Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

SUPER LEAGUE

Σάββατο 12 Ιανουαρίου 2013

Οσκαρ 2013: τα καλά,τα κακά και τα άσχημα


Το 2013, έφτασε, εμπρός βήμα ταχύ και η γη εξακολουθεί να γυρίζει. Η τελετή ανανκοίνωσης των υποψηφιοτήτων για τα Όσκαρ τελέστηκε, ως είθισται, άρα...δεν έχουμε να ανησυχούμε για πολλά.
Αυτά τα Όσκαρ, ποιος θα τα πάρει;
Όλα κυλούν, νομοτελειακά...τα 85α βραβεία της Αμερικανικής Ακαδημίας Κινηματογράφου μάς βάζουν και πάλι στη γνωστή, γλυκιά και πολυαναμενόμενη διαδικασία να μαντέψουμε ποιος θα κρατήσει το πολυπόθητο αγαλματίδιο, σε κάθε κατηγορία!

Φέτος, για άλλη μια χρονιά, ακούσαμε και είδαμε να ανακοινώνονται υποψήφιοι και ταινίες που αναμέναμε αλλά δεν έλειψαν και οι ανατροπές, καθώς πολλά φαβορί έμειναν απ' έξω.

Τα καλά...

Ο Στίβεν Σπίλμπεργκ με την βιογραφικό-ιστορικό δράμα "Λίνκολν" και με πολύ γερό χαρτί τον Ντάνιελ Ντέι Λούις στον πρωταγωνιστικό ρόλο ηγείται των υποψηφιοτήτων με 12 συνολικά υποψηφιότητες. (φωτό) ή trailer.

Η κυρίαρχη των Όσκαρ του 2013 ταινία, συγκεντρώνει συνολικά 12 υποψηφιότητες: καλύτερης ταινίας, Α΄& Β΄Ανδρικού Ρόλου, για τους Ντάνιελ Ντέι Λούις (ο οποίος, αν τα καταφέρει τσιμπάει το τρίτο αγαλματίδιο)και Τόμι Λι Τζόουνς (κάτοχο επίσης ενός αγαλματιδίου για Β΄Ανδρικό Ρόλο), αντίστοιχα, Β΄Γυναικείου Ρόλου για την ήδη βραβευμένη με δύο Όσκαρ, Σάλι Φιλντ, Διεύθυνσης Φωτογραφίας, Ενδυματολογίας , Διασκευασμένου Σεναρίου, Πρωτότυπης Μουσικής, Καλλιτεχνικής Διεύθυνσης, Μοντάζ, Καλύτερου ήχου.

Ο Ντάνιελ Ντέι Λούις που θεωρείται φαβορί - αν και ποτέ δεν ξέρεις τι θα πει ο Θείος Όσκαρ- θα βρεθεί και στην Αθήνα μέσα στο Γενάρη.
Με μικρή διαφορά ακολουθεί ο Ανγκ Λι και η "Ζωή του Πι", υποψήφια για 11 Όσκαρ: Ταινίας, Σκηνοθεσίας, Πρωτότυπης Μουσικής, Διεύθυνσης Φωτογραφίας, Μοντάζ, Καλλιτεχνικής Διεύθυνσης, Moντάζ, Ηχητικών Εφέ
Καλύτερου ήχου, Οπτικών εφέ, Διασκευασμένου Σεναρίου, Πρωτότυπου Τραγουδιού («Pi’s Lullaby»). Η ταινία δεν έχει καθόλου υποψηφιότητες ηθοποιών!

Με 8 υποψηφιότητες έφυγαν από την τελετή τα "Οδηγός Αισιοδοξίας (Silver Linings Playbook)", του Ντέιβιντ Ο' Ράσελ που συγκέντρωσε οχτώ υποψηφιότητες στις κατηγορίες: Ταινίας, Α' ανδρικού ρόλου (Μπράντλεϊ Κούπερ), Α' γυναικείου ρόλου (Τζένιφερ Λόρενς), Β’ ανδρικού ρόλου (Ρόμπερτ Ντε Νίρο), Β’ γυναικείου ρόλου (Τζάκι Γουίβερ), Σκηνοθεσίας, Μοντάζ, Διασκευασμένου σεναρίου αλλά και οι Άθλιοι, του Τομ Χούπερ με φαβορί μάλιστα για Όσκαρ Β' Γυναικείου Ρόλου την Άν Χάθαγουεϊ!

Τα κακά & τα άσχημα...

Το Επιχείρηση: Argo κατάφερε να συγκεντρώσει 7 υποψηφιότητες και μία ανατροπή: Ο Μπεν Άφλεκ δεν είναι υποψήφιος για Όσκαρ σκηνοθεσίας, όπως αναμενόταν. Βέβαια ήδη στην κατηγορία αυτή, ο ανταγωνισμός είναι σκληρός! (διάβασε σχετικό άρθρο) και (κριτική της ταινίας).

Μη αναμενόμενη και η απουσία του ονόματος της Κάθριν Μπίγκελοου από την κατηγορία "Σκηνοθεσία" για το Zero Dark Thirty, που ναι μεν έχει 5 υποψηφιότητες, όχι όμως και την πιο επιθυμητή, κάτι που ίσως ενισχύει για αντισταθμιστικούς λόγους την υποψηφιότητα της Τζέσικα Τσαστέιν για Όσκαρ Α' Γυναικείου Ρόλου, για την ίδια ταινία. Τι θα αποφανθεί άραγε ο θείος Όσκαρ;

Άλλη μία έκπληξη ήταν η απουσία του Λεονάρντο ντι Κάπριο από τις υποψηφιότητες, αν και το Django, ο Τιμωρός, του Κουέντιν Ταραντίνο, προτάθηκε για 5 αγαλματίδια. Το ίδιο σοκ πρέπει να έχει υποστεί και ο σκηνοθέτης μια και η λίστα με τις υποψηφιότητες για το Όσκαρ σκηνοθεσίας δεν περιλαμβάνει ούτε το δικό του όνομα!
Ο Χάνεκε θριάμβευσε, ως εκπρόσωπος του ευρωπαϊκού σινεμά με 5 υποψηφιότητες, και κυρίως με την υποψηφιότητα για Όσκαρ καλύτερης ταινίας, ενώ παίζει και στην κατηγορία "Ξενόγλωσση Ταινία". Η πρωταγωνίστριά του, Εμανουέλ Ριβά, διεκδικεί πολύ δυνατά το Όσκαρ Α' Γυναικείου Ρόλου και ίσως το γεγονός ότι είναι η γηραιότερη υποψήφια της διοργάνωσης, παίξει καθοριστικό ρόλο!
Μάς έλειψε από τις υποψηφιότητες η Μαριόν Κοτιγιάρ, με τη μοναδική ερμηνεία στο Σώμα με Σώμα, ξεχώρισε και εξέπληξε ευχάριστα η υποψηφιότητα της 9χρονης Κουανβεζενέ Ουόλις για την ερμηνεία της στα "Μυθικά Πλάσματα του Νότου", χαρήκαμε που το Skyfall βρήκε χώρο σε αυτές τις υποψηφιότητες, ακόμη κι αν δεν είδαμε τον Χαβιέ Μπαρδέμ να φιγουράρει στην ανάλογη "λίστα" (δεν πειράζει, τον απολαμβάνουμε στην τηλεόραση γιατί διέπρεψε στη γνωστή διαφήμιση με τις παστίλιες του πόνου!).

Αισθητή και η απουσία του Άντονι Χόπκινς από τις υποψηφιότητες καθώς το "Χίτσκοκ" παίζει μόνο στην κατηγορία Μέικ-απ!
Πολύ δυνατές φέτος και οι υποψηφιότητες καλύτερης Μουσικής (σάουντρακ):
Ντάριο Μαριανέλι για το "Αννα Καρένινα (το οποίο είναι υποψήφιο μόνο για Φωτογραφία, Σκηνικά, Μουσική, και όχι για σκηνοθεσία ή για την ερμηνεία της Κίρα Νάιτλι που σίγουρα θεωρούσε πιθανή μια υποψηφιότητα...φαίνεται πως το εγχείρημα μιας διαφορετικής τύπου μιούζικαλ εκδοχής της Άννα Καρένινα, δεν ευνόησε τελικά την ταινία!)
Αλεξάντερ Ντεσπλά:Argo
Μίκαελ Ντάνα:Η ζωή του Πι
Τζον Γουίλιαμς: Λίνκολν (πολλοστή υποψηφιότητα για τον υποψήφιο μια και είναι η 48η συμμετοχή του)
Τόμας Νιούμαν: Skyfall (το τραγούδι είναι υποψήφιο και στην κατηγορία Καλύτερο Τραγούδι).

Περιμένοντας τις ταινίες και στις ελληνικές αίθουσες - κάποιες από αυτές παίζονται ήδη- έχουμε τις κεραίες μας στραμμένες στις ειδήσεις που θα ακολουθήσουν για υποψήφιους και υποψηφιότητες, ως τις 24 Φεβρουαρίου που θα παρακολουθήσουμε την τελετή απονομής των βραβείων, από το Dolby Theater, στο Los Angeles.
Πηγη

SHARE THIS

0 σχόλια: