Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

SUPER LEAGUE

Κυριακή 19 Αυγούστου 2012

Ποια πόλη κερδίζει τη μάχη του ...πολιτισμού;

Μουσείο φυσικής ιστορίας, Λονδίνο

Οι έρευνες δείχνουν ότι το Παρίσι έχει περισσότερους κινηματογράφους, το Λονδίνο μουσεία, το Τόκυο βιβλιοπωλεία και η Νέα Υόρκη θέατρα. Ποια είναι όμως η καλύτερη πόλη για πολιτισμικές εξορμήσεις;


Σύμφωνα με τον guardian, το Παρίσι έχει τρεις φορές περισσότερα σινεμά από το Λονδίνο, διπλάσιες δημόσιες βιβλιοθήκες, και πολύ περισσότερα βιβλιοπωλεία, θέατρα και μουσικές σκηνές ενώ η αγγλική πρωτεύουσα από την άλλη διαθέτει σημαντικά μεγαλύτερο αριθμό μουσείων, εστιατορίων, night club και πάρκων.

Τα νούμερα προκύπτουν από την τελευταία έρευνα «World Cities Culture Report 2012» που δημοσιεύτηκε πρόσφατα. Πρόκειται για μια διεθνή έρευνα, η οποία είναι η μεγαλύτερη του είδους της, εξετάζοντας τις «πολιτιστικές προσφορές» 12 πόλεων, που διαθέτουν τεράστιες εναλλακτικές σε πολιτικά δρώμενα.

Ένα από τα κεντρικά σημεία της έρευνας ήταν ότι ο πολιτισμός στα αστικά κέντρα είναι ισάξιας σημασίας με το εμπόριο και την οικονομία. «Ο πολιτισμός σε όλες του τις μορφές είναι βασικός πυρήνας στη διαμόρφωση μίας πόλης και στο να γίνει αυτή πιο ελκυστική για μορφωμένους ανθρώπους άρα και επιχειρηματίες που αναζητούν εργατικό δυναμικό» αναφέρει σχετικά η έρευνα.

Cinematheque Langlois, Παρίσι
Η έρευνα είχε ανατεθεί από τον δήμαρχο του Λονδίνου, Boris Johnson, εν όψει της πολιτιστικής συνόδου κορυφής, που έγινε με εκπροσώπους 12 μεγάλων πόλεων, του Λονδίνου, του Βερολίνου, της Κωνσταντινούπολης, του Γιοχάνεσμπουργκ, του Μουμπάι, της Νέας Υόρκης, του Παρισιού, του Σάο Πάολο, της Σαγκάης, της Σιγκαπούρης, του Σύδνεϋ και του Τόκιο.

Αναλυτικότερα λοιπόν τα στοιχεία για την πολιτιστική… πόλη του κόσμου έχουν ως εξής:

Το Λονδίνο έχει τα περισσότερα μουσεία, 173 σε σύνολο, από τα οποία τα 11 είναι εθνικά, ενώ το Βερολίνο έρχεται δεύτερο με 158. Ακολουθεί το Παρίσι με 137 και η Νέα Υόρκη με 131.

Απ’ την άλλη το Παρίσι έρχεται πρώτο στις γκαλερί τέχνης με 1.046 και ακολουθεί το Λονδίνο με 857, η Νέα Υόρκη με 721 και το Τόκιο με 688.

Η σπουδαιότητα της ύπαρξης βιβλιοθηκών ανακηρύσσει το Παρίσι πρωτοπόρο με 830 δημόσιες βιβλιοθήκες. Στη δεύτερη θέση έρχεται η Σαγκάη με 477, στην τρίτη το Λονδίνο με 383, στην τέταρτη το Τόκιο με 377 ενώ η πρώτη πεντάδα «κλείνει» με το Γιοχάνεσμπουργκ το οποίο διαθέτει 234 δημόσιες βιβλιοθήκες. Στις πιο κάτω θέσεις βρίσκεται η Νέα Υόρκη με 220, το Σύδνεϋ με 154 και τέλος το Βερολίνο με μόλις 88 δημόσιες βιβλιοθήκες.

Βέβαια αν και το Παρίσι διαθέτει 1.025 βιβλιοπωλεία, ξεπερνώντας κατά πολύ το Λονδίνο με μόλις 802, αυτό δεν αρκεί για να κατακτήσει την πρώτη θέση. Στην κορυφή βρίσκεται το Τόκιο με 1675, ενώ ακολουθεί η Σαγκάη με 1322, μετά έρχεται το Παρίσι με 1025 και με μόλις 5 βιβλιοπωλεία λιγότερα στην τέταρτη θέση βρίσκεται το Γιοχάνεσμπουργκ.

Metropolitan Opera, Νέα Υόρκη
Η γαλλική πρωτεύουσα ξαναπαίρνει «κεφάλι», και όχι άδικα, στους κινηματογράφους με 302 αίθουσες και 1003 οθόνες ενώ το Λονδίνο ακολουθεί με 108 σινεμά και 566 οθόνες.

Στο θεατρικό σανίδι ωστόσο μπαίνει δυναμικά στο «παιχνίδι της κουλτούρας» η Νέα Υόρκη με 420 θέατρα, τα περισσότερα στον κόσμο. Δεύτερο έρχεται το Παρίσι με 353, τρίτο το Τόκιο με 230, τέταρτο το Λονδίνο με 214 και Πέμπτη η Κωνσταντινούπολη με 184 θέατρα.

Σε απόλυτους αριθμούς, δηλαδή σε χρήματα πλέον, τα θέατρα του Λονδίνου αποφέρουν έσοδα ύψους 14.2 εκατ. ενώ η Νέα Υόρκη ξεπερνά κάθε όριο με τα 28.1 εκατ.

Στον τομέα της μουσικής, και συγκεκριμένα στις μουσικές σκηνές, το Παρίσι κατακτά την κορυφή με 423 σε σύγκριση με τις 385 του Τόκιο, τις 349 του Λονδίνου, τις 294 του Σάο Πάολο και τις 277 της Νέας Υόρκης.

Ωστόσο σε επίπεδο κωμωδίας το βρετανικό χιούμορ δεν θα μπορούσε να μην επικυρώσει τη φήμη του και έτσι οι «βραδιές κωμωδίας» φτάνουν τις 11.388 στο Λονδίνο, 11.076 στη Νέα Υόρκη, και 10.348 στο Παρίσι. Και επειδή «νηστικό αρκούδι δεν….γελάει» η βρετανική πρωτεύουσα πρωταγωνιστεί και στα εστιατόρια με 37.450, ή με απλά λόγια 478 εστιατόρια για κάθε 100.000 κατοίκους.

Τόκιο
Βασικό χαρακτηριστικό ωστόσο της έρευνας είναι ότι κάνει λόγο για «ισοπέδωση» της κουλτούρας και παγκόσμια ομογενοποίηση του πολιτισμού των χωρών.
«Αυτό που ενώνει τις χώρες του κόσμου είναι οι εξαγορές, το εμπόριο και η οικονομία. Αυτό που τις κάνει να διαφέρουν είναι ο πολιτισμός τους».
φωτογραφίες: www.wikipedia.org


Πηγη ΤΡΕΛΟ ΓΑΪΔΟΥΡΙΤΡΕΛΟ ΓΑΪΔΟΥΡΙ
Bookmark and Share
ΓΙΑ ΝΑ ΑΚΟΥΣΕΤΕ ΤΡΕΛΟ ΓΑΙΔΟΥΡΙ WEB RADIO ΠΗΓΑΙΝΕΤΕ ΣΤΗΝ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ : http://trelogaidouri.listen2myradio.com/

SHARE THIS

0 σχόλια: