Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

SUPER LEAGUE

Παρασκευή 12 Αυγούστου 2011

Η αύξηση του ΦΠΑ οδηγεί σε λουκέτα


Τον κίνδυνο να κατεβάσουν ρολά χιλιάδες καταστήματα από τον χώρο της εστίασης, εκφράζουν εκπρόσωποι του κλάδου, λόγω της αύξησης του φορολογικού συντελεστή
από το 13% στο 23% που αναμένεται να ισχύσει από την 1η Σεπτεμβρίου.

Την ίδια στιγμή, ο υπουργός Οικονομικών και αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ευάγγελος Βενιζέλος μιλώντας χθες στον realfm 97.8 αναγνώρισε ότι ο υψηλός συντελεστής ΦΠΑ στην εστίαση δεν είναι ένα μέτρο «δίκαιο και λογικό» αλλά το χαρακτήρισε «αναγκαίο προσωρινά».

Ωστόσο, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο μείωσής του στο πλαίσιο της συζήτησης για την αναμόρφωση του φορολογικού κάτι όμως που συνέδεσε με τη συνολική αλλαγή των μηχανισμών είσπραξης και απόδοσης του ΦΠΑ. «Έχω πλήρη συνείδηση ότι είναι υψηλός ο συντελεστής» τόνισε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης.

Σε δεινή θέση

Ο κλάδος της εστίασης, λόγω της παρατεταμένης οικονομικής κρίσης βρίσκεται σε δεινή θέση τα τελευταία δύο χρόνια. Πάνω από 2 δισ. ευρώ είναι οι απώλειες τζίρου που καταγράφουν, τα καταστήματα εστίασης όπως τα εστιατόρια, οι ταβέρνες και οι καφετέριες το συγκεκριμένο χρονικό διάστημα.

Ειδικότερα, από 6,4 δισ. ευρώ που ήταν το μέγεθος του κλάδου το 2009 φέτος ο τζίρος του κλάδου δεν θα ξεπεράσει τα 4,5 δισ. ευρώ. Επιχειρηματίες της αγοράς επισημαίνουν ότι για την οικονομική «αιμορραγία» του κλάδου ευθύνεται πρωτίστως η τριπλή αύξηση του ΦΠΑ που έχει σημειωθεί τον τελευταίο χρόνο από 8% σε 9%, σε 11% και στην συνέχεια σε 13%. Φυσική απόρροια του συγκεκριμένου γεγονότος είναι ότι θα υπάρξει νέο κύμα απολύσεων αλλά και ευρεία εφαρμογή είτε της εκ περιτροπής εργασίας είτε των μειωμένων ωρών εργασίας προκειμένου να καταβάλλονται από τις επιχειρήσεις λιγότερες ασφαλιστικές εισφορές.

Παράλληλα σε επίπεδο επιχειρήσεων εκτιμάται ότι φέτος θα βάλουν λουκέτο περισσότερες από 30.000 επιχειρήσεις από τις συνολικά 120.000 που δραστηριοποιούνται στον κλάδο.

Πηγή: .real.gr
ΤΡΕΛΟ ΓΑΪΔΟΥΡΙΤΡΕΛΟ ΓΑΪΔΟΥΡΙ
Bookmark and Share
ΓΙΑ ΝΑ ΑΚΟΥΣΕΤΕ ΤΡΕΛΟ ΓΑΙΔΟΥΡΙ WEB RADIO ΠΗΓΑΙΝΕΤΕ ΣΤΗΝ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ : http://trelogaidouri.listen2myradio.com/

SHARE THIS

Author:

0 σχόλια: