Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

SUPER LEAGUE

Δευτέρα 2 Ιανουαρίου 2012

Τα γεγονότα που χαρακτήρισαν τη μουσική του 2011



Αφού παρουσιάσαμε τους καλύτερους δίσκους της χρονιάς, αφού φωτίσαμε τα …πρωτάκια, πάμε να δούμε τι μας άφησε και αυτός ο χρόνος.

Τα reunion φορέθηκαν πολύ
Και το 2011 ήταν μία καλή χρονιά για τις επανασυνδέσεις οι οποίες όπως φαίνεται είναι μία εξαιρετική πηγή κέρδους για ξεπεσμένους rock stars. Για να μην παρεξηγηθούμε, στη παραπάνω κατηγορία δεν μπαίνουν όλοι αλλά σίγουρα αρκετοί. Δύο ήταν φέτος τα reunion που συζητήθηκαν περισσότερο. Το ένα είναι των Black Sabbath που σίγουρα έκανε και μεγαλύτερο γκελ στην Ελλάδα αφού θα έρθουν και Αθήνα.



Ύστερα από αρκετά δημοσιεύματα, ψίθυρους και διφορούμενες δηλώσεις, οι προπάτορες του σκληρού ήχου ανακοίνωσαν πως επιστρέφουν στις επάλξεις με την αυθεντική τους σύνθεση, κάτι που σημαίνει Ozzy στα φωνητικά. Ανακοίνωσαν περιοδεία και καινούργιο δίσκο. Το σίγουρο είναι πως θα δουν ανανεωμένους τους τραπεζικούς τους λογαριασμούς αφού το ενδιαφέρον του κόσμου είναι τεράστιο.
Κάτι αντίστοιχο συμβαίνει και με τους Stone Roses. Αυτοί και αν θα δούν έκρηξη στο ταμείο τους. Αφού έθαψαν το τσεκούρι του πολέμου, οι τέσσερις της μπάντας έκατσαν σ΄ ένα τραπέζι, έδωσαν συνέντευξη Τύπου και ανακοίνωσαν τις πρώτες συναυλίες τους που έγιναν sold out μέσα σε λίγα λεπτά της ώρας. Το 2012 θα εμφανιστούν σε διάφορα φεστιβάλ ενώ υποσχέθηκαν και νέο δίσκο. Αν βέβαια καταφέρουν να συγκρατήσουν τα νεύρα τους. Στην Ελλάδα πάντως δύσκολα θα ρθουν αλλά ποτέ δεν ξέρεις.
 
Ξανασκεφτείτε το ρε παιδιά
Συνήθως όταν μία μπάντα διαλύεται, μας έχει προετοιμάσει. Με τουςR.E.M. μας ήρθε κάπως ξαφνικό αφού ένα ωραίο πρωινό του Σεπτέμβρη, ανακοίνωσαν με λιτό τρόπο ότι ολοκληρώνουν την καριέρα τους. Ok, δεν θα μας λείψουν δισκογραφικά. Οι εποχές του Automatic For The People είχαν περάσει ανεπιστρεπτί αλλά όσο να πεις, δεν θα χάλαγε να ξέρουμε πως οι R.E.M. υπάρχουν και μπορεί να επιστρέψουν στη χώρα μας για συναυλίες. Δείτε το top 10 που είχαμε φτιάξει με αφορμή τη διάλυση τους.
Χρόνους μας άφησαν επίσης και οι White Stripes. Ουσιαστικά βέβαια το δίδυμο, Jack και Meg White ήταν ανενεργό κάμποσους μήνες εξαιτίας των ψυχολογικών προβλημάτων της δεύτερης αλλά τώρα ήρθε και το τυπικό αντίο. Ευτυχώς ο Jack White έχει πολλά project να μοιραστεί μαζί μας.  
Αντίο μας είπαν επίσης ονόματα όπως οι LCD Soundsystem, το project του Nick Cave, Grinderman και οι You Say Party.
 
Κρατάει χρόνια αυτή η κολόνια
Ξεκατινιάστικαν και το 2011 τα αδέρφια Gallagher και δεν έχει καμία σημασία αν είναι και οι δύο γύρω στα 40. Δισκογραφικά πάντως ο Noel Gallagher κέρδισε στα σημεία τον μικρό του αδερφό, Liam αφού ο δίσκος που έκανε με τους Beady Eye, γρήγορα βγήκε εκτός του κάδρου. Αντίθετα, το προσωπικό ντεμπούτο του πρώτου απέσπασε εξαιρετικές κριτικές.

Η κορυφαία στιγμή των καυγάδων τους ήταν τον Ιούλιο όταν ο Noel τον κατηγόρησε πως με τους Oasis ακύρωνε συναυλίες εξαιτίας μεθυσιών. Ο Liam απάντησε με μήνυση.

Να σημειώσουμε βέβαια πως ο Liam δεν ξέχασε την αγαπημένη του συνήθεια, το κράξιμο. Στο στόχαστρο του μπήκαν τα φωνητικά των Muse και ο τελευταίος δίσκος των Radiohead, King Of Limps.
 
H μουσική προσπαθεί να ακολουθήσει το ρεύμα της νεολαίας
Το πολιτικό τραγούδι έχει πεθάνει ή τέλος πάντων έχει περάσει στο περιθώριο. Φέτος όμως ήταν μία ευκαιρία να επιστρέψει μιας και έγινε χαμός σε όλο τον κόσμο. Ταραχές στο Λονδίνο και τις άλλες μεγάλες βρετανικές πόλεις, αγανακτισμένοι σε όλο το πλανήτη, ακόμα και στην Wall Street. Εάν τώρα εσείς είδατε κάποια δημοφιλή μπάντα με σοβαρό πολιτικό στίχο που μπορεί να εμπνεύσει τους νέους, ας μου τον επισημάνετε. Βλέπετε και αυτοί οι Rage Against The Machine δεν δείχνουν διάθεση να βγάλουν σύντομα νέο δίσκο.

Όπως και να χει, για το κίνημα Occupy Wall Street στη Νέα Υόρκη, έδωσαν συναυλίες ονόματα όπως οι Radiohead και οι Massive Attack, o Tom Morello και οι Wilco.
 
Οι Radiohead συνεχίζουν να κάνουν τα δικά τους
Ο Thom Yorke και η παρέα του προχωρούν πλέον με τους δικούς τους κανόνες. Όποτε θέλουν βγάζουν δίσκο, με όποιο τρόπο θέλουν τον προωθούν, όποτε θέλουν δίνουν συναυλίες. Έχουν βρει τους ρυθμούς τους και μάλλον δεν έχουν οικονομικά προβλήματα για να περιοδεύουν ασταμάτητα. Το King Of Limps το κυκλοφόρησαν ψηφιακά στις 18 Φεβρουαρίου ενώ το ανακοίνωσαν τέσσερις μέρες πριν. Τώρα αν μας άρεσε, εμένα όχι. Έχουν γίνει πολύ πειραματικοί για τα γούστα μου.
Η Adele κρατάει στις πλάτες της την μουσική βιομηχανία
Πάλι καλά που βρέθηκε και αυτή η 23χρονη πληθωρική Λονδρέζα να σώσει την κατάσταση. Το 2ο album της είχε πωλήσεις άλλων εποχών και κατάφερε να συγκρατήσει την κατηφόρα εξαιτίας του internet αλλά και της οικονομικής κρίσης. Αξίζει να σημειώσουμε πως ο Prince αποφάσισε πως δεν θα κυκλοφορήσει ξανά album αν δεν δημιουργηθεί ισχυρό νομικό πλαίσιο για την πειρατεία.
Επιδημία δυστυχημάτων
Σαν ιός εξαπλώθηκαν φέτος τα δυστυχήματα σε συναυλίες. Μέσα σε ένα καλοκαίρι τέσσερις σκηνές κατέρρευσαν προκαλώντας θανάτους και τραυματισμούς. Το πιο εντυπωσιακό ήταν σίγουρα αυτό στην Ιντιανάπολις όπου η σκηνή που θα επαιζαν οι Sugarland παρασύρθηκε από θυελώδεις ανέμους, σκοτώνοντας 5 και τραυματίζοντας δεκάδες. Τέσσερις νεκρούς είχαμε και στο Βέλγιο στο Pukkelpop Festival για τους ίδιους ακριβώς λόγους.
 
Έφυγαν αλλά δεν τους ξεχάσαμε
Δυστυχώς δεν μπορούμε να αποφύγουμε και τους θανάτους. Αυτός που συγκλόνισε τη κοινή γνώμη ήταν της Amy Winehouse στις 23 Ιουλίου. Η ταλαιπωρημένη Αγγλίδα τραγουδίστρια, μπήκε στο καταραμένο club 27. Είναι ανατριχιαστικό αλλά στα 27 τους έχουν φύγει από τη ζωή ονόματα όπως ο Jimmy Hendrix, η Janis Joplin, o Curt Cobain και ο Jim Morisson.
 
Από τους υπόλοιπους θανάτους, θα μπορούσαμε να ξεχωρίσουμε αυτόν του Gary Moore, του μπασίστα των TV On The Radio,Gerard Smith που έφυγε σε ηλικία 36 ετών από καρκίνο, του πατέρα του hip hop, Gil Scott-Heron, του Clarence Clemons από την E Band του Bruce Springsteen, του rapper Heavy D, της σπουδαίας, Cesaria Evora και του Gerry Rafferty γνωστός για το κομμάτι, Baker Street.
Για το τέλος ας κλείσουμε με χαμόγελο. Δείτε το ξεκαρδιστικό βίντεο που έφτιαξαν οι Foo Fighters για την προώθηση του δίσκου τους,Wasting Light.
 

ΤΡΕΛΟ ΓΑΪΔΟΥΡΙΤΡΕΛΟ ΓΑΪΔΟΥΡΙ
Bookmark and Share
ΓΙΑ ΝΑ ΑΚΟΥΣΕΤΕ ΤΡΕΛΟ ΓΑΙΔΟΥΡΙ WEB RADIO ΠΗΓΑΙΝΕΤΕ ΣΤΗΝ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ : http://trelogaidouri.listen2myradio.com/

SHARE THIS

0 σχόλια: