Νέα έρευνα έρχεται να αποδείξει την πολύτιμη συμβολή της σόγιας στη μείωση της χοληστερίνης.
Σύμφωνα με πρόσφατες μεταναλύσεις 43 κλινικών μελετών που διεξήχθησαν σε 3.000 άτομα, επιβεβαιώνεται ότι η κατανάλωση 1-2 μερίδων από τρόφιμα σόγιας καθημερινά μειώνει σημαντικά τη χοληστερόλη.
Επίσης, η ανάλυση από την ομάδα του καθηγητή Anderson επιβεβαίωσε ότι η κατανάλωση τουλάχιστον
15 γραμμαρίων/ημέρα πρωτεϊνών σόγιας (που περιέχονται σε 1-2 μερίδες τροφίμων σόγιας), για μία περίοδο 8 εβδομάδων, μειώνει τη χαμηλής πυκνότητας χοληστερόλη (LDL) («κακή» χοληστερόλη) κατά 4.2% ως 5.2%.
Τέτοιες μειώσεις χοληστερόλης (LDL) υπολογίστηκαν ότι βοηθούν να μειωθεί ο κίνδυνος ενός ατόμου να εμφανίσει στεφανιαία νόσο κατά 10%.
Παράλληλα, επιπλέον μεταναλύσεις έδειξαν, πέραν της μείωσης στην κακή χοληστερόλη, επιπρόσθετες ευεργετικές ιδιότητες, όπως βελτίωση στα επίπεδα της καλής χοληστερόλης «HDL» και μείωση των τριγλυκεριδίων- ένας άλλος τύπος λίπους που συνδέθηκε με τις καρδιακές παθήσεις σε υπερβολικά επίπεδα.
Παρά την τεράστια διαφορά στην ποσότητα πρωτεΐνης σόγιας που χρησιμοποιήθηκε μεταξύ των 43 μελετών (15-50gr), η μείωση χοληστερόλης ήταν παρόμοια, ανεξάρτητα από την ποσότητα πρωτεΐνης σόγιας που καταναλώθηκε.
Επιπλέον, τα αποτελέσματα έδειξαν ότι όλες οι πηγές πρωτεΐνης σόγιας μπορούν να φανούν αποτελεσματικές στη μείωση της χοληστερόλης – (π.χ. ολόκληροι καρποί σόγιας και γάλα σόγιας).
Πηγή
0 σχόλια: