Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

SUPER LEAGUE

Πέμπτη 30 Αυγούστου 2012

Γιατί υπάρχει πάντα «χώρος» για γλυκό;



Όσο και να φάμε η αλήθεια είναι μία: πάντα υπάρχει χώρος για γλυκό. Το «μυστήριο» αυτό αποφάσισαν να μελετήσουν οι ειδικοί του Αμερικανικού Ινστιτούτου Κατάχρησης Ουσιών.


Πόσες φορές σου έχει τύχει μετά από ένα πλούσιο γεύμα, να μην μπορείς να πεις «όχι» σε μία γλυκιά λιχουδιά; Σίγουρα αρκετές και οι επιστήμονες πλέον γνωρίζουν γιατί μας συμβαίνει, ενώ έχουμε χορτάσει από το φαγητό, να ζητάμε κάτι γλυκό για το τέλος.

Σύμφωνα με τη διευθύντρια του Αμερικανικού Ινστιτούτου Κατάχρησης Ουσιών, M.D Nora Volkow, τα σήματα των κέντρων ευχαρίστησης του εγκεφάλου είναι τόσο «έντονα» στην θέα ενός λαχταριστού επιδορπίου που υπερκαλύπτουν το αίσθημα δυσφορίας που αισθανόμαστε μετά από το «βαρύ» γεύμα.

Αυτό όμως δεν συνέβαινε, κατά την ίδια, ανέκαθεν: κατά την εξέλιξη του ανθρώπινου είδους, τα δύο αυτά συστήματα (του στομάχου και του εγκεφάλου) συνυπήρχαν, προκειμένου να καταλαβαίνει κανείς ότι είναι χορτάτος. Σήμερα όμως, χάρη σε μια υπερκαταναλωτική κοινωνία γεμάτη λαχταριστούς (και καθόλου υγιεινούς) πειρασμούς, οι ισορροπίες αυτές έχουν διαταραχθεί.


«Αυτό είναι ουσιαστικά το επιδόρπιο» εξηγεί η Volkow. «Μας φέρνουν ένα πιάτο στο τέλος της διαδικασίας του φαγητού, το οποίο καταφέρνει να ξεπεράσει το σήμα ότι έχουμε χορτάσει και στο τέλος το τρώμε λόγω της ευχαρίστησης που μας προσφέρει».


Ο σύγχρονος βομβαρδισμός μας όμως από διατροφικούς πειρασμούς, το έτοιμο φαγητό και η εύκολη πρόσβαση σε γλυκές λιχουδιές πολλών θερμίδων έχουν καταφέρει να διαταράξουν την ισορροπία του οργανισμού, με τον εγκέφαλο και την ευχαρίστηση της γεύσης να κερδίζει το παιχνίδι.


Η Volkow υποστηρίζει ότι το φαγητό μπορεί να είναι εθιστικό, ενεργοποιώντας τα ίδια κέντρα ευχαρίστησης του εγκεφάλου με τα σκληρά ναρκωτικά, τα τσιγάρα και το αλκοόλ. Επισημαίνει ακόμα ότι, όπως όλα δείχνουν, τα μήλα και το μαρούλι μάλλον ανήκουν στην ομάδα των λιγότερο εθιστικών τροφών, σε αντίθεση με τις αλμυρές λιχουδιές, τα παχυντικά μπισκότα και τα λαχταριστά παγωτά.


Πηγη ΤΡΕΛΟ ΓΑΪΔΟΥΡΙΤΡΕΛΟ ΓΑΪΔΟΥΡΙ
Bookmark and Share
ΓΙΑ ΝΑ ΑΚΟΥΣΕΤΕ ΤΡΕΛΟ ΓΑΙΔΟΥΡΙ WEB RADIO ΠΗΓΑΙΝΕΤΕ ΣΤΗΝ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ : http://trelogaidouri.listen2myradio.com/

SHARE THIS

0 σχόλια: