Περισσότερες από 680 είναι οι εταιρίες και οι ιδιώτες που φαίνεται ότι βρίσκονται μπλεγμένοι στην υπόθεση των εικονικών χρηματοδοτήσεων του Γυμναστικού Συλλόγου «Ηρακλής» για μια δεκαετία, από το 2001 μέχρι το 2010.
Το θέμα έχει ανασύρει στην επιφάνεια το Σώμα Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος και τα ποσά που εξετάζονται είναι της τάξεως των 110 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων εκτιμάται ότι πάνω από 80 εκατ. ευρώ δεν μπήκαν ποτέ επί της ουσίας στα ταμεία του συλλόγου. Τα ύποπτα τιμολόγια που εντοπίστηκαν ξεκινούν από μικρά ποσά της τάξεως των 10.000 ευρώ και φτάνουν μέχρι και τα 2 εκατ. ευρώ!Σύμφωνα με πληροφορίες, το θέμα των εικονικών δωρεών -συνήθως έναντι κάποιου τύπου προβολής μέσα από αθλητικές δραστηριότητες- δεν αφορά μόνο τον «Ηρακλή», αλλά αρκετές ακόμη ομάδες στη Θεσσαλονίκη. Ηδη το ΣΔΟΕ έχει ενημερώσει τις εισαγγελικές αρχές, καθώς σε αυτήν τη διαδικασία φοροδιαφυγής και ξεπλύματος μαύρου χρήματος τη βασική ευθύνη φέρουν ως φυσικά πρόσωπα οι διοικούντες το σύλλογο τη συγκεκριμένη περίοδο. Οσο για τους «χορηγούς» της ομάδας, καλούνται είτε απευθείας, είτε μέσω της διαδικασίας της περαίωσης να δηλώσουν ως πραγματικά εισοδήματα όσα προσπάθησαν να κρύψουν με τις δήθεν δωρεές. Συνήθως οι συμβαλλόμενοι με τον «Ηρακλή» κατέβαλλαν στην ομάδα το 10% της αξίας του παραστατικού που λάμβαναν συν το σύνολο του φόρου προστιθέμενης αξίας. Σήμερα οι ελεγκτικές και φοροεισπρακτικές αρχές τους καλούν να καταβάλουν ως φόρο ό,τι αναλογεί στην κάθε περίπτωση, δηλαδή το 55% του συνολικού ποσού που επιχειρήθηκε να αποκρυφτεί εάν πρόκειται για νομικό πρόσωπο, δηλαδή για εταιρία, και το 40% αν πρόκειται για φυσικό πρόσωπο. Αν δηλαδή κάποιος εμφανίζει τιμολόγιο της τάξεως των 10.000 ευρώ, ενώ έχει δώσει στην ομάδα μόνο 1.000 ευρώ, καλείται να πληρώσει φόρο 5.500 ευρώ ή 4.000 ευρώ -ανάλογα με το αν πρόκειται για νομικό ή φυσικό πρόσωπο-, ώστε να κλείσει τους λογαριασμούς του με την εφορία γι’ αυτήν την υπόθεση.
Στην πράξη συνέβαινε το εξής: ο «χορηγός» κατέθετε στον τραπεζικό λογαριασμό της ομάδας το σύνολο του ποσού που αναφέρεται στο τιμολόγιο, το οποίο έπαιρναν στα χέρια τους και αμέσως μετά ο σύλλογος του επέστρεφε το 90%. Αν κάποιοι είχαν την πρόνοια να εισπράξουν την επιστροφή σε μετρητά, έχουν πιθανότητες να μην εντοπιστούν, αλλά το ΣΔΟΕ τεκμηρίωσε τις φορολογικές απάτες κυρίως από την κίνηση των τραπεζικών λογαριασμών, αφού οι πολλές επιστροφές έγιναν μέσω της τραπεζικής οδού.
Χορηγίες και «χορηγίες»
Η έρευνα του ΣΔΟΕ για τις «χορηγίες» σε αθλητικά σωματεία της Θεσσαλονίκης ξεκίνησε περίπου πριν από δύο χρόνια, όταν υπήρξε η πληροφορία ότι σε κάποιες περιπτώσεις εταιρίες εμφανίζονταν να έχουν πληρώσει για την ίδια δουλειά -επί παραδείγματι για την προβολή στη φανέλα μιας ομάδας- πολύ διαφορετικά ποσά. Φυσικά αυτό δεν απαγορεύεται στις συναλλαγές ανάμεσα σε ιδιώτες, αλλά οι διαφορές ήταν τόσο μεγάλες -μέχρι και δεκαπλάσιες- που καταντούσαν ύποπτες. Στην πορεία αποκαλύφθηκαν υπερτιμολογήσεις, πλαστά τιμολόγια, πλασματικές καταθέσεις σε τράπεζες, αλλά και εκτροπή της διαδρομής των χρημάτων από τα ταμεία των σωματείων προς τις τσέπες παραγόντων. Στο στόχαστρο των διωκτικών αρχών δε βρίσκεται μόνον ο Ηρακλής, αν και η περίπτωση εκτιμάται ως η μεγαλύτερη. Το πρόβλημα είναι μεγάλο, ιδιαίτερα σε επίπεδο γυμναστικών συλλόγων, όπου τα λογιστικά συστήματα που υποστηρίζουν τη λειτουργία τους είναι ερασιτεχνικά και τα περιθώρια εικονικών κινήσεων μεγάλα, προς όφελος βέβαια όχι μόνο των ομάδων, αλλά και κάποιων παραγόντων.
Πηγη
0 σχόλια: