Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

SUPER LEAGUE

Πέμπτη 30 Ιουνίου 2011

Σκληρές διαπραγματεύσεις για την τιμή του συμπύρηνου ροδάκινου


Μια από τις καλύτερες χρονιές θα είναι η φετινή για το συμπύρηνο ροδάκινο, σύμφωνα με όσα ανέφεραν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, τόσο Έλληνες ροδακινοπαραγωγοί, όσο και κονσερβο-βιομήχανοι.


Μάλιστα, οι τελευταίοι έχουν διαμηνύσει ότι την τρέχουσα χρονική περίοδο, δε θα αφήσουν «ούτε ένα ροδάκινο να πάει χαμένο», καθώς η φετινή παραγωγή είναι σχετικά μικρή.

Πάντως, παρά την αισιοδοξία των δύο πλευρών, η μεταξύ τους διαπραγμάτευση που αφορά στην τιμή του προϊόντος, δείχνει να εκτυλίσσεται σε μια από τις πιο δύσκολες παρτίδες σκάκι. Αυτό διότι, οι παραγωγοί, σύμφωνα με το μέλος της τριμελούς διαπραγματευτικής ομάδας, Γιάννη Βράνα, διεκδικούν τουλάχιστον 0,30 λεπτά/κιλό, προκειμένου να ισοφαρίσουν - όπως υποστηρίζουν - τις απώλειες εισοδήματος των τελευταίων χρόνων, ενώ οι βιομήχανοι μιλούν μεν για διψήφιο ποσοστό αύξησης της τιμής, πλην όμως δεν έχουν κάνει ακόμη συγκεκριμένη πρόταση.

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, μέχρι τα μέσα του Ιουλίου - στην καρδιά της συγκομιδής - το θέμα αναμένεται να έχει οριστικοποιηθεί. Πέρσι η τιμή για το συμπύρηνο έφθασε στα 0,20 λεπτά/κιλό, ενώ οι ροδακινοπαραγωγοί έλαβαν τελικά 0,15-0,17 λεπτά/κιλό.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ένωσης Κονσερβοποιών Ελλάδας, Κώστα Αποστόλου, τα αποθέματα στις αποθήκες είναι μειωμένα συγκριτικά με πέρσι. Κυμαίνονται γύρω στους 55.000 με 60.000 τόνους, έναντι των 95.000-100.000 τόνων που ήταν το 2010.

Επίσης, οι μερικές εκριζώσεις οδήγησαν σε μείωση της φετινής παραγωγής σε 350.000 τόνους, από 400.000 τόνους το 2010, ενώ στη γενικότερη αισιοδοξία συμβάλλει και το γεγονός ότι οι χώρες που απορροφούν τη μεγαλύτερη ποσότητα του προϊόντος, είναι στιβαρές οικονομικά. «Δε φτάνουν φέτος οι ποσότητες συμπύρηνων ροδάκινων», υπογράμμισε ο κ. Αποστόλου, γεγονός που φαίνεται να γνωρίζουν καλά και οι ροδακινοπαραγωγοί.

Βέβαια, υπάρχουν και αρνητικοί παράγοντες και οι σημαντικότεροι από αυτούς, σύμφωνα με τον κ. Αποστόλου, είναι ότι φέτος η τιμή της ζάχαρης είναι διπλάσια από πέρσι, το κόστος για το κουτί της κομπόστας αυξήθηκε κατά 10%, ενώ σε ανοδική πορεία κινήθηκαν ρεύμα και καύσιμα.

Πηγή: real.gr
ΤΡΕΛΟ ΓΑΪΔΟΥΡΙΤΡΕΛΟ ΓΑΪΔΟΥΡΙ
Bookmark and Share
ΓΙΑ ΝΑ ΑΚΟΥΣΕΤΕ ΤΡΕΛΟ ΓΑΙΔΟΥΡΙ WEB RADIO ΠΗΓΑΙΝΕΤΕ ΣΤΗΝ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ : http://trelogaidouri.listen2myradio.com/

SHARE THIS

Author:

0 σχόλια: