Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

SUPER LEAGUE

Τρίτη 26 Μαρτίου 2013

Κόψτε και σώστε!



Τα νούμερα είναι αποκαλυπτικά: Κάθε Ευρωπαίος πετάει κάθε χρόνο στα σκουπίδια 179 κιλά τρόφιμα, ενώ 79 εκατ. πολίτες της Ε.Ε. ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας και 16 εκατ. πολίτες στρέφονται στα συσσίτια προκειμένου να εξασφαλίσουν ένα πιάτο φαγητό. Θέλουμε να συνεχίσουμε να είμαστε (εν μέσω κρίσης μάλιστα!) μέρος αυτού του... πάρτι της σπατάλης και της ασυδοσίας;


Ήρθε η ώρα να ξεχάσουμε τις σπατάλες και τις υπερβολές, τουλάχιστον στο σπίτι μας. Κάντε την αρχή ακολουθώντας τους 10 απλούς τρόπους οικονομίας που σας προτείνουμε και βάλτε το σπίτι σας σε νέο πρόγραμμα.

1. Παρατηρήστε τι πετάτε

Αυτό είναι το πρώτο βήμα: για μια εβδομάδα καταγράψτε σε ένα τετράδιο όλα όσα θα πετάξετε από το ψυγείο σας και όχι μόνο. Με αυτό τον τρόπο θα εκτιμήσετε τι λάθη κάνετε στις αγορές σας στο σούπερ μάρκετ, ώστε να τα διορθώσετε.

2. Ψωνίστε ελληνικά!

Έτσι αγοράζετε πιο φρέσκα προϊόντα, έχουν μεγαλύτερη διάρκεια ζωής και παράλληλα στηρίζετε την εγχώρια οικονομία. Σκέφτεστε κάτι καλύτερο;

3. Προσοχή στην ποσότητα!

Αγοράστε όσο ακριβώς θα καταναλώσετε. Μην παίρνετε και λίγο παραπάνω... «μήπως χρειαστεί». Γιατί αν δεν χρειαστεί (που δεν χρειάζεται τις περισσότερες φορές) θα καταλήξει στα σκουπίδια!

4. Προσοχή στις ημερομηνίες λήξης

Μην αγοράζετε από το σούπερ μάρκετ στα τυφλά. Παρατηρήστε καλά τις ημερομηνίες παραγωγής και λήξης και πριν τοποθετήσετε το προϊόν στο καλάθι σας σκεφτείτε πόσο σύντομα θα το καταναλώσετε.

5. Πηγαίνετε στον μανάβη συχνότερα

Αντί να πετάτε σάπια λαχανικά ή να τα τρώτε μαραμένα προκειμένου να μην τα... πετάξετε, καλύτερα να αγοράζετε μικρή ποσότητα και αφού τα καταναλώσετε να αγοράσετε άλλη μια μικρή ποσότητα από τα ίδια! Έτσι έχετε διπλό όφελος: και οικονομία και υγιεινή κατανάλωση με φρέσκα λαχανικά.

6. Αποθηκεύστε τα τρόφιμα σωστά

Η αποθήκευση είναι το Α και το Ω της οικονομίας στα τρόφιμα. Πολλές φορές αναγκαζόμαστε να πετάξουμε ακόμη και συσκευασμένα μακαρόνια που δεν έχουν λήξει γιατί καταστρέφονται επειδή τα ξεχνάμε μέσα σε ντουλάπια ή συρτάρια! Παρατηρήστε τις οδηγίες σωστά, αποθηκεύστε στα σωστά μέρη και μην αφήνετε αχρησιμοποίητη την κατάψυξη του ψυγείου όπου μπορείτε να διατηρήσετε τα πάντα: από τον καφέ μέχρι και το αλεύρι!

7. Σερβίρετε μικρότερες ποσότητες

Μεγάλη ποσότητα από το φαγητό που καταλήγει στα σκουπίδια προέρχεται από τα πιάτα μας. Πολύ απλά γιατί, όπως έλεγαν και οι παλιοί, «το μάτι είναι μεγαλύτερο από το στομάχι». Καλύτερα να σερβίρετε λιγότερο στο πιάτο σας και να ξανασερβίρετε αν θέλετε επιπλέον, παρά να βάλετε μεγάλη ποσότητα και να πετάξετε το μισό. Εκτός των άλλων, μη ξεχνάτε ότι με τις μικρότερες ποσότητες προστατεύετε και τη σιλουέτα σας.

8. Καταψύξτε ό,τι μένει

Πόσες μέρες μπορείτε να τρώτε το ίδιο φαγητό; Για να μην καταπιέζεστε, αγοράστε μικρά δοχεία αποθήκευσης φαγητού και βάλτε στην κατάψυξη ό,τι περισσεύει. Μία μέρα την εβδομάδα μπορείτε να την καθιερώσετε ως «μέρα ξεκαθαρίσματος». Απλά βγάζετε τα δοχείο με τα περισσεύματα από την κατάψυξη, τα ζεσταίνετε και καλή σας όρεξη!

9. Μαγειρέψτε ό,τι έχετε

Αντί να αφήνετε την φαντασία σας να οργιάζει καθημερινά για το φαγητό της ημέρας, ανοίξτε πρώτα τα ντουλάπια και το ψυγείο, δείτε με προσοχή τι υλικά έχετε και μετά κάντε γευστικούς συνδυασμούς. Μη μπείτε στη διαδικασία να ψωνίσετε φρέσκα υλικά πριν καταναλώσετε αυτά που ήδη έχετε.

10. Ανακυκλώστε!

Πριν πετάξετε οτιδήποτε στα σκουπίδια, ενημερωθείτε πρώτα για το τι μπορείτε να ανακυκλώσετε. Βρείτε τι μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ως λίπασμα στα φυτά σας και ενημερωθείτε με ποιο τρόπο μπορείτε να αξιοποιήσετε ακόμη και το... λάδι από όποιο υλικό περνάει από την κουζίνα σας.
Η ανταμοιβή για την προσπάθειά σας θα φανεί στο πορτοφόλι σας!

Τα πιο συχνά λάθη που οδηγούν στη σπατάλη

- Μαγειρεύουμε μεγάλες ποσότητες.

- Δεν παρατηρούμε τις ημερομηνίες παραγωγής και λήξης.

- Ξεχνάμε τα περισσεύματα στο ψυγείο ή την κατάψυξη.

- Δεν ξέρουμε τι να κάνουμε με τα περισσεύματα.

- Κάνουμε λίστα για ψώνια αλλά ποτέ δεν την τηρούμε.

- Δεν τσεκάρουμε τα ντουλάπια ή το ψυγείο μας πριν βγούμε για ψώνια.

- Δεν κάνουμε κανέναν προγραμματισμό για τα γεύματα της εβδομάδας.


Σπατάλης το ανάγνωσμα...

- Κάθε Ευρωπαίος πετάει κάθε χρόνο στα σκουπίδια 179

- Σε ετήσια βάση, καταλήγουν στα σκουπίδια 89 εκατομμύρια τόνοι τροφίμων στην Ε.Ε. χωρίς σε αυτή την ποσότητα να συμπεριλαμβάνονται τα τρόφιμα που απορρίπτονται στην αγροτική παραγωγή και διαλογή (π.χ. πατάτες με μικρότερο μέγεθος από εκείνο που προβλέπουν οι ευρωπαϊκές νόρμες).

- Τα νοικοκυριά της Ε.Ε. πετούν στα σκουπίδια τροφή αξίας 100 δισ. ευρώ, το αντίστοιχο περίπου του τζίρου της Nestle, της μεγαλύτερης εταιρείας τροφίμων του κόσμου.

- Το φαγητό που καταλήγει στα σκουπίδια στην Ε.Ε. θα ήταν αρκετό να θρέψει δύο φορές όλους τους ανθρώπους του κόσμου που πεινούν.

- Τρία εκατομμύρια τόνοι ψωμιού καταλήγουν στα σκουπίδια κάθε χρόνο στην Ε.Ε, αρκετά για να ταΐσουν ολόκληρη την Ισπανία.

- Μέσω νέων τεχνολογιών το περισσευούμενο ψωμί των αρτοποιείων (ως και 20% της παραγωγής) μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως καύσιμη ύλη (έχει την ίδια απόδοση σχεδόν με το ξύλο) και έχει υπολογιστεί πως αν όλα τα αρτοποιεία της Γερμανίας χρησιμοποιούσαν αυτή την μέθοδο η παραγόμενη ενέργεια θα ισούταν με αυτήν ενός πυρηνικού εργοστασίου.


Πηγη ΤΡΕΛΟ ΓΑΪΔΟΥΡΙΤΡΕΛΟ ΓΑΪΔΟΥΡΙ
Bookmark and Share
--> ΓΙΑ ΝΑ ΑΚΟΥΣΕΤΕ ΤΡΕΛΟ ΓΑΙΔΟΥΡΙ WEB RADIO ΠΗΓΑΙΝΕΤΕ ΣΤΗΝ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ : http://trelogaidouri.listen2myradio.com/

SHARE THIS

0 σχόλια: