Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

SUPER LEAGUE

Σάββατο 31 Δεκεμβρίου 2011

7 διάσημες δίαιτες: Η γνώμη των ειδικών, πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα



Κακά τα ψέματα, οι δίαιτες είναι χρήσιμες όταν διαπιστώνουμε ότι η ζυγαριά χτυπάει κόκκινο. Οι ειδικοί προειδοποιούν όμως πως αρκετές δίαιτες είναι επικίνδυνες για την υγεία.


Οι παρακάτω δίαιτες είναι οι δημοφιλέστερες δίαιτες, τις οποίες ακολουθούν και πολλοί αστέρες του Χόλιγουντ. Αν αποφασίσετε να ξεκινήσετε κάποια από αυτές, πρέπει να γνωρίζετε ποιοι είναι οι κίνδυνοι για την υγεία σας και κατά πόσο πραγματοποιεί τα όσα υπόσχεται. Διαβάστε και μάθετε όλα όσα θα θέλατε να γνωρίζετε για τις πολυσυζητημένες δίαιτες.
1. Άτκινς
Η φιλοσοφία της: Πρόκειται για μια δίαιτα χαμηλής περιεκτικότητας σε υδατάνθρακες. Το διαιτολόγιο που προτείνει ο Δρ. Άτκινς, ο οποίος την εμπνεύστηκε, περιλαμβάνει κρέας, ψάρια, πουλερικά και πολλά λιπαρά, ζωικά και φυτικά. Στη συνέχεια, η φάση της συντήρησης έχει ελάχιστους υδατάνθρακες. Το σκεπτικό της είναι ότι οργανισμός μας, στερούμενος τους υδατάνθρακες που αποτελούν το «καύσιμό» του, αναγκάζεται για τους καύσεις του να καταφεύγει στα αποθέματα λίπους. Ακόμη, οι υδατάνθρακες αναγκάζουν τον οργανισμό μας να παράγει ινσουλίνη, η οποία, με τη σειρά της, ανοίγει την όρεξη και, ως αναβολική ορμόνη, συντελεί στην αποθήκευση της ενέργειας ως λίπους.
 
Την ακολουθούν: ο Ράσελ Κρόου, η Τζένιφερ Άνιστον και η Κάθριν Ζέτα Τζόουνς.
Τα πλεονεκτήματα: Υπόσχεται γρήγορα αποτελέσματα. Σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό «New England Journal of Medicine», όσοι την ακολουθούν φαίνεται να βελτιώνουν τα επίπεδα της χοληστερόλης και των τριγλυκεριδίων στο αίμα.
Τα μειονεκτήματα: Σύμφωνα με τους ειδικούς, δεδομένου ότι χάνουμε τα κιλά με υπερβολικά γρήγορο ρυθμό, είναι πολύ εύκολο να τα ξαναπάρουμε μετά τη δίαιτα. Γεγονός που οφείλεται στη μείωση των καύσεων και την απώλεια μυϊκού ιστού. Κατά τη διάρκεια της δίαιτας δεν είναι απίθανo να εμφανιστούν επιπλοκές, όπως πονοκέφαλοι, έλλειψη σιδήρου και τριχόπτωση. Αν και δεν είναι απολύτως εξακριβωμένες οι μακροπρόθεσμες επιπτώσεις στην υγεία μας, οι ειδικοί θεωρούν ότι τα άτομα που την ακολουθούν για μεγάλο χρονικό διάστημα πιθανόν να παρουσιάσουν οστεοπόρωση και πέτρες στα νεφρά. Η συγκεκριμένη δίαιτα προτείνει την κατανάλωση φαγητών πλούσιων σε κορεσμένα λίπη και περιορίζει υγιεινές τροφές όπως τα φρούτα και τα λαχανικά, με συνέπεια να μειώνεται η πρόσληψη πολύτιμων αντιοξειδωτικών ουσιών.
Θα χάσω βάρος; Σύμφωνα με έρευνες, σε σχέση με μια υποθερμιδική δίαιτα, τους πρώτους 2 μήνες θα χάσετε περισσότερα κιλά, αλλά τον πρώτο χρόνο θα έχετε την ίδια περίπου απώλεια βάρους.
Η γνώμη του ειδικού: Μην παρασύρεστε από τον «κράχτη» της γρήγορης απώλειας και μη θυσιάσετε στο βωμό του θεαματικού αδυνατίσματος το πολύτιμο αγαθό της υγείας σας. Αδυναμία, κόπωση και νευρολογικές διαταραχές είναι το τίμημα του ματαιόδοξου γρήγορου αδυνατίσματος.
2. South Beach
Η φιλοσοφία της:Πρόκειται για τη δίαιτα αδυνατίσματος που επινόησε ο καρδιολόγος Δρ. Αρθουρ Αγκατστον. Σε αντίθεση με την Άτκινς, περιορίζει μόνο τη λήψη των επεξεργασμένων υδατανθράκων. Προτείνει την περιορισμένη λήψη υδατανθράκων με υψηλό γλυκαιμικό δείκτη (όσων δηλαδή ανεβάζουν απότομα τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα), ενώ επιτρέπει τη λήψη των καλών υδατανθράκων, όπως τα ζυμαρικά ολικής άλεσης, το ρύζι κ.τ.λ. Την πρώτη εβδομάδα αποκλείονται όλοι οι υδατάνθρακες, ενώ στη δεύτερη φάση της επανεισάγονται σταδιακά στη διατροφή μας.
 
Την ακολουθεί: και η Νικόλ Κίντμαν.
Τα πλεονεκτήματα: Μπορεί να αποδειχτεί χρήσιμη σε άτομα που προσπαθούν να χάσουν βάρος. Σύμφωνα με τους ειδικούς, δεν ενέχει κινδύνους για την υγεία και δεν έχει παρενέργειες στον οργανισμό όταν γίνεται για μικρό χρονικό διάστημα. Σε γενικές γραμμές, δεν θεωρείται επικίνδυνη, διότι ενθαρρύνει την κατανάλωση λαχανικών και αποκλείει την αλόγιστη κατανάλωση λίπους. Επιπλέον, οι καλοί υδατάνθρακες είναι συνήθως πλούσιοι σε φυτικές ίνες, οι οποίες μας κρατάνε χορτάτους για περισσότερο χρόνο, ενώ συμβάλλουν στην αποβολή της κακής χοληστερόλης από τον οργανισμό.
Τα μειονεκτήματα: Σε αντίθεση με όσα υποστηρίζουν οι οπαδοί της, δεν είναι επαρκώς τεκμηριωμένη.
Θα χάσω βάρος; Ναι, και αν προσέξετε και ακολουθήσετε μετά τη δίαιτα μια ισορροπημένη διατροφή, ενδεχομένως να μην ξαναπάρετε τα κιλά που χάσατε. Ούτως ή άλλως, αυτό είναι το ζητούμενο.
Η γνώμη του ειδικού: Πρόκειται για ένα μοντέλο διατροφής που δεν βλάπτει την υγεία μας ενώ παράλληλα είναι αποτελεσματικό στην απώλεια βάρους. Ωστόσο, δεν συντρέχει λόγος να στερηθείτε τους αγαπημένους σας υδατάνθρακες.
3. Δίαιτα Ζώνης
Η φιλοσοφία της: Εμπνευστής της συγκεκριμένης δίαιτας είναι ο Μπάρι Σίαρς, πρώην ερευνητής του ιδρύματος ΜΙΤ. Προτείνει η ημερήσια πρόσληψη θερμίδων να προέρχεται κατά 40% από υδατάνθρακες, 30% από πρωτεΐνες και 30% από λιπαρά. Κάθε γεύμα ή σνακ πρέπει να τηρεί αυτή την αναλογία. Η δίαιτα προβλέπει την τακτική κατανάλωση γευμάτων μέσα στην ημέρα (περίπου ανά 4,5 ώρες). Στόχος της είναι να βοηθήσει τον οργανισμό να λειτουργήσει έτσι ώστε καθ' όλη τη διάρκεια της ημέρας να έχει ενέργεια για να καίει τα λίπη. 
Την ακολουθούν: η Μαντόνα και η Σάντρα Μπούλοκ, μεταξύ άλλων.
Τα πλεονεκτήματα: Aν σας αρέσει το κρέας, μπορείτε να χάσετε κιλά τρώγοντας τα αγαπημένα σας κρεατικά. Δεν θα επιβαρύνει τον οικογενειακό προϋπολογισμό σας, γιατί δεν προτείνει ακριβά μενού. Είναι νόστιμη και δεν καταλήγει μονότονη, αφού σας επιτρέπει να απολαμβάνετε ποικιλία τροφίμων.
Τα μειονεκτήματα: Πρόκειται για μια σχετικά περίπλοκη δίαιτα, που ίσως δυσκολευτείτε να τηρήσετε πιστά. Δεν υπάρχουν επαρκείς επιστημονικά τεκμηριωμένες αποδείξεις ότι μπορεί να επιτύχει αυτό που υπόσχεται. Είναι πιθανό να λείψουν από τον οργανισμό σας θρεπτικά συστατικά και φυτικές ίνες, με αποτέλεσμα να παρουσιάσετε δυσκοιλιότητα. Ενδέχεται επίσης να νιώσετε κόπωση, αδυναμία και νευρικότητα, λόγω της περιορισμένης πρόσληψης υδατανθράκων. Είναι αυστηρή και σχετικά δύσκολη στην εφαρμογή της, ειδικά για τους εργαζόμενους που δεν έχουν πολύ χρόνο στη διάθεσή τους.
Θα χάσω βάρος; Ναι, ειδικά στην αρχή, θα χάσετε πολύ γρήγορα κιλά. Ωστόσο, είναι εύκολο να τα πάρετε ξανά. Κι αυτό γιατί δεν θα μπορέσετε να την τηρήσετε πιστά για μεγάλο χρονικό διάστημα. Κι αυτό γιατί οι συστηματικοί υπολογισμοί που απαιτούνται κατά τη διάρκειά της ίσως σας κουράσουν σύντομα.
Προσοχή: Αν πάσχετε από διαβήτη ή χρόνια νοσήματα, μην ξεκινήσετε τη συγκεκριμένη δίαιτα.
Η γνώμη του ειδικού: Η μεγάλη κατανάλωση ζωικών προϊόντων είναι επιβλαβής για την υγεία μας. Δεν συστήνεται να υποβάλετε τον οργανισμό σας σε μια τέτοια δοκιμασία για μια παροδική (όπως αποδεικνύεται στην πορεία) απώλεια βάρους.
4. Ομάδας αίματος
Η φιλοσοφία της: Εμπνευστής της είναι ο γιατρός Πίτερ ντ' Ανταμό. Οι διατροφικές ανάγκες μας καθορίζονται σε μεγάλο βαθμό από την ομάδα αίματός μας. Το θεωρητικό υπόβαθρό της βασίζεται στο γεγονός ότι κάθε τροφή, ανάλογα με την ομάδα αίματός μας, προκαλεί στον οργανισμό ανοσολογικές αντιδράσεις οι οποίες δυσχεραίνουν την απώλεια βάρους. Για παράδειγμα, τα άτομα με ομάδα αίματος Ο πρέπει να καταναλώνουν οπωσδήποτε κρέας και να αποφεύγουν τα όσπρια.
 
Την ακολουθούν: ανάμεσα σε άλλους, η Σούζαν Σάρατον και η Βικτόρια Μπέκαμ.
Τα πλεονεκτήματα: Έχει συγκεκριμένες οδηγίες, που θα σας βοηθήσουν να την εφαρμόσετε. Για κάθε ομάδα αίματος υπάρχει ένας κατάλογος, με τις τροφές που επιτρέπονται αλλά και αυτές που απαγορεύονται. Έτσι, αποφεύγετε το συνηθισμένο προβληματισμό κάθε νοικοκυράς «τι να μαγειρέψω σήμερα;».
Τα μειονεκτήματα: Η θεωρία πάνω στην οποία βασίζεται η συγκεκριμένη δίαιτα παρουσιάζει πολλά επιστημονικά κενά και δεν είναι τεκμηριωμένη. Το διαιτολόγιό της αποκλείει βασικές ομάδες τροφίμων, σημαντικών για την υγεία του οργανισμού. Η συχνή κατανάλωση κρέατος, που προτείνει για συγκεκριμένες ομάδες αίματος, απέχει από το πρότυπο της μεσογειακής διατροφής και θεωρείται υπεύθυνη για διάφορες μορφές καρκίνου. Σε ορισμένες ομάδες αποκλείονται φρούτα και λαχανικά, με συνέπεια τη μείωση στον οργανισμό πολύτιμων βιταμινών και στοιχείων.
Θα χάσω βάρος; Αν την ακολουθήσετε πιστά, το πιθανότερο είναι πως θα αδυνατίσετε, καθώς παρέχει καθημερινά μικρή ποσότητα θερμίδων. Ωστόσο, είναι επίσης πιθανό να το ξαναπάρετε.
Η γνώμη του ειδικού: Πιθανότατα θα στερηθείτε αγαπημένα σας φαγητά χωρίς ουσιαστικό λόγο, καθώς η παρατηρούμενη απώλεια στη ζυγαριά θα οφείλεται αποκλειστικά στη μείωση των θερμίδων. Αποτρέψτε τον εαυτό σας και τους αγαπημένους φίλους σας από μια τέτοια δοκιμασία.
5. Γλυκαιμικός δείκτης 
Η φιλοσοφία του: Οι δίαιτες του γλυκαιμικού δείκτη (Γ.Δ.) δημιουργήθηκαν αρχικά για την αντιμετώπιση του διαβήτη και κατόπιν υιοθετήθηκαν από όσους θέλουν να χάσουν βάρος. Βασίζονται στον τρόπο με τον οποίο οι υδατάνθρακες επηρεάζουν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα. Οι τροφές υψηλού Γ.Δ. αυξάνουν απότομα τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα, με αποτέλεσμα να ακολουθεί απότομη πτώση, η οποία, με τη σειρά της, προκαλεί αύξηση της όρεξης. Από την άλλη πλευρά, η ρύθμιση των επιπέδων της γλυκόζης στο αίμα μειώνει το αίσθημα της πείνας. Το μενού της περιλαμβάνει λαχανικά, φρούτα, όσπρια, ψωμί ολικής άλεσης. Συνίσταται ακόμη η τήρηση κανόνων στο φαγητό καθ' όλη τη διάρκεια της ημέρας.
Την ακολουθεί: και η Ναόμι Κάμπελ.
Τα πλεονεκτήματα: Θεωρείται καλή για τους καρδιοπαθείς και τους διαβητικούς. Σε γενικές γραμμές, είναι ασφαλής. Τα τρόφιμα που προτείνει συνιστούν μια υγιεινή διατροφή, καθώς είναι πλούσια σε φυτικές ίνες και θρεπτικά συστατικά απαραίτητα για τον οργανισμό.
Τα μειονεκτήματα: O περιορισμός συνηθισμένων τροφών, όπως τα ζυμαρικά και οι πατάτες, καθιστά σχεδόν ανέφικτη την εφαρμογή της για μεγάλο χρονικό διάστημα. Δεν συμφωνούν όλα τα επιστημονικά δεδομένα ότι οδηγεί σε απώλεια βάρους αποτελεσματικότερα από ό,τι ένα διαιτολόγιο με τροφές υψηλού Γ.Δ.
Θα χάσω βάρος; Αν την ακολουθήσετε πιστά, θα αδυνατίσετε. H απώλεια βάρους που υπόσχεται δεν ξεπερνά το ένα κιλό την εβδομάδα.
Η γνώμη του ειδικού: Πρόκειται για ένα υγιεινό μοντέλο διατροφής, που οδηγεί σε σταθερή απώλεια βάρους. Ωστόσο, η στέρηση αγαπημένων φαγητών δεν έχει τεκμηριωθεί ότι είναι αναγκαία και πιθανότατα να συμβάλει σε μεγάλο βαθμό στην επαναπρόσληψη του βάρους που χάσατε.
6. Detox
 
Η φιλοσοφία της: Μπορεί να τη γνωρίζετε και ως δίαιτα αποτοξίνωσης ή δίαιτα των χυμών. Το πρόγραμμά της διαρκεί γύρω στη μία εβδομάδα και στηρίζεται στην κατανάλωση φυσικών χυμών φρούτων και λαχανικών.
Την ακολουθούν:η Kέιτ Μπλάνσετ, η Τζένιφερ Λόπεζ και η Ζιζέλ Μπούντχεν.
Τα πλεονεκτήματα: Αν είστε απολύτως υγιείς, μπορείτε να την ακολουθήσετε μόνο για περιορισμένο χρονικό διάστημα (1-2 ημέρες). Θεωρείται ότι επιταχύνει την αποβολή των τοξινών από τον οργανισμό και βοηθάει στην απώλεια των περιττών κιλών.
Τα μειονεκτήματα: Αποδυναμώνει τον οργανισμό, καθώς του στερεί πολλά απαραίτητα θρεπτικά συστατικά. Μπορεί να παρουσιάσετε παρενέργειες, όπως ζάλη ή υπνηλία κατά τη διάρκεια της ημέρας.
Θα χάσω βάρος; Ναι, αλλά είναι πολύ πιθανό να ξαναπάρετε τα κιλά που χάσατε, γιατί το σώμα αναζητά τις τροφές που στερήθηκε.
Η γνώμη του ειδικού: Μπορείτε να τη συστήσετε στους άσπονδους εχθρούς σας!
7. Νέα δίαιτα του Beverly Hills
Η φιλοσοφία της: Η δίαιτα αυτή επινοήθηκε από την Αμερικανίδα Τζούντι Μέιζελ. Η νέα «έκδοσή» της περιλαμβάνει τρόφιμα από όλες τις ομάδες και βασίζεται στο συνδυασμό τους. Σύμφωνα με το σκεπτικό της, συνδυάζοντας σωστά λιπαρά και πρωτεΐνες μπορούμε να βελτιώσουμε τη διαδικασία της πέψης και να χάσουμε κιλά.
Την ακολουθεί: και η Ρενέ Ζελβέγκερ.
Τα πλεονεκτήματα: Είναι εύκολο να την ακολουθήσετε, ακόμη και όταν τρώτε έξω. Δεν προτείνει περίπλοκα μενού.
Τα μειονεκτήματα: Η φιλοσοφία της, που στηρίζεται στο συνδυασμό τροφών, δεν έχει τεκμηριωθεί επιστημονικά. Δεν θα μπορέσετε να την ακολουθήσετε για μεγάλο χρονικό διάστημα, λόγω της μονοτονίας της. Στερεί τον οργανισμό από πρωτεΐνες και ασβέστιο. Είναι πιθανό να παρουσιάσετε ζαλάδες ή δυσκολία συγκέντρωσης.
Θα χάσω βάρος; Ναι, αν την ακολουθήσετε πιστά.Την πρώτη εβδομάδα χάνετε περίπου 4-5 κιλά, αλλά μετά επιβραδύνεται η απώλεια βάρους.
Η γνώμη του ειδικού: Να θυμάστε ότι στην απώλεια βάρους δεν πρέπει να κοιτάμε το δέντρο και να χάνουμε το δάσος. Η γρήγορη απώλεια βάρους έχει ως αποτέλεσμα όχι μόνο την εξίσου γρήγορη όσο και σίγουρη επαναπρόσληψη, αλλά και βλάβες στην υγεία μας, συχνά μη αναστρέψιμες.





ΤΡΕΛΟ ΓΑΪΔΟΥΡΙΤΡΕΛΟ ΓΑΪΔΟΥΡΙ
Bookmark and Share
ΓΙΑ ΝΑ ΑΚΟΥΣΕΤΕ ΤΡΕΛΟ ΓΑΙΔΟΥΡΙ WEB RADIO ΠΗΓΑΙΝΕΤΕ ΣΤΗΝ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ : http://trelogaidouri.listen2myradio.com/

SHARE THIS

0 σχόλια: