Πόσες φορές δεν ξεκίνησες ένα project και τελικά δεν το ολοκλήρωσες; Ίσως έχεις πιάσει τον εαυτό σου να κάνει ουτοπικά σχέδια και να σταματά πριν φτάσει στην πράξη;
Η παγίδα της τελειομανίας στοιχειώνει πολλούς ανθρώπους. Οπότε μη φοβάσαι, δεν είσαι μόνος. Οι καταβολές της, βρίσκονται κάπου πίσω στην αρχή της βιομηχανικής εποχής όταν όλα έπρεπε να γίνονται τέλεια με την πρώτη. Αλλά η πραγματικότητα είναι ότι ποτέ τίποτα δε γίνεται τέλειο με τη μία- ή μάλλον δε γίνεται τέλειο ποτέ.
Αυτή η αντίληψη αντικατοπτρίζει μία ψευδαίσθηση που μας εμποδίζει κατά την πραγματοποίηση του στόχου μας περισσότερο από κάθε άλλο. Επομένως, ορίστε 7 τρόποι για να απαλλαγείτε απ’ την τελειομανία και να πετύχετε ακόμα περισσότερα.
Κατάλαβε το «Μεγάλο Γιατί».
Το μεγάλο σου γιατί δεν είναι απλώς ο εξωτερικός υλικός πλούτος και η επιτυχία, αλλά το κίνητρο που τρέφει την ψυχή, την καρδιά και την ουσία σου ώστε να φέρεις ένας σχέδιο εις πέρας.
How to: όταν είσαι επικεντρωμένος στο μεγάλο γιατί, στο κίνητρο, η ανάγκη να φτάσεις το στόχο σου γίνεται πιο σημαντική απ’ την ανάγκη να είναι τέλειο.
Πρακτικά: Πιάσε μολύβι και χαρτί, κλείσε τα μάτια για 30΄΄ και κατάγραψε τρία γιατί που ταιριάζουν στον πάθος σου. Κόλλησε την λίστα κάπου που θα τη βλέπεις συχνά και διάβαζε την όποτε έχεις δεύτερες σκέψεις.
Δημιούργησε ένα μοτίβο επιτυχίας.
Πολύ συχνά, η τελειομανία σε προετοιμάζει για την αποτυχία. Όταν ένας στόχος είναι πολύ μεγάλος και ο χρόνος σου πολύ λίγος ή οι πηγές σου πολύ περιορισμένες, η επιτυχία είναι ανεπίτευκτη. Το πιο πιθανό, θα απογοητευτείς απ’ την έλλειψη προόδου.
Πώς δουλεύει: ένα μοτίβο επιτυχίας χτίζει αυτοπεποίθηση, δημιουργεί στιγμές δόξες και σε προετοιμάζει για μελλοντικές επιτυχίες.
Πρακτικά: Ξεκίνα με μικρά βήματα. Πάρε ένα στόχο και χώρισε τον σε οκτώ μικρότερους. Βάλε ένα ρεαλιστικό χρονικό πλαίσιο για να πετύχεις κάθε ένα απ’ τους μικρότερους στόχους. Έπειτα, ξεκίνα να τους ολοκληρώνεις, έναν τη φορά.
Αντιμετώπισε το φόβο.
Η τελειομανία είναι μία μορφή φόβου. Θα απομακρύνει την πιθανότητα της επιτυχίας με μικρά εμπόδια και διάφορες περισπάσεις.
Για παράδειγμα, το να μην ξεκινάς μαθήματα χορού επειδή δεν έχεις παρέα ή παρτενέρ, είναι χαρακτηριστικό της πρόωρης παραίτησης.
Πώς δουλεύει: όταν αναγνωρίζεις ότι αφήνεις ένα εμπόδιο ή ένα εξωτερικό παράγοντα να σε απομακρύνει απ’ το στόχο, μπορείς να υψώσεις το ανάστημα και να έχεις το θάρρος των αποφάσεων σου.
Πρακτικά: Γράψε κάπου το εμπόδιο και ψάξε για το φόβο που βρίσκεται πίσω του. Αυτή η μικρή πράξη μπορεί να σε ενδυναμώσει ώστε να ξεπεράσεις τα προβλήματα.
Αποδέξου τις αμφιβολίες σου.
Μπορεί αυτό το κολπάκι να φαίνεται αντι-αποτελεσματικό, όμως με το να ζεις με τους δισταγμούς σου, βοηθάς τον εαυτό σου να μπλοκάρει την συνηθισμένη αντίδραση «fight or flight» (να δράσω ή να τρέξω μακριά;)
Πώς δουλεύει: Το μυαλό και το σώμα σου μπορεί να συνειδητοποιεί ήδη ότι δεν υπάρχει φυσική απειλή στο στόχο σου, αλλά τελικά, θα αρχίσεις να αποβάλλεις την έμφυτη σου διάθεση να βλέπεις τις επιλογές πιο γενικόλογα. Αυτό θα σε ξανασυνδέσει με το «μεγάλο γιατί» (δες 1)
Πρακτικά: Η στιγμή που το σώμα ή το μυαλό σου ξεκινά να διστάζει ή να αντιστέκεται, σταμάτα για 30’’. Νιώσε το, μην το πολεμάς. Μετά, επαναπροσδιόρισε τον εαυτό σου επιστρέφοντας στο μεγάλο γιατί.
Η δύναμη της επίγνωσης της ελεύθερης κρίσης.
Η τελειομανία δεν μπορεί να υπάρξει όσο εξασκείς την ελεύθερη κρίση σου.
Πώς δουλεύει: Η τελειομανία σε παγιδεύει στην απραξία ή την απογοήτευση όσο το μυαλό σου σκοτεινιάζει από διάφορες κρίσεις και απόψεις.
Πρακτικά: όταν ακούς τον εαυτό σου να κάνει μια βιαστική κρίση (εσωτερικά ή λεκτικά), θυμήσου να «σταματήσεις, καθαρίσεις, διαγράψεις». Έπειτα επαναδιατύπωσε με ένα «η αλήθεια είναι…»
Βλέπε την τελειότητα παντού.
Η τελειότητα υπάρχει σε κάθε κατάσταση, ακόμα και στις πιο μη-τέλειες.
Πώς δουλεύει: Η παγίδα της τελειομανίας σε κάνει να συγκεντρώνεσαι στο τι ΔΕΝ έχεις πετύχει. Βλέποντας την τελειότητα σε κάθε κατάσταση, σε βοηθάει να συγκεντρωθείς στο τι έχεις καταφέρει.
Πρακτικά: Στη μέση ενός πρότζεκτ, κάνε μια εσωτερική ανασκόπηση και σκέψου την αξία ενός συγκεκριμένου έργου. Ίσως γνώρισες κάποιον καινούριο ή απέκτησες μία χρήσιμη ιδιότητα κατά τη διάρκεια. Το έχουμε πει και θα το ξαναπούμε: πολλές φορές μετράει το ταξίδι και όχι ο προορισμός.
Ζήτα βοήθεια και στήριξη.
Μία συνηθισμένη παρανόηση είναι ότι το να ζητάς βοήθεια δείχνει αδυναμία. Στην πραγματικότητα, το να ζητάς βοήθεια απαιτεί τεράστια αποθέματα θάρρους.
Πώς δουλεύει: Το να ζητάς βοήθεια δείχνει θάρρος και εμπλέκει άλλους ανθρώπους που μπορεί να έχουν φρέσκες και καινοτόμες οπτικές. Σε τελική ανάλυση, το να μην προσπαθείς να κάνεις τον ήρωα κάνοντας τα πάντα μόνος σου μπορεί να βελτιώσει το τελικό σου αποτέλεσμα.
Πρακτικά: Γράψε τα ονόματα τριών ανθρώπων που μπορείς να ζητήσεις τη βοήθεια τους σε ένα πρότζεκτ. Στείλ’ τους μήνυμα-τώρα.
Ημερομηνία δημοσίευσης : 12 Ιαν 2014
Πηγή

ΓΙΑ ΝΑ ΑΚΟΥΣΕΤΕ ΤΡΕΛΟ ΓΑΙΔΟΥΡΙ WEB RADIO ΠΗΓΑΙΝΕΤΕ ΣΤΗΝ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ : http://trelogaidouri.listen2myradio.com/
Πηγή


ΓΙΑ ΝΑ ΑΚΟΥΣΕΤΕ ΤΡΕΛΟ ΓΑΙΔΟΥΡΙ WEB RADIO ΠΗΓΑΙΝΕΤΕ ΣΤΗΝ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ : http://trelogaidouri.listen2myradio.com/
0 σχόλια: