Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

SUPER LEAGUE

Τετάρτη 4 Ιουλίου 2012

Μα, που πήγαν όλες οι γυναίκες;

Μα, που πήγαν όλες οι γυναίκες;

Αυτό αναρωτήθηκε δημόσια η Έλεν Μίρεν όταν κλήθηκε να παραλάβει το τιμητικό βραβείο για το σύνολο της καριέρας της από το φεστιβάλ του Κάρλοβι Βάρι, και άδραξε την ευκαιρία να σχολιάσει ένα πρόβλημα που την απασχολεί ιδιαίτερα: αυτό της εκπροσώπησης των γυναικών σε υπεύθυνα πόστα του κινηματογραφικού χώρου.


Αφότου αναφέρθηκε στην καριέρα της Νόρα Έφρον, στην οποία απέτισε φόρο τιμής για την προσφορά της στον χώρο και την θέση των γυναικών σε αυτόν, η Βρετανή ηθοποιός παραδέχθηκε ότι μπορεί τα πράγματα να έχουν αλλάξει προς το καλύτερο τα τελευταία χρόνια αλλά και πάλι όχι αρκετά έτσι ώστε να μιλούμε για επίτευξη του στόχου της ισότητας.
Παρόλο που χαιρέτησε τον αριθμό των γυναικών που συμμετέχουν στις διάφορες κριτικές επιτροπές του φεστιβάλ, τόνισε ότι η συμμετοχή των γυναικών καλλιτεχνών ήταν ιδιαίτερα χαμηλή ενώ αστειεύτηκε ότι σε πέντε χρόνια θέλει να δει το ποσοστό να ανεβαίνει στο 85% των συμμετοχών! «Πάντα λέω στους σεναριογράφους: `Μην ανησυχείτε για το πώς θα γράψετε έναν γυναικείο ρόλο. Απλά γράψτε έναν αντρικό ρόλο, δώστε του ένα γυναικείο όνομα και αφήστε τα υπόλοιπα σε εμάς'. Δεν παραπονιέμαι όμως για τον ρόλο των γυναικών στο σινεμά, παραπονιέμαι για τον ρόλο των γυναικών στην ζωή γενικότερα.»
Ο ρόλος της συζύγου του Άλφρεντ Χίτσκοκ, Άλμα, στην ταινία «Χίτσκοκ», την ιστορία που διαδραματίζεται στα γυρίσματα του «Ψυχώ», είναι ένα καλό παράδειγμα για αυτό της το επιχείρημα: «Η Άλμα είναι από τις μεγάλες αφανείς ηρωίδες του σινεμά. Ήταν φοβερά παραγωγική και ουσιαστική στην δημιουργία των αριστουργημάτων του Χίτσκοκ, και εκείνος αναγνώριζε την προσφορά της. Οπότε [αυτός ο ρόλος] ήταν μια πολύ καλή ευκαιρία να βγάλουμε την Άλμα από την σκιά,»τόνισε η Μίρεν.
Το 2013 θα είναι η χρονιά που μέλλει να αλλάξει αυτήν την άποψη πάντως - εκτός από την πάντα επιβλητική Μίρεν, η Άλμα θα ζωντανέψει και μέσα από την ερμηνεία της Ιμέλντα Στόντον, η οποία θα την ενσαρκώσει στο έτερο πρότζεκτ γύρω από την φιγούρα του Χίτσκοκ, με τίτλο «The Girl».






Πηγη ΤΡΕΛΟ ΓΑΪΔΟΥΡΙΤΡΕΛΟ ΓΑΪΔΟΥΡΙ
Bookmark and Share
ΓΙΑ ΝΑ ΑΚΟΥΣΕΤΕ ΤΡΕΛΟ ΓΑΙΔΟΥΡΙ WEB RADIO ΠΗΓΑΙΝΕΤΕ ΣΤΗΝ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ : http://trelogaidouri.listen2myradio.com/

SHARE THIS

0 σχόλια: