Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

SUPER LEAGUE

Κυριακή 30 Ιουνίου 2013

Νταϊάνα Κρολ: Η σέξι κυρία της τζαζ



Με 115 εκατομμύρια δίσκους παγκοσμίως και ξεχωριστή θέση στην καρδιά των Ελλήνων, η Καναδή τραγουδίστρια της τζαζ Νταϊάνα Κρολ έρχεται στο Ηρώδειο για να μας αποκαλύψει τον πιο όμορφο και τολμηρό μουσικό ρόλο της καριέρας της


Την ακούς να ερμηνεύει με τη βελούδινη φωνή της τραγούδια που έχουν δοξάσει τις χρυσές εποχές της δισκογραφίας, τζαζ στιγμές που έχουν γράψει ιστορία -από το «Cry me a river» μέχρι το «Fly me to the moon» και το «Boy from Ipanema»- και νιώθεις να έχεις κερδίσει μια θέση στην αιωνιότητα. Τουλάχιστον κάπως έτσι θα πρέπει να ένιωσε ο Ελβις Κοστέλο όταν πρωτοαντίκρισε την αισθαντική τζαζ τραγουδίστρια Νταϊάνα Κρολ, με την οποία είναι παντρεμένος εδώ και μία δεκαετία, έχουν δύο παιδιά και ο γάμος τους θεωρείται από τους πιο πολυσυζητημένους της σόουμπιζ. Ολόκληρη, πάντως, τη δεκαετία, προτού γνωρίσει η Νταϊάνα Κρολ τον Ελβις Κοστέλο -δηλαδή από το 1993, οπότε η Καναδή τζαζ τραγουδίστρια έκανε το ντεμπούτο της με το άλμπουμ «Stepping out», μέχρι σήμερα- έδειχνε να δουλεύει σκληρά καταφέρνοντας να συνεργάζεται με τα μεγαλύτερα ονόματα παγκοσμίως. Ηδη η πρώτη της εκείνη εμφάνιση είχε τραβήξει την προσοχή του παραγωγού Τόμι ΛιΠούμα (υπεύθυνου για τις επιτυχίες των Μπάρμπρα Στρέιζαντ, Νάταλι Κολ και Πολ ΜακΚάρτνεϊ) ώστε να αναλάβει την παραγωγή του δεύτερου άλμπουμ της. Με το τρίτο της άλμπουμ, πάντως, η Κρολ πετυχαίνει χατ τρικ: το «All for you: A dedication to the Nat King Cole Trio» κατάφερε να μείνει για 70 εβδομάδες στα jazz charts του billboard και να κάνει γνωστό το όνομα της Νταϊάνα Κρολ στις άκρες του πλανήτη.

Εκτοτε η Καναδή μπορεί να χαίρεται τα απανωτά ρεκόρ -όπως αυτό των υψηλότερων πωλήσεων όλων των εποχών-, τις εξαιρετικές συνεργασίες με ονόματα όπως οι Πολ ΜακΚάρτνεϊ, Μπάρμπρα Στρέιζαντ, Ρέι Τσαρλς, Τόνι Μπένετ και φυσικά να χαζεύει τα 19 χρυσά και πλατινένια άλμπουμ αλλά και τα βραβεία που στολίζουν το ράφι της. Με την επιτυχία εξασφαλισμένη και τις κριτικές να την απογειώνουν διαρκώς, η Νταϊάνα Κρολ μπορεί να προσφέρει επιλεκτικές δουλειές βγαλμένες από την ψυχή της. Για παράδειγμα, στο τελευταίο, εξαιρετικό «Glad Rag Doll» -για πολλούς ο καλύτερος δίσκος της- «βουτάει» για τα καλά στη νοσταλγία τραγουδώντας άσματα που τη στιγμάτισαν από μικρή, από τότε που έκλεβε δισκάκια 78 στροφών από τη δισκοθήκη του πατέρα της.
Τραγούδια που θυμίζουν ατμόσφαιρα ποτοαπαγόρευσης, καμπαρέ ή Μεσοπολέμου, όπως τα «You know-I know everything is made for love» ή «Just like a butterfly that’s caught in the rain», δεσπόζουν ανάμεσα σε αισθαντικές, ρετρό μπαλάντες. Υπεύθυνος πάντως για το εξαιρετικό αποτέλεσμα του «Glad Rag Doll» είναι, μεταξύ άλλων, ο φοβερός και τρομερός παραγωγός Μπόουν Μπερνέτ, που λέγεται ότι ήταν επιλογή του Κοστέλο. Μαζί του η Κρολ φαίνεται να είχε όχι μόνο αγαστή συνεργασία αλλά και κοινούς μουσικούς κώδικες, κάτι που αποδεικνύεται από το μουσικό αποτέλεσμα. Αν σε όλα αυτά συνυπολογίσει κανείς μια αριστουργηματική ορχήστρα όπως είναι αυτή που τη συνοδεύει στο άλμπουμ -με τον ίδιο τον κιθαρίστα τού Τομ Γουέιτς, Μαρκ Ρίμποτ- τότε μιλάμε για μια ιδανική συγκυρία (αξίζει να ακούσει κανείς τη συγκλονιστική κιθάρα στο «There ain’t no sweet man that’s worth the salt of my tears»).


Προκλητική εμφάνιση, ανεπανάληπτη φωνή


Κι αν όλα αυτά δεν είναι αρκετά για να πείσουν και τον πιο δύσπιστο ακροατή, αρκεί το περιτύλιγμα του τελευταίου δίσκου της Κρολ: εδώ η καταξιωμένη μουσικός δεν φοβάται να γίνει η ίδια η μούσα του Μεσοπολέμου φορώντας τις ζαρτιέρες της και τούλια μπαλαρίνας στολίζοντας το εξώφυλλο του άλμπουμ της. Με την ημίγυμνη εξωτερική εμφάνιση και τη γυμνή της καρδιά, η Κρολ καταθέτει ένα από πιο όμορφα άλμπουμ που κυκλοφόρησαν τα τελευταία χρόνια, αποδεικνύοντας ότι παραμένει μια από τις πιο αισθαντικές μουσικά παρουσίες. Με αυτή την τολμηρή αρματωσιά έρχεται και στη χώρα μας, η οποία έχει ήδη αποδείξει ότι έχει σε πρώτη θέση στην καρδιά της την Νταϊάνα. Στη μοναδική βραδιά που διοργανώνεται στο Ηρώδειο στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών από την εταιρεία ΛΑΒΡΥΣ θα ακουστούν τραγούδια από το «Glad Rag Doll» αλλά και από προηγούμενους δίσκους της. Η συναυλία, που λαμβάνει χώρα με αφορμή τα 70 χρόνια της ελληνοκαναδικής φιλίας, χαιρετίστηκε θερμά και από τον ίδιο τον πρεσβευτή του Καναδά Ρόμπερτ Πεκ.


info:
Νταϊάνα Κρολ, «Glad Rag Dall Tour», Ηρώδειο, Δευτέρα 1η Ιουλίου 2013. Εισιτήρια προπωλούνται στα ταμεία του Ελληνικού Φεστιβάλ - Πανεπιστημίου 39 και στο www.lavris.gr, τηλ.: 210 7258510



Πηγη ΤΡΕΛΟ ΓΑΪΔΟΥΡΙΤΡΕΛΟ ΓΑΪΔΟΥΡΙ
Bookmark and Share
--> ΓΙΑ ΝΑ ΑΚΟΥΣΕΤΕ ΤΡΕΛΟ ΓΑΙΔΟΥΡΙ WEB RADIO ΠΗΓΑΙΝΕΤΕ ΣΤΗΝ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ : http://trelogaidouri.listen2myradio.com/

SHARE THIS

0 σχόλια: