Ούτε μια; ούτε δυο ... αλλά δέκα διαφορετικές για να ικανοποιηθούν όλα τα γούστα !
1η Συνταγή
Υλικά (για 75 τεμάχια περίπου)
*60 γραμ. Μαγιά μπύρας φρέσκια (1 κομματάκι σαν μικρό καρύδι) ή 1 φακελάκι σκόνη μαγιά.
*5 κούπες αλεύρι ( σκληρό) ή για όλες τις χρήσεις,
*Αλάτι, ελάχιστο, στην μύτη του κουταλιού, για να νοστιμίσει.
*1 κουταλάκι ζάχαρη, για να ροδίσουν στο ψήσιμο,
*ελαφρά χλιαρό νερό 40ο Κελσίου (περίπου ένα με δύο ποτήρια όσο χρειάζεται για να έχω έναν χυλό πού να μην τρέχει)
(ΠΡΟΣΟΧΗ: Το πολύ ζεστό νερό, καίει τους μύκητες της μαγιάς, με αποτέλεσμα να μην φουσκώνει το αλεύρι)
*4 κουταλιές λάδι
*Καλαμποκέλαιο για το τηγάνισμα, περίπου 1 κιλό, ή 5 φλιτζάνια περίπου.
*Μια βαθιά κατσαρόλα,
*1 τρυπητή κουτάλα.
*Μια πιατέλα στρωμένη με απορροφητικό χαρτί κουζίνας.
Για το σιρόπι (αναλογίες σε φλιτζάνια)
*1 νερό
*2 ζάχαρη
*1 μέλι
*Σκόνη κανέλα και άχνη ζάχαρη για το πασπάλισμα.
ή
μόνο χλιαρό μέλι και ψιλοκομμένα καρύδια
Εκτέλεση.
Διαλύω την μαγιά μέσα στο νερό, το αλάτι και την ζάχαρη.
Προσθέτω και το αλεύρι λίγο λίγο, ώστε να γίνει ένας χυλός πού να μην τρέχει.
Η ζύμη είναι έτοιμη, όταν κολλάει. Οταν σηκώσω το ζυμάρι με τα δάκτυλα και τραβάει.
Τον αφήνω σκεπασμένο σε ζεστό μέρος, να διπλασιασθεί σε όγκο.
Μόλις φουσκώσει, ζεσταίνω το λάδι να κάψει, και παίρνω ένα ποτήρι με νερό και ένα κουταλάκι μικρό. Με την χούφτα μου, πιάνω ποσότητα χυλού, και με το άλλο χέρι παίρνω αυτήν πού ξεχειλίζει από το χέρι μας, με το κουταλάκι που το βρέχω κάθε φορά και αμέσως την ρίχνω στο καυτό λάδι. Επαναλαμβάνω πολλές φορές, ώσπου να γεμίσει σχεδόν ο πάτος της κατσαρόλας. Στην αρχή η ζύμη της κουταλιάς πού έριξα, πηγαίνει στον πάτο. Αργότερα όμως,τινάζεται στην επιφάνεια του λαδιού και επιπλέει, καθώς ψήνεται και ροδίζει.
Με ένα πιρούνι, τις γυρίζω και από την άλλη μεριά. Έτσι έχω τους λουκουμάδες- μπαλάκια.
Αν θέλω λουκουμαδάκια με τρύπα στην μέση, αν δεν μπορούμε να το πετύχουμε με τα δάκτυλα, τότε αγοράζουμε την ειδική κανάτα. ΄Η υπάρχει και ο παρά κάτω τρόπος πού εφαρμόζουν στην νήσο Κάλυμνο :
Στην Κάλυμνο, τον Νοέμβρη μήνα κάνουν σκαφίδες από λουκουμάδες και τους μοιράζουν στα σπίτια, στην μνήμη των νεκρών τους. Τους ονομάζουν "γυριστές" και τους φτιάχνουν, λίγο μεγαλύτερους, περίπου το 1/3 του μεγέθους ενός Ντόνατς!! Το επιτυγχάνουν, χρησιμοποιώντας μια ειδική αυτοσχέδια κουτάλα, παραδοσιακά τοπική , από μαντέμι και ένα χοντρό σύρμα για λαβή, κάθετο προς την κουτάλα, η οποία έχει το σχήμα μεξικάνικου καπέλου ΣΟΜΠΡΕΡΟ!!!. Την αφήνουν να κάψει μέσα στο λάδι για 2 λεπτά, και μετά την γεμίζουν (το πλατύγυρο δηλαδή) με την ζύμη πού είναι ΕΛΑΧΙΣΤΑ ΠΙΟ ΡΕΥΣΤΗ, για να ψήνεται καλά ο λουκουμάς. Στο τέλος, όπως και εμείς, τις μελώνουν και αρωματίζουν κανονικά με ζάχαρη άχνη και κανέλα..
2η Συνταγή
Υλικά
*2 ½ φλιτζάνια αλεύρι πού φουσκώνει μόνο του.
*1 φλιτζάνι ζάχαρη,+ 4 κουταλιές ακόμη
*4 κουταλιές λάδι
*1 φλιτζάνι γάλα
*1 αυγό και 1 κρόκο
*ξύσμα λεμονιού
*κανέλλα σκόνη και ξύλο.
*5-6 γαρύφαλλα ολόκληρα.
Σιρόπι όπως περιγράφεται παραπάνω.
Εκτέλεση
Χτυπώ το γάλα, το λάδι , το αυγό, και το κροκάδι, τις 4 κουταλιές ζάχαρη και το ξύσμα λεμονιού. Προσθέτω το αλεύρι, σιγά- σιγά έως να αποκτήσω, μια λεία ζύμη. Ζεσταίνω το λάδι αρκετά και ρίχνω το μείγμα να ροδίσει.
Βράζω την ζάχαρη με το 1/ 2 φλιτζάνι νερό και τις 2 κουταλιές μέλι, προσθέτοντας μέσα και τα γαρύφαλλα, για 5 λεπτά. Περιχύνω τους λουκουμάδες με το σιρόπι και πασπαλίζουμε με κανέλα.
3η Συνταγή (Καϊμακάδες - Κυπριακοί λουκουμάδες)
Υλικά και εκτέλεση
*1 ½ κούπα χωριάτικο αλεύρι κίτρινο (σιμιγδαλένιο),
*1 ½ κούπα αλεύρι πού φουσκώνει μόνο του
*1 ½ κουταλάκι της σούπας μπέικιν πάουντερ,
*¼ κουταλάκι του γλυκού αλάτι,
*2 κουταλιές ξερό ψιλοκομμένο δυόσμο,
*6 αυγά ολόκληρα ,
*1-1 ½ κούπες χλιαρό νερό
Ρίχνω σιγά- σιγά το αλεύρι στο νερό ( όσο σηκώσει) για να γίνει η ζύμη ημίρρευστη, σαν του λουκουμά, για να κόβεται με το κουταλάκι.
*λάδι αρκετό για το τηγάνισμα, σε φριτέζα, αν είναι δυνατόν.
Για το σιρόπιασμα :
*2 φλιτζάνια του τσαγιού πετιμέζι αραιωμένο με λίγο νερό, για να το απορροφήσουν πιο εύκολα, οι καϊκανάδες.
Πρέπει να ψηθούν καλά, για να είναι στο βάθος καλοψημένοι, και επειδή τους βουτάμε στο πετιμέζι, παίρνουν μια πιο σκούρα απόχρωση, από τους ελληνικούς λουκουμάδες!!
4η Συνταγή (Αλμυροί Λουκουμάδες - Κινέζικο ψωμί με τυρί!)
Στην πρώτη συνταγή, στον χυλό, προσθέστε 150 γραμ. φέτα τριμμένη και λίγο πιπέρι.
5η Συνταγή (Παραλλαγή για γλυκούς λουκουμάδες)
Στην πρώτη συνταγή στον χυλό προσθέστε :
*150 γραμ ανθότυρο –μυζήθρα (ανάλατο και τριμμένο)
*1 κουταλάκι κανέλα ή 1 βανίλια
*4 σπασμένα καρύδια
*3 κουταλιές ζάχαρη
Τους σερβίρω με μέλι ή σάλτσα καραμέλας.
6η Συνταγή (για λουκουμάδες με γεύση πίτσας !)
Στον αρχικό χυλό προσθέστε :
*150 γραμ. σαλάμι ψιλοκομμένο
*8 κουταλιές τριμμένη παρμεζάνα ή γραβιέρα
Τους σερβίρω με κέτσαπ.
7η Συνταγή (για γκουρμέ λιχουδιά λουκουμάδες)
Στον αρχικό χυλό προσθέστε :
*2 κουταλιές κρήμ τσιζ ή ρικότα
*199 γραμ σολομό καπνιστό, ψιλοκομμένο
*2 φρέσκα κρεμμυδάκια
*αλάτι και άσπρο πιπέρι
Σερβίρονται με λεμόνι και μουστάρδα.
8η Συνταγή (σοκολατένιοι λουκουμάδες)
Ανακατέψτε στο αρχικό μείγμα με :
*½ κούπας κακάο
*1 βανίλια
*Προσθέστε 1/4 κούπας έξτρα νερό
Περιχύστε τους με την σοκολάτα!
9η Συνταγή (απλοί αλλιώτικοι λουκουμάδες - Μπουλάτ-Τζαμάν από το Πακιστάν)
Υλικά
*50 γραμ σιμιγδάλι ψιλό
*100 γραμ. αλεύρι μαλακό
*100 γραμ. βούτυρο
*5 γραμ. αμμωνία
(όχι ζάχαρη στην ζύμη αυτή)
*1 αυγό για το άλειμμα
*ηλιέλαιο για το τηγάνισμα
Για τα σιρόπια (1 σιρόπι ζεστό και 1 σιρόπι κρύο):
*500 γρ. ζάχαρη
* 250 γρ. νερό για το ένα σιρόπι, και άλλο τόσο, για το άλλο.
Εκτέλεση
Ανακατεύω το σιμιγδάλι με το αλεύρι, το νερό με την αμμωνία και το βούτυρο και δημιουργώ μια μαλακή ζύμη.
Κόβω μπουκιές σαν μικρά μπαλάκια, τα αλείφω με το αυγό, και κατευθείαν τα ρίχνω στην κατσαρόλα με το καυτό λάδι, να φουσκώσουν και να ψηθούν, να γίνουν χρυσοκόκκινοι.
Κατόπιν τους στραγγίζω, με συρμάτινη κουτάλα και τους ρίχνω πρώτα στο καυτό σιρόπι, για δευτερόλεπτα. Αμέσως τους αποσύρω και τους ρίχνω στο κρύο σιρόπι, πάλι για δευτερόλεπτα. Άμα θέλουμε, τους ρίχνουμε, ελάχιστη κανέλα σκόνη.
Σερβίρω.
10η Συνταγή : Λουκουμάδες χρωματιστοί (πορτοκαλί ή κόκκινοι) λουλουδένιοι (από το Πακιστάν)
Υλικά
*1 κιλό αλεύρι απλό. Το ανακατεύουμε με:
*1 φλυτζανάκι νερό
*10 γραμ. αμμωνία
* 1-2 (ή και περισσότερες, όσο κόκκινο το θέλουμε να βγεί) σταγόνες χρώμα ζαχαροπλαστικής ή κόκκινο ή πορτοκαλί.
*Έξτρα ποσότητα νερό χλιαρό,για το κουρκούτι –ζύμη (πηχτό σαν μέλι).
*Ηλιέλαιο για το τηγάνισμα
Για το σιρόπι (πάντοτε ζεστό σ'αυτό το γλυκό),
2 κιλά ζάχαρη + 1 κιλό νερό
1 ποτήρι γλυκόζη, διαλυμένο στο βραστό σιρόπι.
Μόλις τους βγάλουμε, τους περιχύνουμε με ζεστό σιρόπι.
Πηγή:




0 σχόλια: