Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

SUPER LEAGUE

Δευτέρα 31 Οκτωβρίου 2011

Έντονες αντιδράσεις για την ένταξη της Παλαιστίνης στην UNESCO


Έντονα αντέδρασαν στην αναγνώριση της Παλιστίνης ως πλήρες μέλος της UNESCO μετά το θετικό αποτέλεσμα της ψηφοφορίας, ΗΠΑ, Ισραήλ και Γερμανία.


Με μια λιτή ανακοίνωση , οι ΗΠΑ έκαναν γνωστό ότι σταμάτησαν τη χρηματοδότηση της UNESCO, του πολιτιστικού Οργανισμού του ΟΗΕ, μετά από την ένταξη της Παλαιστίνης στο διεθνή Οργανισμό ως ισότιμου μέλους του – όπως είχαν προειδοποιήσει πριν την ψηφοφορία.

Η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Βικτόρια Νάλαντ δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι οι ΗΠΑ δεν είχαν άλλη επιλογή από το να σταματήσουν τη χρηματοδότηση, αναφέροντας ότι η Ουάσιγκτον δεν θα χρηματοδοτήσει την UNESCO με το ποσό των 60 εκατομμυρίων δολαρίων το οποίο αναμενόταν να καταβληθεί το Νοέμβριο.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες χαρακτήρισαν την σημερινή αναγνώριση της Παλαιστίνης ως "πρόωρη" και "αντιπαραγωγική" για την προοπτική της αναμενόμενης επανέναρξης των ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων για τη Μέση Ανατολή.

Λίγο νωρίτερα, η πρεσβευτής των ΗΠΑ στα Ηνωμένα Έθνη, Σούζαν Ράις, δήλωνε ότι η σημερινή ψηφοφορία στην UNESCO, που χορήγησε στους Παλαιστίνιους πλήρη ένταξη, είναι "εξαιρετικά επιζήμια" για τον πολιτιστικό οργανισμό του ΟΗΕ και δεν μπορεί να αντικαταστήσει τις ειρηνευτικές συνομιλίες με το Ισραήλ.

Το Ισραήλ-που ήταν εξ αρχής αντίθετο στην αναγνώριση της Παλαιστίνης από την Unesco ως πλήρους μέλους της – ανακοίνωσε ότι η στάση του «απέναντι στις ενέργειες που το βλάπτουν» δεν θα είναι παθητική, καθώς η σημερινή απόφαση της UNESCO θα βλάψει την προοπτική επανάληψης των διαπραγματεύσεων για την ειρήνευση στη Μέση Ανατολή.

"Αντί να κάτσουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων (...) ανέλαβαν μονομερείς ενέργειες. Δεν θα κάτσουμε με σταυρωμένα τα χέρια απέναντι σε τέτοιες κινήσεις που βλάπτουν το Ισραήλ", δήλωσε ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, Μπενιαμίν Νετανιάχου

Νωρίτερα, το Ισραήλ αποχώρησε από την ψηφοφορία και - όπως και οι ΗΠΑ- ανακοίνωσε ότι θα αποσύρει την οικονομική συνεισφορά του στον οργανισμό.

Στο ίδιο μήκος κλίματος ήταν και η αντίδραση της Γερμανίας η οποία θεωρεί ότι η αποδοχή της Παλαιστίνης ως κράτος μέλος της UNESCO, θα καταστήσει πιο δύσκολη την επίτευξη ειρήνης στη Μέση Ανατολή. "Υπάρχει κίνδυνος η ενέργεια αυτή στην Unesco να βλάψει περαιτέρω τις ήδη δύσκολες έμμεσες συνομιλίες, οι οποίες άρχισαν πρόσφατα υπό την αιγίδα του Κουαρτέτου για τη Μέση Ανατολή", αναφέρεται σε ανακοίνωση του Γερμανικού Υπουργείου Εξωτερικών.


Ανησυχία για την χρηματοδότηση

Ανησυχία έχει προκαλέσει στον ΟΗΕ η απόφαση των Ηνωμένων Πολιτειών να διακόψουν την χρηματοδότηση της UNESCO , καθώς σήμερα, οι ΗΠΑ διασφαλίζουν ποσοστό 22% στο συνολικό ετήσιο προϋπολογισμό του οργανισμού.

Ο επικεφαλής του ΟΗΕ Μπαν Γκι Μουν απηύθυνε έκκληση, να αναληφθεί μια συντονισμένη δράση, ώστε να διαφυλαχθεί η χρηματοδότηση της Unesco, και να μην υπάρξουν αμερικανικά οικονομικά "αντίποινα".

"Θα πρέπει να εργαστούμε πάνω σε πρακτικές λύσεις, για να διαφυλαχθούν οι χρηματοδοτικοί πόροι της UNESCO, καθώς, μετά από τη σημερινή ψηφοφορία, μπορεί να προκύψουν επιπτώσεις στις χρηματοδοτήσεις από ορισμένα κράτη μέλη» τα οποία ο γγ δεν κατονόμασε. Παράλληλα, ο Μπαν Κι Μουν έκρινε "επείγον", να προχωρήσει μια διαπραγματεύσιμη λύση μεταξύ των Παλαιστινίων και των Ισραηλινών.

Την ίδια ώρα, η ΕΕ κάλεσε τα μέλη της UNESCO να "μην λάβουν καμία βιαστική απόφαση" μετά την ψηφοφορία υπέρ της ένταξης της Παλαιστίνης, αναφερόμενη άμεσα στις «απειλές « των ΗΠΑ για αναστολή της χρηματοδότησης της UNESCO.

Οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν την πρόθεση τους να διακόψουν την χρηματοδότηση της UNESCO, βασιζόμενες σε δύο νόμους που είχαν θεσπιστεί στις αρχές της δεκαετίας του 1990, οι οποίοι απαγορεύουν τη χρηματοδότηση μιας υπηρεσίας του ΟΗΕ, η οποία θα αποδεχόταν τους Παλαιστίνιους ως πλήρες κράτος μέλος, χωρίς να έχει προηγηθεί ειρηνευτική συμφωνία με το Ισραήλ.

Πηγή: real.gr
ΤΡΕΛΟ ΓΑΪΔΟΥΡΙΤΡΕΛΟ ΓΑΪΔΟΥΡΙ
Bookmark and Share
ΓΙΑ ΝΑ ΑΚΟΥΣΕΤΕ ΤΡΕΛΟ ΓΑΙΔΟΥΡΙ WEB RADIO ΠΗΓΑΙΝΕΤΕ ΣΤΗΝ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ : http://trelogaidouri.listen2myradio.com/

SHARE THIS

Author:

0 σχόλια: