Το γνωμικό «ζήσε γρήγορα, πέθανε νέος» τελικά μπορεί να ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα - τουλάχιστον όσον αφορά τους αστέρες της μουσικής, του αθλητισμού και της έβδομης Τέχνης, σύμφωνα με μία νέα μελέτη.
Η ανάλυση της ζωής και του θανάτου σχεδόν 1.000 επιτυχημένων ανθρώπων την περίοδο 2009-2011 έδειξε πως οι αστέρες της Τέχνης και του αθλητισμού ζουν κατά μέσον όρο 7,5 χρόνια λιγότερα απ’ ό,τι όσοι φτάνουν στην κορυφή της ιεραρχίας του στρατού.
Ζουν επίσης λιγότερο από άλλα, ιδιαίτερα προβεβλημένα πρόσωπα, όπως οι επιτυχημένοι επιχειρηματίες και οι πολιτικοί.
Η ιδέα ότι οι μουσικοί πεθαίνουν νέοι δεν είναι καινούργια. Πλήθος διασήμων τραγουδιστών – μεταξύ αυτών η Έιμι Γουάινχαουζ, ο Τζιμ Μόρισον, ο Τζίμι Χέντριξ, η Τζάνις Τζόπλιν και ο Κουρτ Κομπέιν – έχουν πεθάνει στα 27 τους χρόνια, ενώ εκατοντάδες άλλοι έχουν πεθάνει πριν από την τρίτη ηλικία.
Οι Αυστραλοί ερευνητές που πραγματοποίησαν τη νέα μελέτη, δεν ασχολήθηκαν με το επονομαζόμενο «Κλαμπ των 27», αλλά εξέτασαν όλες τις νεκρολογίες της συγκεκριμένης χρονικής περιόδου, οι οποίες δημοσιεύθηκαν στην εφημερίδα «Νιου Γιορκ Τάιμς».
Οι ερευνητές θεώρησαν πως για να γίνει νεκρολογία σε μία από τις σημαντικότερες εφημερίδες του κόσμου, ο θανών είχε μία επιτυχημένη σταδιοδρομία.
Όπως γράφουν στην επιθεώρηση «QJM: An International Journal of Medicine», η ανάλυση της ηλικίας, της αιτίας θανάτου και του επαγγέλματος κάθε περίπτωσης ξεχωριστά έδειξε πως ηθοποιοί και τραγουδιστές πέθαιναν νωρίτερα απ’ όλους.
Στην πραγματικότητα, η μέση ηλικία του θανάτου τους ήταν τα 77,1 χρόνια, ενώ αντιθέτως στους στρατιωτικούς που ήταν οι μακροβιότεροι, ήταν τα 84,8 χρόνια.
Αντίστοιχα, στους αθλητές η μέση ηλικία θανάτου ήταν τα 77,5 χρόνια, στους συγγραφείς και άλλες δημιουργικές προσωπικότητας τα 78,5, ενώ στους επιχειρηματίες και τους πολιτικούς πάνω από τα 80 χρόνια.
Οι πρωιμότεροι θάνατοι συσχετίσθηκαν με ατυχήματα, σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα (όπως το AIDS) και με καρκίνους. Οι θάνατοι από καρκίνο του πνεύμονος, λ.χ., οι οποίοι σύμφωνα με τους ερευνητές αποτελούν πιθανή ένδειξη μακροχρόνιου καπνίσματος, ήταν πιο συχνή σε όσους ακολούθησαν καριέρα στην Τέχνη.
Οι ερευνητές λένε πως μολονότι τα ευρήματά τους δεν υποδηλώνουν ότι η Τέχνη μπορεί να μας κοστίσει πρόωρα τη ζωή, εγείρουν ορισμένα ενδιαφέροντα ερωτήματα για τις επιπτώσεις που μπορεί να έχουν η δόξα και το χρήμα στον τρόπο ζωής.
Λένε επίσης πως αυτές τις δυνητικές επιπτώσεις πρέπει να έχουν κατά νου τα νέα παιδιά που προσανατολίζονται προς τη μεγάλη οθόνη ή τις μεγάλες μουσικές σκηνές.
«Εάν επιβεβαιωθούν τα ευρήματά μας από μεγαλύτερες, αντίστοιχες αναλύσεις, το ένα ερώτημα είναι εάν η δόξα σε νεαρή ηλικία προδιαθέτει σε κακές συνήθειες όταν “σβήσουν” τα φώτα της δημοσιότητας», λέει ο επικεφαλής ερευνητής δρ Ρίτσαρντ Έπσταϊν, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Νέας Νότιας Ουαλίας και διευθυντής Ερεύνης στο Τμήμα Ογκολογίας του Νοσοκομείου StVincent, στο Σύδνεϋ.
«Ένα άλλο ερώτημα είναι κατά πόσον οδηγούν σε αυτοκαταστροφικές συμπεριφορές οι ψυχολογικές και οικογενειακές πιέσεις που ασκούνται ούτως ώστενα φτάσει κάποιος στην κορυφή.
»Και ένα τρίτο εάν η προσωπικότητα των ανθρώπων που κυνηγούν τη δημοσιότητα, είναι αυτή που τους ωθεί να αναζητούν και “βοηθήματα” στις επιδόσεις τους, όπως το τσιγάρο, το αλκοόλ ή διάφορες παράνομες ουσίες και ναρκωτικά.
»Όλες αυτές οι υποθέσεις μπορούν να θεωρηθούν ως προειδοποίηση για την υγεία των νέων ανθρώπων που ονειρεύονται να γίνουν σταρ».
Πηγη
--> ΓΙΑ ΝΑ ΑΚΟΥΣΕΤΕ ΤΡΕΛΟ ΓΑΙΔΟΥΡΙ WEB RADIO ΠΗΓΑΙΝΕΤΕ ΣΤΗΝ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ : http://trelogaidouri.listen2myradio.com/
--> ΓΙΑ ΝΑ ΑΚΟΥΣΕΤΕ ΤΡΕΛΟ ΓΑΙΔΟΥΡΙ WEB RADIO ΠΗΓΑΙΝΕΤΕ ΣΤΗΝ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ : http://trelogaidouri.listen2myradio.com/
0 σχόλια: