επειδή συγκέντρωσαν βαθμό κάτω από 10 σε ένα από τα μαθήματα Αλγεβρας, Γεωμετρίας, Αρχαίων, Νεοελληνικής Γλώσσας και Λογοτεχνίας -όπως ορίζει ο νόμος- να πρέπει να επανεξεταστούν τον Σεπτέμβρη.
Η νέα ηγεσία του υπουργείου Παιδείας έχει εντοπίσει ήδη τα πρώτα προβλήματα της εφαρμογής της Τράπεζας Θεμάτων αλλά και της αυστηροποίησης του συστήματος προαγωγής των μαθητών.
Ο υπουργός Ανδρέας Λοβέρδος έχει προαναγγείλει τεχνικές παρεμβάσεις, αφού όμως βγουν οι βαθμολογίες και φανεί το μέγεθος του προβλήματος. Γι' αυτόν τον λόγο το υπουργείο Παιδείας ζήτησε από τους διευθυντές των σχολείων τα βαθμολογικά στοιχεία των περσινών εξετάσεων (2012-'13) και των φετινών (2013-'14) ώστε να διαπιστωθεί εάν υπάρχουν μεγάλες διαφορές στις βαθμολογίες, ώστε εφόσον κριθεί αναγκαίο να ληφθούν τα απαραίτητα μέτρα.
Η ΕΛΜΕ Κέρκυρας με ανακοίνωσή της επιχειρεί μία πρώτη προσέγγιση στο νέο σύστημα της Τράπεζας Θεμάτων.
Υποστηρίζει ότι «η δυνατότητα του υπουργείου, μέσω του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής, να βάζει τα μισά θέματα στις εξετάσεις προαγωγής από τάξη σε τάξη στα Γενικά και τα Τεχνικά Λύκεια είναι ο μηχανισμός ελέγχου της ροής μαθητών στη μεταγυμνασιακή εκπαίδευση.
Τα δύο θέματα του υπουργείου ουσιαστικά καθορίζουν το ύψος του πήχη δυσκολίας, άρα και τη δυνατότητά του να καθορίζει πόσοι μαθητές θα πάνε στη Γενική, την Τεχνική και τη λεγόμενη μη τυπική εκπαίδευση».


Μάλιστα η ΕΛΜΕ Κέρκυρας τονίζει πως φέτος, που είναι η πρώτη χρονιά εφαρμογής της Τράπεζας Θεμάτων, πιθανόν να μην εμφανιστεί το πρόβλημα σε όλη του τη σοβαρότητα, γιατί «το υπουργείο θα "ανεχθεί" την ευαισθησία της πλειοψηφίας των εκπαιδευτικών, οι οποίοι μέσα από την προφορική βαθμολογία, κυρίως, θα προσπαθήσουν να περιορίσουν την αναμενόμενη αποτυχία».



Ημερομηνία δημοσίευσης : 29 Ιουν 2014


 Πηγή ΤΡΕΛΟ ΓΑΪΔΟΥΡΙΤΡΕΛΟ ΓΑΪΔΟΥΡΙ
Bookmark and Share
ΓΙΑ ΝΑ ΑΚΟΥΣΕΤΕ ΤΡΕΛΟ ΓΑΙΔΟΥΡΙ WEB RADIO ΠΗΓΑΙΝΕΤΕ ΣΤΗΝ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ : http://trelogaidouri.listen2myradio.com/

SHARE THIS

0 σχόλια: