Γυναίκα θρύλος που εξακολουθεί να λατρεύεται από χιλιάδες ανθρώπους, εξήντα χρόνια σχεδόν μετά το θάνατο της.
Ακόμα και σήμερα η χώρα είναι χωρισμένη στα δύο. Υπάρχουν οι άνθρωποι που την λατρεύουν και αυτοί που δεν αναγνωρίζουν όσα έκανε, αλλά την εκτιμούν.
Η ίδια υπήρξε πολέμαρχος της πολιτικής του μεγάλου κεφαλαίου και υπερασπιστής των εργατικών δικαιωμάτων, των φτωχών και των γυναικών.
Η Εύα Περόν (όπως την αποκαλούν οι θαυμαστές της) γεννήθηκε το 1919 σε μια φτωχή επαρχία της Αργεντινής. Βρέθηκε σε νεαρή ηλικία στην πρωτεύουσα και εργάστηκε ως ηθοποιός στο ραδιόφωνο. Το 1944 γνώρισε τον χαρισματικό Χουάν Περόν, ιστορικό ηγέτη της χώρας της Αργεντινής.και τον παντρεύτηκε την επόμενη χρονιά, το 1945. Η ίδια έχει πει πως η πιο ευτυχισμένη μέρα της ζωής της ήταν όταν γνώρισε τον σύζυγο της, σε μια φιλανθρωπική εκδήλωση στο Σαν Χουάν. Yπήρξε πρώτη κυρία της Αργεντινής από το 1946 έως και το θάνατο της το 1952, όπου και διηύθυνε τα υπουργεία Εργασίας και Υγείας, ίδρυσε το φιλανθρωπικό Ίδρυμα Εύα Περόν και διηύθυνε το πρώτο γυναικείο πολιτικό κόμμα μεγάλης κλίμακας της χώρας,το Γυναικείο Περονικό Κόμμα. Ο Χουάν Περόν σύστηνε την Eva στους κύκλους του, φιλικούς και πολιτικούς και της επέτρεπε να είναι στο πλευρό του σε σημαντικές συναντήσεις του με συμβούλους και μέλη της κυβέρνησης, κάτι που κατέκριναν πολλοί την εποχή εκείνη.
Γεννήθηκε στην Αργεντινή το 1919 και σε ηλικία δεκαπέντε χρονών μετακόμισε στο Μπουένος Άιρες, όπου επεδίωξε να κάνει καριέρα ηθοποιού στο θέατρο, το ραδιόφωνο και το σινεμά. Οι γονείς της δεν παντρεύτηκαν ποτέ. Ο πατέρας της ήταν αριστοκράτης και ζούσε στην γειτονική Chivilcoy, με την σύζυγό του και τα παιδιά του. Η μητέρα της Eva ήταν ερωμένη του. Εκείνη την περίοδο, στην αγροτική Αργεντινή, ήταν σύνηθες για έναν εύπορο άνδρα να δημιουργεί πολλές οικογένειες, εκτός της νόμιμης.
Οι οικονομικές συνθήκες πολύ δύσκολες στο Μπουένος Άιρες αλλά παρόλα αυτά η Εβίτα Περόν δεν εγκατέλειψε το όνειρο της. Έκανε περιοδείες με το θέατρο και εργάστηκε και ως μοντέλο.
Το 1942 η εταιρεία Candilejas, προσέλαβε την Eva, για να «χαρίσει» τη φωνή της στον ρόλο μιας καθημερινής δραματικής σειράς του ραδιοφώνου Radio El Mundo. Λίγο αργότερα, την ίδια χρονιά, υπέγραψε πενταετές συμβόλαιο με έναν άλλον ραδιοφωνικό σταθμό, τον Radio Belgrano, ο οποίος της εξασφάλισε ρόλο σε ένα δημοφιλές ιστορικό δράμα, στο οποίο ενσάρκωσε την βασίλισα Ελισάβετ Α’ της. Η δυναμική της προσωπικότητα και το σθένος να της για αναγνώριση την οδήγησαν στο να γίνει συνιδιοκτήτρια του ραδιοφωνικού σταθμού Radio El Mundo.
Ωστόσο, δεν ήταν λίγοι αυτοί που την περιφρονούσαν, ιδιαίτερα οι ανώτερες τάξεις της Αργεντινής αλλά και αυτοί που έβλεπαν την κυβέρνηση Περόν ως ένα απολυταρχικό και διεφθαρμένο καθεστώς.
Το 1952, λίγο πριν το θάνατό της από καρκίνο στην ηλικία των 33 ετών, η Εύα Περόν έλαβε από το Κογκρέσο της Αργεντινής τον επίσημο τίτλο του Πνευματικού Ηγέτη του Έθνους. Λέγεται ότι ήταν ο πρώτος άνθρωπος στην Αργεντινή που υπεβλήθη σε χημειοθεραπείες. Πρόσφατα δημοσιεύματα εφημερίδας αναφέρουν πως είχε υποβληθεί σε λοβοτομή, λίγο πριν το θάνατο της, για να γλυτώσει τους πόνους.
Λίγο πριν φύγει από τη ζωή είχε πει «Θα πεθάνω μα θα επιστρέψω και θα είμαι χιλιάδες».
Το ταριχευμένο της πτώμα θεωρήθηκε επικίνδυνο πολιτικό σύμβολο, και έτσι, εστάλη στην Ευρώπη. Μόλις το 1971 επεστράφη στον Χουάν Περόν, ο οποίος βρισκόταν στη Μαδρίτη. Το πήρε μαζί του στην Αργεντινή, όταν επέστρεψε το 1974.
Μετά τον θάνατό της το Βατικανό έλαβε 40.000 γράμματα που ζητούσαν να ανακηρυχθεί Αγία. Λίγο καιρό αργότερα, θα ανακηρυχθεί και επίσημα Αγία, ως Σάντα Εβίτα.
Πολλά είναι τα σαλόνια των σπιτιών της Αργεντιινής που έχουν ακόμη κρεμασμένη τη φωτογραφία της.
Η ιστορία της έγινε κομμάτι της μαζικής κουλτούρας ως αντικείμενο θεατρικών παραστάσεων και μιούζικαλ με το όνομα της.
Πηγή: mylady.gr
0 σχόλια: