Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

SUPER LEAGUE

Πέμπτη 30 Ιουνίου 2011

"ΤELEIA" παρακολούθηση πυρκαγιών



Ένα εξελιγμένο πρόγραμμα πληροφορικής, μέσω τηλεσκόπησης, φιλοδοξεί να συμβάλλει στην ταχύτερη πρόληψη των φυσικών καταστροφών, όπως οι πυρκαγιές. Πρόταση από το Πανεπιστήμιο Αθηνών.


Το πρόγραμμα, που συντονίζει εδώ και μερικούς μήνες το Τμήμα Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών του Πανεπιστημίου Αθηνών και βαφτίστηκε για προφανείς λόγους με το όνομα TELEIOS έχει τριετή διάρκεια και χρηματοδοτείται με 3,7 εκατ. ευρώ από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Σύμφωνα με εκτενές ρεπορτάζ που φιλοξενείται σήμερα στο vima.gr, το ιδεατό παρατηρητήριο "θα μπορεί να αναλύει δορυφορικές εικόνες, γεωγραφικά δεδομένα και άλλες σχετικές πληροφορίες και να τις συνδυάζει για την πρόληψη και διαχείριση φυσικών καταστροφών, όπως δασικές πυρκαγιές, πλημμύρες, σεισμοί, τσουνάμι", λέει ο συντονιστής του προγράμματος κ. Μανόλης Κουμπαράκης, καθηγητής στο Τμήμα Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών του Πανεπιστημίου Αθηνών.
"Ουσιαστικά πρόκειται για ένα σύστημα διαχείρισης πληροφοριών που μετατρέπει την "κρυφή" πληροφορία της δορυφορικής εικόνας σε γνώση για τον ενδιαφερόμενο χρήστη", συμπληρώνει ο καθηγητής.

"Το Αστεροσκοπείο Αθηνών υποστηρίζει επιχειρησιακά οργανώσεις, όπως την Πολιτική Προστασία ήδη από το 2007. Μέσα από το TELEIOS ευελπιστούμε να κάνουμε τις υπηρεσίες μας ταχύτερες και κυρίως πιο αυτοματοποιημένες", λέει από την πλευρά του ο κ. Χάρης Κοντοές, διευθυντής ερευνών του Ινστιτούτου Διαστημικών Εφαρμογών και Τηλεπισκόπησης του Αστεροσκοπείου Αθηνών, το οποίο συμμετέχει επίσης στο πρόγραμμα.

"Αν το TELEIOS λειτουργήσει πλήρως αρκετές από τις χρονοβόρες διαδικασίες που σήμερα γίνονται από τον άνθρωπο θα γίνονται αυτόματα. Προς το παρόν λειτουργεί πιλοτικά, όμως ελπίζουμε από το επόμενο καλοκαίρι να μπορούμε να το χρησιμοποιήσουμε και επιχειρησιακά", συμπληρώνει.
Εκτός από το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, στο έργο συμμετέχει το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών, η Γερμανική Υπηρεσία Διαστήματος, τα Ερευνητικά Ινστιτούτα Centrum voor Wiskunde en Informatica της Ολλανδίας και Fraunhofer Institute for Computer Graphics Research της Γερμανίας και η Ιταλική εταιρία πληροφορικής Advanced Computer Systems.
Πηγη:news247.gr

ΤΡΕΛΟ ΓΑΪΔΟΥΡΙΤΡΕΛΟ ΓΑΪΔΟΥΡΙ
Bookmark and Share
ΓΙΑ ΝΑ ΑΚΟΥΣΕΤΕ ΤΡΕΛΟ ΓΑΙΔΟΥΡΙ WEB RADIO ΠΗΓΑΙΝΕΤΕ ΣΤΗΝ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ : http://trelogaidouri.listen2myradio.com/

SHARE THIS

0 σχόλια: