Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

SUPER LEAGUE

Σάββατο 16 Φεβρουαρίου 2013

Η λεσβία ηγουμένη της Ιζαμπέλ Ιπέρ



Η Ιζαμπέλ Ιπέρ είδε το «Amour» του Μίκαελ Χάνεκε να απογειώνεται στα βραβεία, αλλά στο Φεστιβάλ Βερολίνου ήλθε φορώντας ράσο. Το «La Religieuse» (στα αγγλικά αποδίδεται «The Nun») του Γκιγιόμ Νικλού, όπου πρωταγωνιστούν εκτός από την Ιπέρ, η Πολίν Ετιέν και η Μαρτίνα Γκέντεκ είναι ένα σενάριο βασισμένο στο διήγημα του Ντενί Ντιντερό, «Η Καλόγρια», το οποίο σκιαγραφεί τη διαφθορά και την ανηθικότητα της καλής κοινωνίας, καθώς και την υποκρισία που μπορεί να κρύβεται κάτω από τα εκκλησιαστικά άμφια.


Η Ιπέρ κρατά το ρόλο της Ηγουμένης, ενώ η νεαρή Πολίν Ετιέν είναι η ηρωίδα του τίτλου, μια δεκαεξάχρονη κοπέλα στο μοναστήρι που έχει να αντιμετωπίσει την εχθρική συμπεριφορά των «αδελφών», αλλά και να διαχειριστεί την ύποπτα φιλική διάθεση της ηγουμένης απέναντί της.

«Η ηγουμένη είναι λεσβία. Μου αρέσει ο χαρακτήρας που έχω αυτήν τη φορά να υποδυθώ» δηλώνει από το Βερολίνο η βραβευμένη Γαλλίδα πρωταγωνίστρια. «Είναι ένας ρόλος που πρέπει να πλησιάσει κανείς προσεκτικά, να τον τραβήξει από την καρικατούρα και να απομακρύνει τις στερεότυπες εικόνες που έχουμε για αντίστοιχους χαρακτήρες με ανάλογη συμπεριφορά. Ο τρόπος που διασκευάστηκε η ιστορία και η σκηνοθεσία με βοήθησαν να μην πέσω σε αυτές τις παγίδες». Αν και η κινηματογράφηση του Νικλού περιγράφεται ως «αρκετά κομψή», η ταινία είναι μια καταγγελία για την ακολασία και τη διαφθορά στους κόλπους του μοναχισμού.

Όπως λέει η ηθοποιός, αν και η ηγουμένη είναι η ανώτατη αρχή της μονής, στην πραγματικότητα καμία ανωτερότητα δεν υπάρχει μέσα της. «Αυτό που αισθάνεται για τη νεαρή δόκιμη είναι αυθεντικά ανθρώπινο και ο Θεός σ΄ εκείνες τις στιγμές πραγματικά είναι πολύ μακριά της».
«Μου ήταν εύκολο και καθόλου σκανδαλώδες να υποδυθώ την ηγουμένη. Ίσως επειδή ακριβώς τα συναισθήματα και τα πάθη είναι ανθρώπινα και φυσικά. Μάλλον (στην εκκλησία) εκεί είναι το σκάνδαλο. Να αισθάνεσαι κάτι φυσικό και να μην μπορείς να κάνεις τίποτα γι' αυτό».

Μετά την πρεμιέρα της στο Βερολίνο, η ταινία θα κυκλοφορήσει πρώτα στη Γαλλία από τον προσεχή Μάρτιο. Με την παραίτηση του Ποντίφικα να έχει πυροδοτήσει νέες συζητήσεις για τα σκάνδαλα της εκκλησίας, η νέα μεταφορά του αιρετικού μυθιστορήματος του Ντιντερό (η πρώτη το 1966 από τον Ζακ Ριβέτ) έρχεται στην οθόνη σε τέλειο συγχρονισμό. Μην το πεις ούτε του Πάπα!


Πηγη ΤΡΕΛΟ ΓΑΪΔΟΥΡΙΤΡΕΛΟ ΓΑΪΔΟΥΡΙ
Bookmark and Share
--> ΓΙΑ ΝΑ ΑΚΟΥΣΕΤΕ ΤΡΕΛΟ ΓΑΙΔΟΥΡΙ WEB RADIO ΠΗΓΑΙΝΕΤΕ ΣΤΗΝ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ : http://trelogaidouri.listen2myradio.com/

SHARE THIS

0 σχόλια: