Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

SUPER LEAGUE

Τρίτη 14 Αυγούστου 2012

Πολεμήστε την καλοκαιρινή μελαγχολία, τώρα!



Η πιο χαλαρή και ευχάριστη περίοδος του χρόνου, μπορεί για κάποιους να είναι πραγματικός εφιάλτης! Αν ανήκετε στην κατηγορία αυτή, έχουμε τις λύσεις για να φέρετε την εποχή... στα μέτρα σας!


«Δέκα και σήμερα.....» Κάπως έτσι μετράμε σχεδόν οι περισσότεροι, το χρόνο, μέχρι τη στιγμή που θα ξεκινήσουν οι διακοπές μας και αν κάποιοι φίλοι δε συμμερίζονται καθόλου τη χαρά μας μην τους παρεξηγούμε! Μπορεί να οφείλεται στην «μελαγχολία του καλοκαιριού» η οποία όχι μόνο δικαιολογείται και εξηγείται, αλλά το πιο σημαντικό, αντιμετωπίζεται κιόλας!

Αιτίες μελαγχολίας

1. Το «σπάσιμο της ρουτίνας»

Η αποδιοργάνωση της καθημερινότητας που για τους περισσότερους είναι το ζητούμενο των διακοπών, σε κάποιους άλλους μπορεί να προκαλέσει άγχος το οποίο επιβαρύνει τη ήδη υπάρχουσα κούραση με αποτέλεσμα να δημιουργούνται συναισθήματα μελαγχολίας.

2. Εικόνα σώματος

Η θερμοκρασία ανεβαίνει και οι πολλές στρώσεις ρούχων φεύγουν. Αν ντρέπεσαι για το σώμα σου, η ζωή σου δυσκολεύει το καλοκαίρι. Αρχίζεις και αποφεύγεις τα καλέσματα με συνέπεια να κλειστείς στο σπίτι και να νιώθεις μίζερα.

3. Οικονομικές δυσκολίες

Τα καλοκαίρια μπορούν να κοστίσουν ακριβά. Από την μία οι διακοπές. Από την άλλη, ένας εργαζόμενος γονιός πρέπει να πληρώσει για κατασκηνώσεις ή μία baby-sitter για να απασχολήσει τα παιδιά. Τα παραπάνω έξοδα και πως θα βγουν, προκαλεί άγχος και στενοχώρια.

4. Υψηλή θερμοκρασία

Ενώ, άλλοι μπορούν και κάθονται ατελείωτες ώρες κάτω από τον ήλιο, κάποιοι άλλοι αποδιοργανώνονται πλήρως. Με αποτέλεσμα, να κάθονται κλεισμένοι στο σπίτι με κλιματισμό, να αναβάλουν το περπάτημα τους, να μην τρώνε σωστά γιατί ζεσταίνονται πολύ για να μαγειρέψουν. Αυτός ο εγκλωβισμός μπορεί να φέρει μελαγχολία.

ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ

1. Φτιάξε πρόγραμμα

Μην περιμένεις τελευταία στιγμή για να προγραμματίσεις τι θα κάνεις με τα παιδιά ή με τις διακοπές σου. Κανόνισε τις κατασκηνώσεις των παιδιών, κλείσε τα εισιτήρια και το ξενοδοχείο για τις διακοπές, ξεκίνα να κάνεις την γυμναστική σου το πρωί πριν πιάσει η ζέστη. Μπορεί να σπάει η ρουτίνα του χειμώνα, αλλά ξεκινάει το καλοκαιρινό πρόγραμμα.

2. Σχεδίασε κάτι διασκεδαστικό

Μπορεί να είναι να βγεις με ένα φίλο ή να κάνεις ένα μασάζ ή να κάτσεις σπίτι για να διαβάσεις το βιβλίο σου. Όταν έχεις κάτι να περιμένεις , σε δραστηριοποιεί για να συνεχίσεις με τα καθημερινά και να μπεις σε καλοκαιρινή διάθεση.

3. Διόρθωσε μια συναισθηματική εμπειρία

Πολλές φορές συνδέουμε μία αρνητική εμπειρία με το μέρος που συνέβη και δεν θέλουμε να πάμε εκεί. Έτσι περιορίζουμε τους εαυτούς μας από μέρη και καταστάσεις. Ο τρόπος για να το διορθώσουμε δεν είναι να το αποφεύγουμε, αλλά να βιώσουμε μία θετική εμπειρία στο ίδιο μέρος. Αν για παράδειγμα, έχεις αποκλείσει τα θερινά σινεμά γιατί εκεί χώρισες, κανόνισε να πας με μία φίλη σου και να δεις μία ευχάριστη κωμωδία.

4. Μην χαλάς τον ύπνο σου

Πέρα από την ζέστη που εξουθενώνει και δυσκολεύει τον ύπνο, ο καθένας μας κουβαλάει την κούραση όλου του χρόνου. Δώσε στον οργανισμό σου τις ώρες ύπνου που χρειάζεται για να ξεκουραστεί.

5. Κάνε γυμναστική

Κράτησε το πρόγραμμα γυμναστικής που με τόση πειθαρχία ακολουθούσες τον χειμώνα. Μπορείς να κάνεις γυμναστική το πρωί που η ζέστη δεν έχει ξεκινήσει ακόμα και εκμεταλλεύσου το κολύμπι στην θάλασσα.

6. Συσχετίσου με ανθρώπους

Είναι ευκαιρία τώρα που οι ρυθμοί είναι πιο χαλαροί να συναντήσεις τους φίλους που έχεις καιρό να δεις. Από την άλλη, το καλοκαίρι οι άνθρωποι είναι πιο ανοιχτοί για νέες γνωριμίες. Η επαφή με παλιούς ή με νέους φίλους, πάντα, μας φτιάχνει την διάθεση.



Νάνσυ Χριστοφόρου
Ψυχοθεραπεύτρια, κοινωνικοθεραπεύτρια, ψυχοδραματίστρια
nancychristoforou@yahoo.gr
Facebook: nancy christoforou


Πηγη ΤΡΕΛΟ ΓΑΪΔΟΥΡΙΤΡΕΛΟ ΓΑΪΔΟΥΡΙ
Bookmark and Share
ΓΙΑ ΝΑ ΑΚΟΥΣΕΤΕ ΤΡΕΛΟ ΓΑΙΔΟΥΡΙ WEB RADIO ΠΗΓΑΙΝΕΤΕ ΣΤΗΝ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ : http://trelogaidouri.listen2myradio.com/

SHARE THIS

0 σχόλια: