Νέους ορίζοντες στην ανάπλαση και στη μεταμόσχευση των ανθρώπινων οργάνων ανοίγουν οι επιτυχίες των επιστημόνων, οι οποίοι κατάφεραν να αναπαράγουν όργανα
στο εργαστήριο και να τα μεταμοσχεύσουν με επιτυχία σε ασθενείς.Αρχικά, οι προσπάθειες εστιάστηκαν σε όργανα που θεωρούνται πιο απλά και εύκολα στην αντιγραφή τους, όπως η ουροδόχος κύστη, η ουρήθρα και η τραχεία. Μετά την επιτυχία τους, προχωρούν σε πιο ριψοκίνδυνα εγχειρήματα και όργανα πιο πολύπλοκα, όπως η καρδιά, το ήπαρ, οι νεφροί, το πάγκρεας και ο θύμος αδένας.
Στο παρελθόν, οι ειδικοί είχαν καταφέρει να αναπτύξουν ιστό στο εργαστήριο, όμως η αντιγραφή και αναπαραγωγή ολόκληρων οργάνων είναι διαφορετική και πολύ πιο δύσκολη υπόθεση.
Οι εξελίξεις σε αυτό τον τομέα πάντως είναι ραγδαίες και ενθαρρυντικές. Τα τελευταία νέα παρουσιάστηκαν πρόσφατα σε συνέδριο στο Πανεπιστήμιο του Κέμπριτζ με θέμα τις «τεχνολογίες αναγέννησης».
Ο καθηγητής Πάολο Μακιαρίνι από το Ινστιτούτο Καρολίνσκα της Σουηδίας εξήγησε πώς δημιούργησε τραχεία στο εργαστήριο την οποία εμφύτευσε σε ισλανδό ασθενή που πάσχει από καρκίνο στον λάρυγγα.
Αφού έχτισε μία τεχνητή «σκαλωσιά» στο σχήμα της τραχείας, την εμβάπτισε με τα βλαστοκύτταρα του ασθενούς, τα οποία ωρίμασαν πάνω της.
«Αυτό μπορεί να ανοίξει νέους και πολλά υποσχόμενους δρόμους στη θεραπεία χιλιάδων ασθενών που πάσχουν από παθήσεις οι οποίες προκαλούν συμπίεση του αεραγωγού», τονίζει ο Μακιαρίνι.
Τη δική του δουλειά πάνω στην αναπαραγωγή του θύμου αδένα παρουσίασε ο Τζον Τζάκσον από το ινστιτούτο αναγεννητικής ιατρικής Γουέικ Φόρεστ στη Βόρεια Καρολίνα των ΗΠΑ. Ο αδένας αυτός παίζει σημαντικό ρόλο στη σωστή λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος αλλά αδυνατίζει συνεχώς μετά την εφηβεία με αποτέλεσμα οι ηλικιωμένοι να είναι πιο ευάλωτοι στις ασθένειες. Οι ειδικοί ελπίζουν ότι αν μπορέσουν να αντικαταστήσουν τον αδυνατισμένο αδένα με έναν καινούργιο θα μπορούν να αμυνθούν καλύτερα στις ασθένειες, ακόμα και στον καρκίνο.
«Βλέπουμε το ξεκίνημα μιας νέας εποχής στην Ιατρική, όπου μπορούμε να εμποδίσουμε ή να αντιστρέψουμε τις ασθένειες του γήρατος», επισημαίνει η Οντρεϊ ντε Γκρέι, διοργανώτρια του συνεδρίου. «Αυτές οι θεραπείες τώρα βρίσκονται στο ερευνητικό στάδιο αλλά κάποια στιγμή θα γίνουν συνήθης πρακτική».
Πριν από μία δεκαετία η ιδέα ότι θα μπορούμε να μειώσουμε ή να σταματήσουμε τις επιπτώσεις του γήρατος με επεμβάσεις ή άλλες μεθόδους ανήκε σχεδόν στη σφαίρα της φαντασίας. Τώρα πια αποτελεί την εμπροσθοφυλακή της έρευνας.
Παράδειγμα, η δουλειά του Αντονι Αταλα στο Γουέικ Φόρεστ, που ανέπτυξε επιτυχώς ουροδόχο κύστη στο εργαστήριο και τη μεταμόσχευσε σε επτά ασθενείς. Στο ίδιο ινστιτούτο, οι επιστήμονες έχουν καλλιεργήσει τμήματα της ουρήθρας για πέντε μεταμοσχεύσεις.
Στο Πανεπιστήμιο της Μινεσότα, πάντα στις ΗΠΑ, η Ντόρις Τέιλορ έχει δημιουργήσει ζωντανή καρδιά αντικαθιστώντας τα νεκρά κύτταρα της καρδιάς ενός δότη με καινούργια.
Με την ίδια τεχνική, ο Σέι Σόκερ στο Γουέικ Φόρεστ έχει αναπτύξει μικροσκοπικά ανθρώπινα ήπατα εμβαπτίζοντας την πρωτεϊνική δομή από συκώτι ποντικών σε βλαστοκύτταρα από ανθρώπινο συκώτι.
ΠΗΓΗ: ΤΑ ΝΕΑ




0 σχόλια: