Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

SUPER LEAGUE

Τρίτη 3 Ιουλίου 2012

Ράγισε η βιτρίνα του Καρούζου


Ράγισε η βιτρίνα του Καρούζου

Η αλυσίδα της οικογένειας, που για δεκαετίες έντυνε τους ισχυρούς του επιχειρηματικού και του πολιτικού κόσμου, δίνει μάχη για την επιβίωσή της. Το τελευταίο διάστημα έχει υποχρεωθεί σε συρρίκνωση, βάζοντας «λουκέτο» σε καταστήματα, ενώ φήμες τη θέλουν να «φλερτάρει» με την υπαγωγή της στο άρθρο 99.


Η αλυσίδα καταστημάτων ένδυσης πολυτελείας Carouzos, μία από τις κορυφαίες επιχειρήσεις στον χώρο της μόδας με 40 χρόνια επιτυχημένης παρουσίας, λυγίζει υπό το βάρος της παρατεταμένης οικονομικής κρίσης.


Οι φήμες θέλουν την εταιρεία να προβαίνει σύντομα σε κατάθεση αίτησης υπαγωγής της στο άρθρο 99, αυξάνοντας έτσι τον αριθμό των μεγάλων ελληνικών επιχειρήσεων οι οποίες βρίσκονται σε τραγικό αδιέξοδο. Βέβαια, ο πρόωρος χαμός του ιδρυτή της, Αντώνη Καρούζου, τον περασμένο Ιούλιο, σε ηλικία μόλις 63 ετών, υπήρξε ακόμα ένα μεγάλο χτύπημα που συνέβαλε στην κάθοδο.
Τα 20 καταστήματα της ΚΑΡΟΥΖΟΣ 4ΚΑΠΠΑ ΑΕΒΕ με γυναικεία και ανδρικά είδη ένδυσης, υπόδησης και αξεσουάρ φιλοξένησαν όλα αυτά τα χρόνια φίρμες και οίκους του εξωτερικού, όπως οι Valentino, Ermenegildo Zegna, Celine, Prada, Donna Karan, Corneliani, Fendi, Henri Cottons, Brunello Cucinelli, Malandrino, Helmut Lang, Jil Sander, Givenchy, John Varvatos, Michael Kors κ.ά.
Τα τελευταία 25 χρόνια, που η επιχείρηση βρισκόταν στο απόγειό της, τα καταστήματά της -χώροι υψηλής αισθητικής και γούστου- συγκαταλέγονταν στα αγαπημένα της ελληνικής ελίτ.
Επώνυμοι, μεγάλα ονόματα του επιχειρηματικού κόσμου και της πολιτικής τα επισκέπτονταν τακτικά προκειμένου να ανανεώσουν την γκαρνταρόμπα τους, μέσα από μια πλήρη γκάμα pret-a-porter σειρών και δημιουργιών υψηλής ραπτικής.
Με τη σύζυγό του Σοφία δημιούργησαν μια μεγάλη επιχείρηση και απέκτησαν δύο γιους, τον Μανώλη και τον Βασίλη
Με τη σύζυγό του Σοφία δημιούργησαν μια μεγάλη επιχείρηση και απέκτησαν δύο γιους, τον Μανώλη και τον Βασίλη
Tο ξεκίνημα
Μερικά χρόνια πίσω, το 2003, όταν ο Αντώνης και η Σοφία Καρούζου πραγματοποιούσαν στο Ηράκλειο Κρήτης, την ιδιαίτερη πατρίδα του ιδρυτή της εταιρείας, τα υπέρλαμπρα εγκαίνια του μεγάλου και υπερσύγχρονου καταστήματός τους, τίποτα δεν προμήνυε όσα θα ακολουθούσαν.
Ο Αντώνης Καρούζος γεννήθηκε στο Ηράκλειο το 1948 σε μια οικογένεια η οποία είχε στενή σχέση με το εμπόριο. Οι γονείς του λειτουργούσαν στην πόλη με επιτυχία το «Αστρο Μόδας», ένα από τα πιο γνωστά και μεγάλα καταστήματα ένδυσης της εποχής, το οποίο όμως έκλεισε το 1963.
Τότε ο Αντώνης Καρούζος είχε δώσει υπόσχεση στους δικούς του πως κάποτε θα επαναλειτουργήσει την επιχείρηση και όπως ισχυρίζονται οι φίλοι του ως γνήσιος Κρητικός τήρησε τον λόγο του. Ετσι, το 1972 εγκαινιάζει στην Κυψέλη, στην οδό Δροσοπούλου 63, το πρώτο κατάστημα της εταιρείας προσφέροντας στο κοινό επώνυμες ανδρικές συλλογές. Δύο χρόνια αργότερα ξεκινά και την πρώτη αποκλειστική συνεργασία με τον κορυφαίο ιταλικό οίκο ανδρικής ένδυσης Ermenegildo Zegna.
Στο πλευρό του θα έχει σχεδόν από το ξεκίνημα τη Σοφία, το όμορφο κορίτσι από την Κάρυστο που στάθηκε η αγαπημένη σύζυγος αλλά και η δυναμική συνεργάτιδά του στην επιχείρηση. Μαζί έκτισαν τη μεγαλύτερη ελληνική αλυσίδα στον χώρο της επώνυμης ένδυσης και απέκτησαν δύο γιους, τον 34χρονο Μανώλη και τον 30χρονο Βασίλη.
Eπέκταση στη Θεσσαλονίκη
Στις αρχές του '80 η εταιρεία τους επεκτείνεται εγκαινιάζοντας το πρώτο κατάστημα στη Θεσσαλονίκη, ενώ έξι χρόνια αργότερα πραγματοποιείται η έναρξη της αποκλειστικής συνεργασίας με τον διάσημο ιταλικό οίκο Valentino.
Στα τέλη της δεκαετίας του '80 δημιουργούν το πρώτο multi-brand κατάστημα Carouzos στη συμβολή των οδών Κανάρη και Σέκερη στο Κολωνάκι, το οποίο αποτέλεσε σταθμό για την πορεία τους, αφού στην κυριολεξία τους απογείωσε.
Τη δεκαετία του '90 η εταιρεία τους εισέρχεται δυναμικά και στον χώρο της επώνυμης γυναικείας ένδυσης, ενώ τα επόμενα χρόνια βρίσκουν την Carouzos σε μεγάλη ανάπτυξη και στο ξεκίνημα νέων επώνυμων συνεργασιών, όπως με τον γαλλικό οίκο Celine.
Μάλιστα η συγκεκριμένη συνεργασία επισφραγίστηκε με το παράλληλο ξεκίνημα της λειτουργίας της μπουτίκ Celine στην Κηφισιά. Ακολούθησαν τα εγκαίνια των επίσης mono-brand μπουτίκ Valentino στην Κηφισιά, Brunello Cucinelli στο Κολωνάκι, Corneliani στο Golden Hall, αλλά και του καταστήματος Carouzos στο ξενοδοχειακό συγκρότημα Costa Navarino πρόπερσι.
Είχε βέβαια προηγηθεί η δημιουργία των καταστημάτων στην Πατριάρχου Ιωακείμ και την Πλατεία Κολωνακίου, καθώς και σε Κηφισιά, Γλυφάδα, Θεσσαλονίκη, Μύκονο, Ηράκλειο και στο ξενοδοχείο Astir Palace-Βουλιαγμένη. Ο αριθμός των καταστημάτων της εταιρείας το 2010 έφτανε συνολικά τα 20.
Την ίδια χρονιά μάλιστα εγκαινιάστηκαν τα εκπτωτικά καταστήματα Carouzos Outlet και το ηλεκτρονικό κατάστημα της εταιρείας (www.carouzos.com). Ο αδελφός του Αντώνη Καρούζου, Νίκος, μαζί με τη σύζυγό του, Καίτη, ήταν εκείνοι που ανέλαβαν τη λειτουργία των καταστημάτων στη Θεσσαλονίκη.
Η αντίστροφη μέτρηση
Παρά τις προσπάθειες δεν κατάφεραν να ανακόψουν την καθοδική πορεία
Πριν από περίπου 6 χρόνια η Carouzos σχεδίαζε πλάνα επέκτασης των καταστημάτων της σε Ελλάδα και εξωτερικό. Δυστυχώς, όμως, ήδη από το 2009-2010 άρχισαν να διαφαίνονται τα πρώτα σημάδια της κρίσης στους τζίρους. Ακόμα και οι μεγάλες εκπτώσεις της τάξης του 50%-60% δεν κατάφεραν να αλλάξουν τη ρότα.
Τα πρώτα άσχημα μηνύματα έφτασαν στο τέλος του 2010 όταν έκλεισε το μεγάλο κατάστημα που διατηρούσε η επιχείρηση στην Πλατεία Κολωνακίου, συνέχισε όμως να λειτουργεί τα άλλα δύο σε Κανάρη και Πατριάρχου Ιωακείμ, τα οποία στεγάζονται και σε ιδιόκτητα οικήματα.
Παράλληλα, η εταιρεία δεν ανανέωσε τη συνεργασία της με τον ιταλικό οίκο Zegna, ο οποίος ήρθε τότε σε συμφωνία με την Elmec Sport της οικογένειας Κουτσολιούτσου, ενώ το Πάσχα του 2011 το Carouzos ήταν το μόνο κατάστημα που δεν λειτούργησε στη Μύκονο κατά την εορταστική περίοδο.
Η εταιρεία αυτό το διάστημα προσπάθησε να περιορίσει το λειτουργικό κόστος διατηρώντας τα σημεία πώλησης που είναι περισσότερο κερδοφόρα, και έριξε μεγάλο βάρος στα Carouzos Οutlet που προσφέρουν έκπτωση έως 60% σε είδη περασμένης σεζόν.
Δυστυχώς, όμως, καμία από τις παραπάνω ενέργειες δεν μπόρεσε να ανακόψει την καθοδική πορεία και έτσι πριν από λίγες ημέρες μπήκε «λουκέτο» στο πολυτελέστατο τριώροφο κατάστημα της αλυσίδας στο Νέο Ψυχικό, ενώ η διοίκηση της εταιρείας έκλεισε ακόμα ένα κατάστημα, αυτό στο Ηράκλειο Κρήτης.
Οι φήμες θέλουν τους Μανώλη και Βασίλη Καρούζο μαζί με τη μητέρα τους Σοφία να μελετούν σχέδιο μεταφοράς κάποιων από τα καταστήματα και τις mono-brand μπουτίκ σε περιοχές με φθηνότερα ενοίκια. Ευχή όλων είναι να τα καταφέρουν, γιατί στην επιχείρηση απασχολούνται δεκάδες εργαζόμενοι, οι οποίοι σύμφωνα μάλιστα με την αγορά αποτελούν το πιο καλά εκπαιδευμένο προσωπικό που διαθέτει ο κλάδος.
Η σχέση με τη δημοσιότητα
Κρατούσαν χαμηλό προφίλ
Ο Αντώνης και η Σοφία Καρούζου δεν ήταν άνθρωποι κοσμικοί. Εκτός από τις διάφορες εκδηλώσεις που φιλοξενούνταν κατά καιρούς στα καταστήματά τους, οι ίδιοι δεν επεδίωκαν τη δημοσιότητα και σπάνια φωτογραφίζονταν. Το ίδιο μάλιστα χαμηλό προφίλ κράτησαν και τα παιδιά τους.
Η οικογένεια μένει στο Παλαιό Ψυχικό, διαθέτει σπίτι στο Ηράκλειο, το οποίο επισκέπτονται συχνά, ενώ πριν από λίγο καιρό πουλήθηκε το εξοχικό τους στη Μύκονο, που βρισκόταν στο ξενοδοχειακό συγκρότημα του Santa Marina.
Τα τελευταία χρόνια στην επιχείρηση εργάζονταν σε διάφορα πόστα και οι γιοι τους. Ο χαμός του πατέρα τους τον περασμένο Ιούλιο αποτέλεσε μεγάλο χτύπημα. Ο Αντώνης Καρούζος δεν είχε αφήσει να διαρρεύσει κάτι για την υγεία του και η οικογένειά του τράβηξε βουβά για καιρό τον δικό της Γολγοθά. Το 2010, λίγο πριν εκείνος φύγει από τη ζωή, παντρεύτηκε ο πρωτότοκος γιος του, Μανώλης, την Ειρήνη Χαράκογλου - με καταγωγή από τις παλιές και ισχυρές οικογένειες των Αθηνών. Το ζευγάρι, μάλιστα, απέκτησε πρόσφατα ένα αγοράκι, το οποίο βάπτισε δίνοντας το όνομα του παππού του Αντώνη.



Πηγη ΤΡΕΛΟ ΓΑΪΔΟΥΡΙΤΡΕΛΟ ΓΑΪΔΟΥΡΙ
Bookmark and Share
ΓΙΑ ΝΑ ΑΚΟΥΣΕΤΕ ΤΡΕΛΟ ΓΑΙΔΟΥΡΙ WEB RADIO ΠΗΓΑΙΝΕΤΕ ΣΤΗΝ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ : http://trelogaidouri.listen2myradio.com/

SHARE THIS

0 σχόλια: