Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

SUPER LEAGUE

Κυριακή 2 Σεπτεμβρίου 2012

Μπρούνο Νταρμανιάκ: «Η Αlegria μιλά για τη διαμάχη του παλιού με το νέο»


Η μακροβιότερη παράσταση του «Cirque du Soleil», η περίφημη «Alegria» θα καθηλώσει και το αθηναϊκό κοινό, από τις 3-16 Σεπτεμβρίου. Ο καλλιτεχνικός διευθυντής της ομάδας, Μπρούνο Νταρμανιάκ αποκαλύπτει  το μυστικό της επιτυχίας του θρυλικού show.



«Αlegria»: ένας ύμνος στη χαρά της ζωής και στα νιάτα, μια επιβλητική σκηνική αφήγηση που παντρεύει το τσίρκο με το θέατρο και τον χορό. Ένα show-φαινόμενο με ιστορία 18 ετών που συγκινεί και διασκεδάζει εκατομμύρια θεατές. Επιτέλους το θρυλικό «Τσίρκο του Ήλιου» (Cirque de Soleil), έρχεται να μας προσφέρει, εν μέσω κρίσης- λίγες αχτίδες χαράς και αισιοδοξίας. Η πολυεθνική καλλιτεχνική ομάδα που ίδρυσε ο Γκι Λαλιμπερτέ, από τον Καναδά, περιοδεύει σε όλο τον κόσμο, συγκεντρώνοντας τα μεγαλύτερα ταλέντα και σημειώνοντας νέα ρεκόρ. Ο Μπρούνο Νταρμανιάκ, ο καλλιτεχνικός διευθυντής, της ομάδας, φωτίζει τα παρασκήνια του show «Αlegria» που θα φιλοξενηθεί στο κλειστό γήπεδο μπάσκετ στο Ο.Α.Κ.Α. , από τις 3-16 Σεπτεμβρίου.
Ποια ήταν η πηγή έμπνευσης για τη δημιουργία του «Alegria»;
Το show γεννήθηκε πριν 18 χρόνια, το 1994, όταν είχε αρχίσει να βγαίνει στο προσκήνιο το διαδίκτυο. Ήταν ένα νέο εργαλείο που είχε προκαλέσει σειρά συζητήσεων. Η παλιά γενιά το είδε ως κάτι πολύ αρνητικό για την επικοινωνία και φοβόταν ότι θα ωθούσε τους ανθρώπους να καθηλωθούν πίσω από μια οθόνη. Αντίθετα οι νέοι το θεώρησαν φανταστικό, πίστεψαν πως θα μας επέτρεπε την πρόσβαση σε πολλές πληροφορίες και ότι ο κόσμος θα μπορούσε να γίνει ένα μικρό χωριό. Αυτό το χάσμα ανάμεσα σε δύο τελείως διαφορετικές αντιλήψεις, νομίζω ότι έδωσε το κίνητρο και την έμπνευση να δημιουργηθεί η «Alegria». Ωστόσο θα ήθελα να ξεκαθαρίσω κάτι για να μην δημιουργηθούν παρανοήσεις. Δεν πρόκειται για ένα show που αναφέρεται θεματικά στο διαδίκτυο. Κάθε άλλο. Απλώς η συζήτηση για το διαδίκτυο έδωσε την έμπνευση στους συντελεστές να μιλήσουν για το χάσμα των γενεών. Η «Αlegria» μιλά για τη διαμάχη του παλιού με το νέο. Η ιστορία διαδραματίζεται σε ένα βασίλειο, όπου ο ηγεμόνας έχει φύγει και δίνεται σκληρή μάχη για την εξουσία. Από τη μια πλευρά είναι παρόντες όσοι βρίσκονταν κοντά στο βασιλιά και επιδιώκουν να διατηρήσουν την εξουσία τους. Και στο αντίπαλο στρατόπεδο, οι νέοι διεκδικώντας κι αυτοί την εξουσία αλλά για να τη χρησιμοποιήσουν με διαφορετικό τρόπο, οι οποίοι διψούν για επανάσταση και ελευθερία. Έτσι το διαδίκτυο, ένα μέρος πλέον της καθημερινότητάς μας, κατόρθωσε να εμπνεύσει την ιστορία της «Alegria». Είναι πολύ ποιητικό, όλο αυτό. Όμως και πάλι θέλω να τονίσω ότι δεν είναι μια ιστορία που μιλά για το ίντερνετ, δεν υπάρχει τίποτα το τεχνικό.
Τι σημαίνει ο τίτλος του show «Alegria»;
Είναι μια ισπανική λέξη που σημαίνει, χαρά, νιάτα, ενέργεια. Ο τίτλος υπονοεί ότι ακόμη και αν υπάρχει χάσμα ανάμεσα στις γενιές, ανάμεσα στους ανθρώπους που αντιμετωπίζουν τα πράγματα με διαφορετικό τρόπο, υπάρχει πάντα η δυνατότητα, της αρμονίας, της ενότητας, της χαράς, της «alegria». Αυτό συμβολίζεται στο show με τον κλόουν ο οποίος ανήκει σε έναν κόσμο τρέλας και δεν παίρνει στα σοβαρά τον εαυτό του. Ο κλόουν λοιπόν, ερωτεύεται μια τραγουδίστρια, η οποία αποτελεί μέρος του παλιού καθεστώτος. Και στο τέλος, όταν ο κλόουν, γεμάτος αισθήματα δίνει ένα ερωτικό γράμμα στην τραγουδίστρια-λευκή πριγκίπισσα και εκείνη το αποδέχεται, τότε οι δύο κόσμοι ενώνονται και μπορούμε να αναφωνήσουμε, «alegria», δηλαδή, χαρά, ευτυχία.
Πώς κατορθώνετε να εμπνεύσετε πνεύμα συνεργασίας και κατανόησης, ανάμεσα σε καλλιτέχνες που προέρχονται από διαφορετικές κουλτούρες και διαφορετικούς τομείς, όπως το τσίρκο, το θέατρο, το μπαλέτο, η γυμναστική κ.τ.λ.;
Όπως πολύ σωστά περιγράψατε, τα μέλη του show προέρχονται από διαφορετικούς χώρους και εθνικότητες. Όμως όταν οι καλλιτέχνες πηγαίνουν να ενταχθούν στο τσίρκο-αν και το Cirque de Soleil είναι κάπως διαφορετικό- γνωρίζουν ότι θα συναντήσουν διαφορετικούς ανθρώπους. Όμως αυτό είναι ένα μονοπάτι για να μάθουν καινούργια πράγματα. Το κυριότερο καθήκον μου είναι να φροντίσω ώστε οι άνθρωποι να συνεργάζονται. Προσπαθώ να δημιουργήσω ατμόσφαιρα αρμονίας, να αφουγκραστώ τον καθένα, να αποδεχτώ τη διαφορετικότητά του και να ανακαλύψω κάποια κοινά σημεία. Και το κοινό σημείο είναι το show, οι θεατές που μας περιμένουν και η καλή εκτέλεση των νούμερων. Αυτοί που θα δείτε στη σκηνή είναι άριστοι επαγγελματίες. Πολλοί ακροβάτες προέρχονται από το χώρο των σπορ και όσοι έχουν θητεύσει εκεί, έχουν κατά κάποιο τρόπο την ίδια νοοτροπία. Μοιράζονται τις ίδιες ιδέες σε σχέση με την προπόνηση, το συναγωνισμό και είναι μαθημένοι να παλεύουν για το καλύτερο . Προσπάθησα να χρησιμοποιήσω αυτά τα στοιχεία για να φέρω κοντά αυτούς τους ανθρώπους, για να συνεισφέρουν στον ίδιο σκοπό: στην «Αlegria»
Οι καλλιτέχνες που προέρχονται από διαφορετικές χώρες, έχουν επηρεάσει καθόλου τη θεματολογία του show;
Η «Alegria» γεννήθηκε πριν 18 χρόνια και οι δημιουργοί της είχαν μια συγκεκριμένη ιδέα για το show που ανέπτυξαν. Δουλειά μου είναι να κρατήσω την παράσταση όσο το δυνατόν πιο κοντά στην πρωτότυπη σύλληψη. Οπότε είμαστε πολύ προσεκτικοί, αν υπάρχει κάποια επιρροή από έναν καλλιτέχνη να μένει αυστηρά στο πλαίσιο του αυθεντικού show. Οφείλουμε να μείνουμε πιστοί σε αυτή, ας την πούμε «Βίβλο». Διαφορετικά αν δεν το κάναμε αυτό, μετά από 18 χρόνια θα κάναμε μια εντελώς διαφορετική παράσταση από την «Alegria».
Ποιος είναι ο μέσος όρος παραμονής ενός καλλιτέχνη στο Cirque du Soleil;
Εξαρτάται. Οι μουσικοί, οι κλόουν, οι τραγουδιστές δεν έχουν τον ίδιο τύπο δουλειάς και τις απαιτήσεις με τους ακροβάτες. Οι ακροβάτες, όπως και στα σπορ έχουν μια πολύ σύντομη καριέρα, επειδή πρόκειται για μια πολύ απαιτητική σωματική δραστηριότητα. Εάν επιδείξουν πειθαρχία μπορούν να φτάσουν μέχρι την ηλικία των 30-35 ετών, μετά πρέπει να αλλάξουν δουλειά ως ακροβάτες, γιατί δεν μπορείς πλέον να εκτελείς τις ασκήσεις στο ίδιο υψηλό επίπεδο. Αλλά για τους υπόλοιπους, καλλιτέχνες, όπως για παράδειγμα τους μουσικούς, η παραμονή τους μπορεί να διαρκέσει πολύ περισσότερο.
Και τι γίνεται με την προπόνηση που ακολουθούν οι ακροβάτες;
Όποτε έρχονται νέοι ακροβάτες για να ενταχθούν στην «Alegria» πρώτα πηγαίνουν στα στούντιο στο Μόντρεαλ. Εκεί η προπόνησή τους μπορεί να κρατήσει από έναν μέχρι τέσσερις μήνες. Προπονούνται εντατικά μέχρι να αποκτήσουν τον απαραίτητο αυτοέλεγχο. Και επίσης μαθαίνουν με ποιο τρόπο μπορούν να παρουσιάσουν αυτόν τον εκπληκτικό έλεγχο του σώματος με καλλιτεχνικό τρόπο. Όπως σας είπα και προηγουμένως, οι περισσότεροι προέρχονται από τον χώρο του αθλητισμού. Μετά, όταν έρχονται στο show για να κρατήσουν αυτό το υψηλό επίπεδο, ακολουθούν δύο τύπους εξάσκησης. Υπάρχουν τα ακροβατικά που απαιτούν κάθε εβδομάδα τουλάχιστον τέσσερις ώρες. Υπάρχει και η εξατομικευμένη προπόνηση, όταν ζεσταίνουν τους μυς τους, κάνουν στρέτσινγκ κ.τ.λ. που διαρκεί περίπου μια ώρα πριν από την παράσταση. Οι τελικές πρόβες στη σκηνή συνήθως διαρκούν το ελάχιστο δύο ώρες κάθε εβδομάδα.
Ποια είναι η μεγαλύτερη πρόκληση που αντιμετωπίζετε;
Η συνεχιζόμενη πρόκληση για εμάς είναι να κρατήσουμε την ίδια ποιότητα, την ίδια εστίαση, το ίδιο πνευματικό πλαίσιο, παρά το γεγονός ότι συνεχώς μετακινούμαστε. Όσοι δουλεύουν σε ένα θέατρο, στο τέλος της ημέρας επιστρέφουν στο σπίτι τους και αυτό τους δίνει ένα αίσθημα σταθερότητας. Εμείς δεν έχουμε αυτή την πολυτέλεια, γιατί ζούμε στον δρόμο, με μια βαλίτσα στο χέρι. Κι αυτό που οφείλουμε να κάνουμε όλοι μας-και όχι μόνο εγώ που είμαι καλλιτεχνικός διευθυντής- είναι να υποβάλουμε το αίσθημα σταθερότητας ανάμεσα στα μέλη του θιάσου. Στόχος είναι οι άνθρωποι να νιώθουν ευτυχισμένοι και περήφανοι επειδή βρίσκονται εδώ και όταν βγαίνουν στη σκηνή να είναι χαρούμενοι. Γιατί πραγματικά δεν πιστεύω ότι όταν οι καλλιτέχνες είναι δυστυχισμένοι στα παρασκήνια μπορούν να βγουν στη σκηνή με ένα αληθινό χαμόγελο. Δεν γίνεται αυτό.
Ο ιδρυτής σας, ο Γκι Λαλιμπερτέ πιστεύει ότι η ζωή σου δίνει ό,τι έχεις δώσει εσύ και πως ακόμη και η πιο μικρή χειρονομία, μπορεί να κάνει τη διαφορά. Με ποιο τρόπο η αντίληψή του αντανακλά και στον θίασο;
Νομίζω ότι για να γίνεις καλλιτέχνης πρέπει να είσαι πολύ γενναιόδωρος. Πρέπει να δουλεύεις πολύ και ο αυτοέλεγχός σου να αγγίζει την τελειότητα. Έπειτα εμφανίζεσαι μπροστά στο κοινό. Από τη μια πλευρά, πρέπει να είσαι πολύ σίγουρος για αυτό που κάνεις, να έχεις αυτοπεποίθηση αλλά ταυτόχρονα να είσαι και πολύ ταπεινός, γιατί οι άνθρωποι που στέκονται απέναντί σου έχουν το δικαίωμα να σε κρίνουν ακόμη και αρνητικά. Όμως αν πας εκεί με όλη την καρδιά σου, με όλη την ψυχή σου και δώσεις πραγματικά στους ανθρώπους, εκείνοι θα στο επιστρέψουν. Πιστεύω ότι ο Γκι Λαλιμπερτέ το υποστήριξε αυτό, επειδή και ο ίδιος είναι περφόρμερ . Άλλωστε αυτή η αλήθεια αποτελεί τη φιλοσοφία όλων των περφόρμερ. Όταν έχουμε ένα ζεστό κοινό που ζητωκραυγάζει, χειροκροτεί και γελά, τότε λειτουργεί ως καθρέφτης και δίνει πίσω ενέργεια σε όσους είναι πάνω στη σκηνή. Όσο περισσότερο δίνεις-τόσο περισσότερο σου επιστρέφεται, οι περφόρμερ το γνωρίζουν καλά.
Τι να περιμένει το κοινό στην Αθήνα;
Να περιμένει ένα όμορφο θέαμα και το λέω αυτό με αυτοπεποίθηση αλλά και ταπεινότητα. Όπως σας έχω πει, η «Αlegria» είναι 18 ετών και μοιάζει με ένα καλό κρασί που γίνεται όλο και καλύτερο. Η παράσταση στηρίζεται κυρίως στο ανθρώπινο δυναμικό, στους καλλιτέχνες. Δεν έχουμε τεράστια σπέσιαλ εφέ. Δημιουργείται μια ξεχωριστή σύνδεση ανάμεσα στο κοινό και τον καλλιτέχνη και νομίζω ότι αυτό αποτελεί το κλειδί για την επιτυχία μας. Η «Alegria» είναι φυσικά ένα show του τσίρκου, ιδιαίτερα υψηλού επιπέδου, με εντυπωσιακά ακροβατικά, όμως ταυτόχρονα υπάρχουν και στιγμές θεάτρου. Υπάρχουν στιγμές μεγάλης ενέργειας αλλά και ορισμένες λίγο πιο μελαγχολικές. Είναι σαν ένα roaler-coaster διαφορετικών συναισθημάτων. Θα δείτε υπέροχα κοστούμια, πολύ ιδιαίτερα μακιγιάζ-δίνουμε μεγάλη σημασία στη λεπτομέρεια. Είναι ένα υπερθέαμα που το έχουν παρακολουθήσει εκατομμύρια θεατές σε όλο τον κόσμο. Και το υπέροχο είναι ότι αγγίζει τον καθένα. Είναι για όλη την οικογένεια, για τα παιδιά, τους γονείς, τους παππούδες. Φυσικά δεν θα αναγνώσει ο καθένας με τον ίδιο τρόπο την «Αlegria». Όμως είναι ένα τόσο πλούσιο θέαμα ώστε ο καθένας μπορεί να προσθέσει με τη φαντασία του ό, τι θέλει όσον αφορά στην ερμηνεία του. Κι αυτό αποτελεί μέρος της γοητείας του.
Πληροφορίες: «Alegria», 3-16 Σεπτεμβρίου, Ο.Α.Κ.Α κλειστό γήπεδο μπάσκετ, διάρκεια παράστασης δυόμιση ώρες με διάλειμμα, προπώληση εισιτηρίων στα καταστήματα κινητής τηλεφωνίας Γερμανός σε όλη την Ελλάδα. Online αγορές, στην ιστοσελίδα: www.lavris.gr. Τιμές εισιτηρίων 35€-45€-55€-65€ και η VIP ζώνη 75€. Φοιτητικά και παιδικά εισιτήρια έκπτωση 20% σε όλες τις ζώνες. Ειδικές τιμές για την έκδοση ομαδικών εισιτηρίων. Διευκρινίσεις στο τηλ. 2109888888.




Πηγη ΤΡΕΛΟ ΓΑΪΔΟΥΡΙΤΡΕΛΟ ΓΑΪΔΟΥΡΙ
Bookmark and Share
ΓΙΑ ΝΑ ΑΚΟΥΣΕΤΕ ΤΡΕΛΟ ΓΑΙΔΟΥΡΙ WEB RADIO ΠΗΓΑΙΝΕΤΕ ΣΤΗΝ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ : http://trelogaidouri.listen2myradio.com/

SHARE THIS

0 σχόλια: