Επειδή πλησιάζουν γιορτές και συνεπώς θα χρειαστούμε κεράσματα στο σπίτι (όχι μόνο για τους άλλους αλλά και για εμάς), σήμερα θα φτιάξουμε δύο ειδών σοκολατάκια και θα πούμε διάφορα μυστικά για την διαχείριση της σοκολάτας.
Φτιάχνοντας σοκολατάκια
Σίγουρα θα χρειαστεί να λιώσετε σοκολάτα.
Γενικά προτιμώνται τα chips σοκολάτας που λιώνουν πολύ εύκολα στον φούρνο μικροκυμάτων.
Αν διαλέξετε πλάκα σοκολάτας καλό θα ήταν να την ψιλοκόψετε με το μαχαίρι και όχι να την σπάσετε σε μεγάλα κομμάτια.
Αν την βάλετε στον φούρνο μικροκυμάτων, προσοχή γιατί θέλει μέτρια ένταση και λίγο χρόνο.
Αφήστε 1-2 λεπτά, ανακατέψτε και βάλτε για άλλα 2 λεπτά. Όχι παραπάνω. Αν ψηθεί η σοκολάτα χάνει την υγρή λεία υφή της και δεν επανέρχεται εύκολα!
Ποτέ μην βάζετε απευθείας στην εστία φωτιάς, παρά μόνο σε μπεν μαρί που δεν έρχεται σε επαφή με το νερό. Και πάλι χρειάζεται προσοχή, μην πέσουν σταγόνες νερό!
Ο καλύτερος τρόπος, εάν η συνταγή απαιτεί γάλα ή κρέμα γάλακτος, έιναι να ρίξετε τα υγρά καυτά πάνω στην τεμαχισμένη κουβερτούρα, να περιμένετε ένα λεπτό κι έπειτα να ανακατέψετε.
Αν στο τέλος θέλουμε να βουτήξουμε τα σοκολατάκια μέσα σε λιωμένη σοκολάτα, μπορούμε να τα καρφώσουμε σε μία οδοντογλυφίδα ή σε ξύλινο καλαμάκι για περισσότερη ευκολία.
Επίσης μετά την σοκολάτα για γαρνίρισμα μπορούμε να το κυλήσουμε σε τρούφα μαύρη ή χρωματιστή, σε ζάχαρη κρυσταλλική με χρώμα, σε κακάο, ή σε ψιλοκομμένους ξηρούς καρπούς.
Ακόμα μπορούμε με ένα αυτοσχέδιο κορνέ με μικρή μυτούλα να κάνουμε γραμμές λευκής σοκολάτας π.χ πάνω στην μαύρη.
Σοκολατάκια με γέμιση καραμέλας

Υλικά
Για την καραμέλα:
500 γρ. κρέμα γάλακτος
250 γρ. κρυσταλλική λευκή ζάχαρη
350 γρ. σκούρα καστανή ζάχαρη
300 γρ. κουβερτούρα μαύρη
λίγα ψιλοκομμένα καρύδια
Εκτέλεση
Σε ένα κατσαρολάκι, βάζουμε όλα τα υλικά για την καραμέλα και ανακατεύουμε με ξύλινη κουτάλα συνεχώς μέχρι να βράσει.
Αφήνουμε χωρίς να ανακάτεμα, σε χαμηλή φωτιά.
Η καραμέλα θα κάνει μεγάλες φουσκάλες όση ώρα βράζει. Αν δυναμώσετε την φωτιά , θα δείτε ότι φουσκώνει με κίνδυνο να ξεχειλίσει. Εμείς θέλουμε να είναι κάτω από την θερμοκρασία που φουσκώνει.
Αφήνουμε για περίπου 10-15 λεπτά, μέχρι να δούμε ότι πήζει πιο πολύ και οι φουσκάλες πια δεν φαίνονται. Η καραμέλα σκάει, κάνοντας τρύπες.
Τότε αφήνουμε άλλα 3 λεπτά, κατεβάζουμε από την φωτιά και ρίχνουμε σε τετράγωνο μεσαίου μεγέθους ταψάκι (η καραμέλα να έχει 1 εκατοστό ύψος) που έχουμε στρώσει αντικολλητικό χαρτί και στα πλάγια.
Λιώνουμε την κουβερτούρα σε μπεν μαρί και αφήνουμε να κρυώσει.
Σε περίπου 1 ώρα η καραμέλα θα έχει σταθεροποιηθεί. Κόβουμε με ένα μαχαίρι σε ίσου μεγέθους κυβάκια και τα βουτάμε με την βοήθεια ενός πιρουνιού στην λιωμένη σοκολάτα.
Απλώνουμε τα σοκολατάκια σε αντικολλητικό χαρτί. Πασπαλίζουμε με ψιλοκομμένο καρύδι.
Αφήνουμε να σταθεροποιηθούν ή βάζουμε στο ψυγείο αν βιαζόμαστε.
Μαλακά σοκολατάκια με επικάλυψη
Υλικά
400 γρ. ζαχαρούχο γάλα
450 γρ. κουβερτούρα μαύρη
ψιλοκομμένα καρύδια (προαιρετικά)
2 κ.σ. ουίσκυ
λίγη βανίλια σε σκόνη
300 γρ. κουβερτούρα γάλακτος ή μισή μισή
Εκτέλεση
Σε ένα κατσαρολάκι βάζουμε το ζαχαρούχο και την κουβερτούρα και λιώνουμε σε χαμηλή φωτιά.
Αποσύρουμε, προσθέτουμε τα καρύδια (όσο προτιμάτε), την βανίλια και το ουίσκυ. Ανακατεύουμε καλά.
Απλώνουμε το μίγμα σε αντικολλητικό χαρτί, σκεπάζουμε με αυτό και το αφήνουμε στο ψυγείο περίπου μισή ώρα να σφίξει.
Λιώνουμε την σοκολάτα σε μπεν μαρί, κ αφήνουμε να κρυώσει.
Πλάθουμε μπαλάκια,τα βάζουμε άλλα 10 λεπτά στο ψυγείο και έπειτα τα βουτάμε στην σοκολάτα. Μπορούμε να ρίξουμε τριμμένο καρύδι. Απλώνουμε για να σταθεροποιηθούν σε αντικολλητικό χαρτί.
Αν δεν θέλετε επικάλυψη σοκολάτας, κυλίστε τα σκέτα στο κακάο.
Λίγα υλικά, πολλή πολλή σοκολάτα!
Ελένη Εντζερίδου
Food blogger www.geusis.blogspot.gr
Ημερομηνία δημοσίευσης : 8 Δεκ 2013
Πηγή

ΓΙΑ ΝΑ ΑΚΟΥΣΕΤΕ ΤΡΕΛΟ ΓΑΙΔΟΥΡΙ WEB RADIO ΠΗΓΑΙΝΕΤΕ ΣΤΗΝ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ : http://trelogaidouri.listen2myradio.com/
Πηγή


ΓΙΑ ΝΑ ΑΚΟΥΣΕΤΕ ΤΡΕΛΟ ΓΑΙΔΟΥΡΙ WEB RADIO ΠΗΓΑΙΝΕΤΕ ΣΤΗΝ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ : http://trelogaidouri.listen2myradio.com/
0 σχόλια: