
Στην ελληνική παραδοσιακή κουζίνα χρησιμοποιούνται άφθονα μυρωδικά τα οποία όχι μόνο νοστιμίζουν το φαγητό αλλά μπορούν να προασπίσουν την υγεία σας!
Μια χημική ουσία που υπάρχει στο μπαχαρικό κάρι φαίνεται ότι βοηθά στον καρκίνο σύμφωνα με ιρλανδούς επιστήμονες. Η ουσία λέγεται κουρκουμίνη και αποτελεί εδώ και χρόνια αντικείμενο μελέτης για τις θεραπευτικές ιδιότητές της.
Σε παλιότερες μελέτες η κουρκουμίνη είχε επιδείξει αντιοξειδωτική δράση προστατεύοντας τον ανθρώπινο οργανισμό από κρυολογήματα και ιώσεις, ενώ από αρχαιότατων χρόνων χρησιμοποιήθηκε για επούλωση τραυμάτων και θεραπεία φλεγμονών με τις επιστημονικές μελέτες τον 20ό αιώνα να επιβεβαιώνουν τις παραπάνω ευεργετικές επιδράσεις.
Η κανέλα χρησιμοποιείται σε περιπτώσεις ατονίας και ανακουφίζει τους καταπονημένους μυς. Είναι καλή πηγή μαγνησίου και σιδήρου. Βελτιώνει τη λειτουργία των νεφρών και θεωρείται ιδανική για την αντιμετώπιση της δυσπεψίας, των κολικών και της διάρροιας, Ο αποξηραμένος φλοιός της, όταν γίνει έγχυμα ή αφέψημα, βοηθάει στην αντιμετώπιση του κρυολογήματος και της γρίπης, ενώ η σκόνη μπαίνει σε πληγές και τσιμπήματα, επειδή έχει αντισηπτική και επουλωτική δράση.
Όταν τη βάζουμε στα φαγητά, αυξάνει το χρόνο συντήρησης τους. Τη βρίσκουμε επίσης στις περισσότερες αφροδισιακές συνταγές, επειδή ανεβάζει τη θερμοκρασία και τονώνει την κυκλοφορία του αίματος.
Το γαρίφαλο μοιάζει σε αρκετά σημεία με την κανέλα. Τονώνει την ερωτική διάθεση και διεγείρει την πνευματική λειτουργία. Περιέχει αιθέριο έλαιο, την ευγενόλη, η οποία ανακουφίζει από τον πόνο, αλλά και από τον τυμπανισμό, τη δυσπεψία και τη ναυτία, ενώ έχει ήπια αντισηπτική δράση. Βοηθάει στην αντιμετώπιση λοιμώξεων και μυκητιάσεων (πόδι του αθλητή) και χρησιμοποιείται στην θεραπεία της ακμής, του έρπητα και στο κριθαράκι. Επιπλέον, έχει ταννίνες και φαλαινοειδή, αντιοξειδωτικές ουσίες στις οποίες αποδίδονται ευεργετικές ιδιότητες για την καρδιά.
Η ρίγανη περιέχει πλήθος αιθέριων ελαίων προεξαρχόντων των thymol και carvacrol, που έχει βρεθεί ότι έχουν ισχυρή αντιοξειδωτική δράση και εμποδίζουν τη δράση διαφόρων μικρό-οργανισμών προφυλάσσοντας τον οργανισμό από διάφορες ασθένειες. Παράλληλα, αποτελεί πολύ καλή πηγή φυτικών ινών, σιδήρου και β-καροτίνης. Οι φυτικές ίνες μειώνουν τα επίπεδα χοληστερόλης και τριγλυκεριδίων στο αίμα καθιστώντας ακόμα αρμονικότερη έως και ιδανική τη σχέση ρίγανης-κρέατος.
Το όνομά του προέρχεται από την ελληνική λέξη βασιλιάς. Χρησιμοποιείται στην μαγειρική για αρωματισμό σαλτσών. Το εκχύλισμα του βασιλικού προλαμβάνει τις άφτερες, τους πονοκεφάλους, βοηθά στην πέψη και καταπραΰνει τους σπασμούς.
Γνωστό φυτό της Μεσογείου, τα φύλλα του οποίου νοστιμίζουν σάλτσες, ψαρικά, κρέατα και όσπρια. Το εκχύλισμα της δάφνης καταπολεμά τα φουσκώματα, τη δυσπεψία και αυξάνει την όρεξη. Αντισηπτική, είναι πολύτιμη για το συνάχι και τη βρογχίτιδα. Το δαφνέλαιο είναι κατάλληλο για τους ρευματισμούς.
Το δεντρολίβανο θεωρείται τονωτικό και βοηθητικό της σεξουαλικής λειτουργιάς. Τονώνει τη λειτουργία του ήπατος, βοηθά στη μείωση της χοληστερίνης και αναζωογονεί τον κουρασμένο οργανισμό. Σαν προσθετικό σε διάφορα παρασκευάσματα ανακουφίζει τον πονόδοντο. Κατά της τριχόπτωσης και της πιτυρίδας. Στην μαγειρική θεωρείται εξαιρετικό αρωματικό για ψητά και τηγανητά ψάρια.
Στον δυόσμο αποδίδονται πολλές ευεργετικές ιδιότητες, όπως καταπολέμηση των πόνων του στομάχου, της ναυτίας, του λόξυγκα και της δυσπεψίας. Επίσης προσφέρει πολλά κατά της νευρώσεων και τις διαφορές εκδηλώσεις της: Αϋπνίες, σπασμοί, τρεμούλες, ημικρανίες, ταχυπαλμίες. Στη μαγειρική χρησιμοποιείται αρκετά ως μυρωδικό σε κεφτέδες, καλλιτσούνια, μυζηθρόπιτες, σάλτσες κ.λπ.
Εξαιρετικό φυτό και από τα καλυτέρα αντισηπτικά και τονωτικά βότανα. Το εκχύλισμά του μπορεί να προλαμβάνει το κρύωμα, ρίχνει τον πυρετό, καταπολεμά τη γρίπη, τις εντερικές διαταραχές και δερματικές λοιμώξεις. Αντισπασμωδικό των πεπτικών οδών, διευκολύνει την πέψη, ηρεμεί τις νευρικές συσπάσεις του στομάχου και του εντέρου. Δεν συνίσταται η χρήση του από υπερτασικούς γιατί ανεβάζει την αρτηριακή πίεση. Στην μαγειρική θεωρείται από τα καλύτερα μυρωδικά για το ψητό κρέας.
Υπάρχουν πάρα πολλές ποικιλίες. Περιέχει μια δροσιστική ουσία, τη μενθόλη. Είναι εξαιρετικά αντισηπτική, καταπολεμά το συνάχι, τη γρίπη και τον πονόλαιμο. Είναι επίσης χωνευτική, ηρεμιστική σε μικρή δόση και αφροδισιακή σε μεγάλες δόσεις. Τα αιθέρια ελαία από αυτά τα φυτά έχουν εξαιρετική αξία στον αρωματισμό αρκετών προϊόντων (οδοντόπαστες, τσίχλες κ.κπ.)
Από τα πιο αγαπημένα για την κουζίνα μας αρωματικά φυτά, γνωστό από την αρχαιότητα οπότε και χρησιμοποιούνταν σαν καρύκευμα και σαν φάρμακο. Ισχυρό διουρητικό, πολύτιμο σε περιπτώσεις κατακράτησης υγρών, πρηξίματος ποδιών και χεριών. Χρήσιμος κατά της κυτταρίτιδας. Φυτό, εξαιρετικό ως τονωτικό και αντιφλεγμονώδες. Τα φύλλα οι μίσχοι και η ριζά, σε πολτοποιημένη κατάσταση και σε τοπική χρήση καταπραΰνουν τον πόνο και τη φαγούρα από τσιμπήματα εντομών. Έχει τη φήμη ότι δίνει πιο φωτεινό δέρμα και εξαλείφει τους σκούρους λεκέδες του δέρματος.
Ιδανικό καρύκευμα για φαγητό και σαλάτες βοηθάει στη χώνεψα κυρίως όταν τρώγεται ωμός. Είναι πλούσιος σε βιταμίνες και μέταλλα όπως φώσφορος, κάλιο, ασβέστιο και μαγνήσιο.
Η κυρία Κατερίνα Πλέκα BSc (Honrs) είναι κλινική διαιτολόγος – διατροφολόγος. Επιστημονική διευθύντρια Κέντρου διαβητολογικής Υποστήριξης & Μεταβολικού
Ελέγχους ΑΠΙΣΧΝΑΝΣΙΣ – ΛΟΓΩ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ, Περιστέρι pelka@logodiatrofis.gr
Πηγη:http://forwomenonly.gr/




0 σχόλια: