Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

SUPER LEAGUE

Δευτέρα 30 Σεπτεμβρίου 2013

Ο Στίβεν Κινγκ αγαπά να μισεί τη «Λάμψη» του Κιούμπρικ



Είναι γνωστή η αποδοκιμασία του Στίβεν Κινγκ για τη μεταφορά της «Λάμψης» του από το μεγάλο Στάνλεϊ Κιούμπρικ, αφού ο συγγραφέας έχει δηλώσει ανοιχτά ότι πρόκειται για τη μόνη μεταφορά έργου του στην οθόνη που θυμάται να έχει μισήσει!
Μιλώντας στο BBC για την επερχόμενη κυκλοφορία του νέου του βιβλίου «Doctor Sleep», τη συνέχεια της «Λάμψης» που ακολουθεί το χαρακτήρα του Ντάνι Τόρανς στην ενηλικίωση, επανήλθε στο «θέμα» που έχει με τη συγκεκριμένη διασκευή στο σινεμά, η οποία ωστόσο έχει ενταχθεί στο πάνθεον των καλύτερων ταινιών της παγκόσμιας φιλμογραφίας.

«Η ταινία είναι κρύα. Εγώ δεν είμαι κρύος άνθρωπος. Νομίζω ότι ένα από τα πράγματα που τραβούν το κοινό στα βιβλία μου είναι αυτή η ζεστασιά, αυτή η προσέγγιση προς τον αναγνώστη και το κάλεσμα να γίνει ο ίδιος μέρος της ιστορίας. Η μεταφορά του Κιούμπρικ αισθάνθηκα ότι ήταν πολύ κρύα. Παρατηρούμε αυτούς τους χαρακτήρες από απόσταση σα να είναι μυρμήγκαι επάνω στο λόφο τους – σεν κάνουν τίποτα το ενδιαφέρον αυτά τα μισκροσκοπικά έντομα» λέει ο συγγραφέας και γίνεται ακόμα πιο συγκεκριμένος, εκφράζοντας παράπονα και για την υπερβολική -όπως ισχυρίζεται- ερμηνεία του Τζακ Νίκολσον που αποδίδει από την αρχή τον Τζακ Τόρανς ως «εκκεντρικό».

«Στην ταινία η τρέλα του Τζακ Τόρανς φαίνεται από την πρώτη στιγμή. Είχα δει όλες τις ταινίες του Νίκολσον με τις μοτοσυκλέτες και σκέφτηκα είναι σα να έχει φέρει το χαρακτήρα του Wild Angels» (- ενδεχομένως ο Κινγκ να αναφέρεται στο Hells Angels on Wheels του `67, καθώς στο Τhe Wild Angels δεν πρωταγωνιστεί ο Τζακ Νίκολσον).

Τα καλύτερα όμως σχόλια τα επιφύλασσε ο συγγραφέας για τη «Γουέντι» της Σέιλεϊ Ντιβάλ. Τη χαρακτηρίζει «έναν από τους πιο μισογυνιστικούς κινηματογραφικούς χαρακτήρες όλων των εποχών, που απλώς υπάρχει στην ταινία για να ουρλιάζει και να δείχνει ηλίθια – σίγουρα δεν πρόκειται για την ηρωίδα του βιβλίου μου». Η ίδια η συνεργάτης του Κιούμπρικ στο σενάριο, Νταϊάν Τζόνσον είχε πάντως παραδεχτεί ότι ο σκηνοθέτης είχε κόψει αρκετό κομμάτι από το γυναικείο χαρακτήρα που έτσι είχε γίνει πολύ λιγότερο σύνθετος από τον μυθιστορηματικό.

Όπως αναφέραμε στην αρχή η αποστροφή του Στίβεν Κινγκ για τη μεταφορά του Κιούμπρικ δεν είναι καινούργια και ο συγγραφέας δεν κουράζεται να επαναλαμβάνει τη «βαθιά του απογοήτευση» για την τύχη που είχε το βιβλίο του – ειρωνεία αν αντιπαραθέσει κανείς την άποψή του με τη διαχρονική απήχηση της ταινίας. Το 1997 μάλιστα, ο ίδιος έγραψε και ανέλαβε την παραγωγή για μια τηλεοπτική μίνι σειρά που θα αποκαθιστούσε τις προθέσεις του βιβλίου, με τους Στίβεν Γουέμπερ και Ρεμπέκα ντε Μορνέ. Και όπως προκύπτει από τις τελευταίες δηλώσεις, παρά τα χρόνια που πέρασαν, δε μοιάζει να έχει αλλάξει γνώμη.


Ημερομηνία δημοσίευσης : 30 Σεπ 2013
 Πηγή



  ΤΡΕΛΟ ΓΑΪΔΟΥΡΙΤΡΕΛΟ ΓΑΪΔΟΥΡΙ
Bookmark and Share
ΓΙΑ ΝΑ ΑΚΟΥΣΕΤΕ ΤΡΕΛΟ ΓΑΙΔΟΥΡΙ WEB RADIO ΠΗΓΑΙΝΕΤΕ ΣΤΗΝ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ : http://trelogaidouri.listen2myradio.com/

SHARE THIS

0 σχόλια: