Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

SUPER LEAGUE

Τρίτη 19 Δεκεμβρίου 2023

Η ακράτεια σε νεαρή ηλικία. Ποιοι είναι οι επιβαρυντικοί παράγοντες και ποιες οι προτεινόμενες θεραπείες



Η ακράτεια είναι ένα πρόβλημα που αντιμετωπίζουν πολλές γυναίκες ακόμα και νεαρής ηλικία. Μάθε ποιοι είναι οι επιβαρυντικοί παράγοντες και ποιες οι προτεινόμενες θεραπείες.

Τα είδη της ακράτειας
Επιτακτική: Αποτελεί το 20-40% των περιπτώσεων. Εκδηλώνεται με έντονη και ξαφνική ανάγκη για ούρηση.

Από προσπάθεια: Είναι η συχνότερη μορφή ακράτειας (40-60% των περιπτώσεων). Εμφανίζεται με το βήχα, το γέλιο, το φτάρνισμα, την άρση βάρους, το τρέξιμο, την έντονη άσκηση.

Από υπερπλήρωση: Η ουροδόχος κύστη δέχεται περισσότερα ούρα από αυτά που μπορεί να χωρέσει, με αποτέλεσμα να εμφανίζεται ακούσια απώλεια ούρων.

Οι συχνότερες αιτίες
1. Πολλές ή δυσκολες γέννες. Μπορεί να προκαλέσουν κακώσεις των ιστών της περιοχής της πυέλου.
2. Εμμηνόπαυση και τρίτη ηλικία. Η έλλειψη οιστογόνων οδηγεί σε ατροφία των μυών και των νεύρων, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται προβλήματα στο μηχανισμό συγκράτησης των ούρων
3. Επεμβάσεις στην κοιλιά ή στον κόλπο που μπορεί να καταστρέψουν τα νεύρα της περιοχής.
4. Ασθμα, δυσκοιλιότητα, παχυσαρκία. Αυξάνουν την ενδοκοιλιακή πίεση και κατά συνέπεια την πίεση που δέχεται η ουροδόχος κύστη.
5. Νευρολογικές παθήσεις όπως η σκλήρυνση κατά πλάκας, βλάβες του κινητικού νευρώνα ή προβλήματα στην σπονδυλική στήλη που απορρυθμίζουν το μηχανισμό της εγκράτειας.

Πως αντιμετωπίζεται;
Το πρώτο βήμα είναι να αποδεχθείτε την ύπαρξη του προβλήματος. Το επόμενο βήμα είναι να ζητήσετε την βοήθεια των ειδικών ουρολόγων ή ουρογυναικολόγων. Ο γιατρός σας θα κρίνει αν χρειάζεστε φαρμακευτική αγωγή, ανάλογα με το είδος της ακράτειας. Φάρμακα χορηγούνται για την επιτακτικού τύπου ακράτεια. Είναι αποτελεσματικα στο 60-80% των περιπτώσεων.

Το μπότοξ και η ακράτεια
Η αποτελεσματικότητα της αλλαντικής τοξίνης (μπότοξ) στην ακράτεια που προκαλείται από νευρολογικές παθήσεις μελετάται στα πανεπιστημιακά νοσοκομεία της Κρήτης, της Πάτρας και της Θεσσαλονίκης. Οι πρώτες ενδείξεις είναι ενθαρρυντικές.

Τα οφέλη της άσκησης
Η βιοανάδραση είναι μια εναλλακτική μέθοδος εκγύμνασης των μυών της πυέλου με την χρήση ηλεκτροδίων που εφαρμόζεται σε περιπτώσεις ακράτειας. Μετά από 5 ή 6 συνεδρίες, οι κινήσεις που θα μάθετε θα έχουν εντυπωθεί στο μυαλό σας και θα μπορείτε πλέον να γυμνάζετε την περιοχή μόνοι σας και σωστά.








 
ΤΡΕΛΟ ΓΑΪΔΟΥΡΙΤΡΕΛΟ ΓΑΪΔΟΥΡΙ





SHARE THIS

0 σχόλια: