Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

SUPER LEAGUE

Πέμπτη 30 Ιανουαρίου 2014

5 Πράγματα που δεν ξέραμε για το hangover


5 Πράγματα που δεν ξέραμε για το hangover

Βγαίνουμε με φίλους, διασκεδάζουμε, καταναλώνουμε τα αγαπημένα μας ποτά, ίσως σε μεγαλύτερη ποσότητα από το κανονικό και την επόμενη μέρα ο πονοκέφαλος και η ναυτία μας επισκέπτονται. Σαν δώρα από το προηγούμενο βράδυ. Το γνωστό σε όλους μας hangover!

«Το ερώτημα όμως είναι, τι προκαλεί το χανγκόβερ;» είπε ο Ρόμπερτ Σουίφτ, καθηγητής ψυχιατρικής και ανθρώπινης συμπεριφοράς στο πανεπιστήμιο Μπράουν.

«Ίσως φταίει ο τρόπος που πίνουμε το αλκοόλ, ή ίσως φταίνε οι άλλες ουσίες που το συνοδεύουν». Σε κάθε περίπτωση, «το χανγκόβερ είναι ένδειξη ότι κάναμε κάτι όχι και τόσο έξυπνο» λέει ο Τζέιμς Σέιφερ, ανθρωπολόγος στο Κολλέγιο Γιούνιον, ο οποίος εξειδικεύεται στην έρευνα του μεταβολισμού του αλκοόλ. «Είναι προειδοποιητικό σημάδι».

Δεν υπάρχει θεραπεία.
Αν και συνεχώς μαθαίνουμε για την ανακάλυψη μιας νέας θεραπείας για το χανγκόβερ, "δεν υπάρχει χάπι που να το θεραπεύει, επειδή δεν υπάρχει θεραπεία για όσα προκαλούνται από το αλκοόλ στο σώμα μας" λέει ο Σουίφτ. "Το αλκοόλ έχει πολλές διαφορετικές επιπτώσεις".

Ωστόσο, ορισμένες ουσίες, όπως ο ενεργοποιημένος άνθρακας ή το εκχύλισμα φραγκόσυκου, βοηθούν αποδεδειγμένα στη θεραπεία ορισμένων συμπτωμάτων του χανγκόβερ.

Πάντως, "η καλύτερη θεραπεία είναι, προφανώς, να μην πιείτε!" λέει ο Σουίφτ. Ή, αν πρέπει, "να πιείτε με μέτρο, με γεμάτο στομάχι, να πίνετε και νερό και να μην ξενυχτήσετε".

Πιο επιρεπείς οι γυναίκες στο hangover.
Είναι αλήθεια, και γι’ αυτό φταίει η περιεκτικότητα του σώματος σε νερό. Ενώ οι περισσότεροι άνθρωποι αποτελούνται σε ποσοστό 80% από νερό, αυτό ποικίλλει ανάλογα το φύλο. Οι γυναίκες έχουν μικρότερο ποσοστό νερού επειδή έχουν περισσότερο κατ’ αναλογία λίπος ( το οποίο συγκρατεί λιγότερο νερό), ενώ οι άντρες έχουν περισσότερους μύες (οι οποίοι κατά κύριο λόγο αποτελούνται από νερό).

Ο Σουίφτ λέει πως "όταν ένας άντρας και μια γυναίκα με τα ίδια ακριβώς κιλά πιουν την ίδια ποσότητα αλκοόλ, η γυναίκα θα έχει πάντοτε μεγαλύτερη συγκέντρωση αλκοόλ στο αίμα της, μιας και διαθέτει λιγότερο νερό για να το αραιώσει".

Τα ανθρακούχα χειροτερεύουν το χανγκόβερ.
Εσείς οι οπαδοί της μπύρας και της σαμπάνιας, δώστε προσοχή: οι φυσαλίδες στο ποτό σας μπορούν να χειροτερεύσουν το χανγκόβερ. "Το αέριο ανοίγει την πυλωρική βαλβίδα" λέει ο Σέιφερ. Επομένως, το ανθρακούχο αλκοόλ φτάνει γρηγορότερα στο λεπτό έντερο, απ’ όπου περνά γρήγορα στο αίμα. Κατά συνέπεια, υψηλή συγκέντρωση αλκοόλ σημαίνει πιο επώδυνο χανγκόβερ, οπότε θα ήταν πιο φρόνιμο να πίνουμε αλκοόλ με παγάκια, συνοδευόμενο με νερό.

Η κατανάλωση πρωτεΐνης ίσως βοηθήσει
"Τα πρωτεϊνούχα σνακ κρατούν το στομάχι απασχολημένο" λέει ο Σέιφερ.
Επειδή χρειάζονται σχετικά μεγάλο χρόνο για να χωνευτούν, τα φαγητά πλούσια σε πρωτεΐνη, όπως το κρέας, οι ξηροί καρποί και το τυρί, θα καθυστερήσουν το άνοιγμα της πυλωρικής βαλβίδας, η οποία επιτρέπει στα περιεχόμενα του στομαχιού να περάσουν στο λεπτό έντερο. Το λεπτό έντερο είναι το σημείο όπου το περισσότερο αλκοόλ περνά στο αίμα.

Αν δεν μπορείτε να βρείτε κάτι με υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη, απλά φάτε κάτι άλλο. "Εκτός από την απασχόληση του στομαχιού, το φαγητό θα απορροφήσει και θα αραιώσει το αλκοόλ που πέφτει μέσα του".

Το κάπνισμα επιδεινώνει το χανγκόβερ
Το κάπνισμα δεν βλάπτει μόνο την υγεία σας εν γένει, αλλά χειροτερεύει και το ξύπνημα μετά από μέθη. Έρευνες έδειξαν πως οι καπνιστές υποφέρουν από μακράν πιο επώδυνο χανγκόβερ το επόμενο πρωί, πράγμα που πιθανόν να οφείλεται στο ότι το κάπνισμα ωθεί τους ανθρώπους να πίνουν περισσότερο. Μια άλλη θεωρία υποστηρίζει πως κάποιες χημικές ουσίες που περιέχονται στα τσιγάρα ενδυναμώνουν την επίδραση του αλκοόλ.


Ημερομηνία δημοσίευσης : 30 Ιαν 2014
  Πηγή



ΤΡΕΛΟ ΓΑΪΔΟΥΡΙΤΡΕΛΟ ΓΑΪΔΟΥΡΙ
Bookmark and Share
ΓΙΑ ΝΑ ΑΚΟΥΣΕΤΕ ΤΡΕΛΟ ΓΑΙΔΟΥΡΙ WEB RADIO ΠΗΓΑΙΝΕΤΕ ΣΤΗΝ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ : http://trelogaidouri.listen2myradio.com/

SHARE THIS

0 σχόλια: