Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

SUPER LEAGUE

Τετάρτη 30 Νοεμβρίου 2011

Το φτηνό κοστούμι δεν είναι αστικός μύθος



Καλό κοστούμι on a budget γίνεται; Γίνεται, αρκεί να ξέρεις πώς να το εντοπίσεις.
Ακόμη κι αν δεν είσαι CEO σε πολυεθνική, ένα, δύο ή και παραπάνω κοστούμια σού είναι απαραίτητα. Από γάμους και κηδείες μέχρι business events και job interviews, είναι βέβαιο πως έρθει η ώρα που θα χρειαστείς το κύρος και την επισημότητα αυτού του ρούχου για να ανταπεξέλθεις.



Στις μέρες που διανύουμε βέβαια, είναι μάλλον παράλογο να ξοδέψεις για αυτό το ποσό που θα έδινες για ένα μικρό αυτοκίνητο. Από την άλλη, όταν μιλάμε για κοστούμια, οι λέξεις «φτηνό και καλό», είναι συνήθως αλληλοαναιρούμενες. Τα κοστούμια που συναντάς στις αλυσίδες ρούχων σου φαίνονται της πλάκας – και έχεις δίκιο, συχνά είναι. Πως θα αποκτήσεις λοιπόν ένα αξιοπρεπές κοστούμι χωρίς να τινάξεις το budget στον αέρα; Τι πρέπει να κοιτάξεις πριν το αγοράσεις; Δώστε βάση στα παρακάτω σημεία και βγες έξω να το βρεις: The suit is out there.

1. Εφαρμογή

 
Είναι το πρώτο και κυριότερο σημείο που πρέπει να προσέξεις. Ακόμη και ένα ακριβό κοστούμι μπορεί να δείχνει κουρέλι αν δεν σου κάθεται καλά. Αντιθέτως, όσο χαμηλή και αν είναι η τιμή του θα φαίνεται million dollar, αν πέφτει τέλεια πάνω σου. Τα φτηνά brands, προκειμένου να πουλήσουν όσο το δυνατόν περισσότερα κομμάτια, κατασκευάζουν τα κοστούμια κατά προσέγγιση, σε λίγα, στάνταρ μεγέθη. Επειδή όμως το δικό σου σώμα δεν είναι «κατά προσέγγιση» αλλά πολύ συγκεκριμένο, προσπάθησε να σου πέφτει όσο το δυνατόν καλύτερα.
Κατ’ αρχήν, ψάξε για ένα οικονομικό brand που να πουλάει ξεχωριστά το σακάκι από το παντελόνι, ώστε να έχεις περιθώριο για mix & match στο κάτω και πάνω μέρος. Αφού βρεις το παντελόνι, φόρα το σακάκι: Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να σε στενεύει στους ώμους και τα μανίκια δεν μπορούν να σταματάνε ψηλότερα από τη βάση του αντίχειρά σου. Αν το κοστούμι σου αρέσει συνολικά αλλά έχει ατέλειες στη γραμμή του, μην το απορρίψεις. Αγόρασέ το στο νούμερο που έχει περιθώριο μεταποίησης, και διάθεσε μέρος των χρημάτων που εξοικονόμησες σε ένα καλό ράφτη. Θα το φέρει στα μέτρα σου, μεταμορφώνοντάς το από κοστούμι-προσφορά σε sur mesure κομμάτι.

2. Ύφασμα

 
Καμία σχέση δεν υπάρχει ανάμεσα σε ένα κοστούμι από 100% μαλλί με τα polyester τερατουργήματα που κυκλοφορούν στην αγορά. Την ποιότητα θα την καταλάβεις με το χέρι αλλά τσέκαρε οπωσδήποτε και την ετικέτα. Αν βρεις flannel, fine wool, merino wool ή cashmere mix μέσα στο περιορισμένο budget που διαθέτεις, είναι μάλλον ευκαιρία. Ένα κοστούμι με καλή σύνθεση όχι μόνο φαίνεται ακριβότερο αλλά θα ζήσει και περισσότερο - σε αντίθεση με το φτηνό που μετά από λίγο καιρό θα γεμίσει αντιαισθητικές γυαλάδες στα σημεία τριβής (οπίσθια, γόνατα, αγκώνες).
Ωστόσο, αν δεν μπορείς να διαθέσεις το απαιτούμενο ποσό, τουλάχιστον διάλεξε σοφά το χρώμα: τα ανθρακί και σκούρα μπλε κοστούμια καμουφλάρουν την κακή τους ποιότητα, ενώ το καφέ, το ανοιχτά γκρι και μπεζ θα σε εκθέσουν περισσότερο και από γυμνές φωτογραφίες στο pc της δουλειάς σου.

3. Ράψιμο

 
Υπάρχουν πολλά σημεία στα οποία εντοπίζεται η προχειρότητα της μαζικής παραγωγής: Καταρχάς οι ραφές είναι πιο χαλαρές απ’ όσο πρέπει - τράβα τις απαλά και θα καταλάβεις. Αν είναι pinstripe, οι ρίγες δεν συμπίπτουν μεταξύ τους εκεί που συναντιούνται δύο κομμάτια ύφασμα. Η πιέτα στο πίσω μέρος είναι μονή αντί για διπλή συμμετρική δεξιά και αριστερά. Το πέτο είναι στρογγυλεμένο και όχι μυτερό, όπως συναντάμε συνήθως σε κοστούμια με πολλά μηδενικά στην τιμή του.
Τέλος, θα σου αποκαλύψει πολλά η φόδρα: κάποτε τα έντονα χρώματα και τα patterns θεωρούνταν cool, διότι ήταν συνήθως πάνω σε μεταξωτό ύφασμα και τα έβρισκες μόνο σε ακριβά σακάκια. Πλέον, οι χρωματιστές φόδρες είναι μάλλον bad news, γιατί είναι από κακοραμμένο νάιλον και δείχνουν πιο φτηνές και από πλαστικά σερβίτσια. Εκτός και αν προτίθεσαι να πληρώσεις κάτι παραπάνω, μείνε στις απλές που περνούν απαρατήρητες.

4. Τσέπες και κουμπιά

 
Προκειμένου να κρατήσουν το κόστος παραγωγής χαμηλά, οι εταιρίες μαζικής ένδυσης αφαιρούν διάφορες λεπτομέρειες, στις οποίες δυστυχώς κρύβεται και όλη η γοητεία ενός κοστουμιού. Η τσέπη στο στήθος, η τσέπη στα οπίσθια και οι εσωτερικές τσέπες έχουν είτε αφαιρεθεί ολοκληρωτικά είτε είναι ψεύτικες και δεν ανοίγουν. Το ίδιο συμβαίνει και με τα κουμπιά: εκτός του ότι γυαλίζουν υπερβολικά (προδίδοντας την πλαστική τους σύσταση), είναι ραμμένα απευθείας επάνω στα μανίκια.
 Γι’ αυτό και εκείνοι που φοράνε ακριβό σακάκι συνήθως αφήνουν ανοιχτό το πρώτο κουμπί στο μανίκι τους – για να δείχνουν ότι είναι αληθινό και ανοιγοκλείνει. Ψάξε για ένα κοστούμι όσο το δυνατόν πιο λειτουργικό, με τσέπες και κουμπιά που δεν είναι fake και έχουν λόγο ύπαρξης.



ΤΡΕΛΟ ΓΑΪΔΟΥΡΙΤΡΕΛΟ ΓΑΪΔΟΥΡΙ
Bookmark and Share
ΓΙΑ ΝΑ ΑΚΟΥΣΕΤΕ ΤΡΕΛΟ ΓΑΙΔΟΥΡΙ WEB RADIO ΠΗΓΑΙΝΕΤΕ ΣΤΗΝ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ : http://trelogaidouri.listen2myradio.com/

SHARE THIS

0 σχόλια: