Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

SUPER LEAGUE

Σάββατο 30 Απριλίου 2011

Μυστηριώδης δωρεά ενός αριστουργηµατικού Πικάσο


Η νεαρή ερωµένη του Πάµπλο Πικάσο Μαρί Τερέζ Ουόλτερ ποζάρισε για την «Αποκοιµισµένη  έφηβη», που αναµένεται να πωληθεί σε δηµοπρασία τον Ιούνιο προς 18 εκατ. δολάρια

Ενας µυστηριώδης δωρητής. Ενα έργο τέχνης, απόρροια µιας παθιασµένης σχέσης, µε διάσηµη υπογραφή. Και περίπου 18 εκατ. δολάρια που θα ενισχύσουν την έρευνα κατάτης παχυσαρκίας, τουδιαβήτη και των παθήσεων του µυοκαρδίου.


Αίνιγµα; Κάθεάλλο. Η ιστορία έχει ωςεξής: αγνώστων στοιχείων συλλέκτηςδωρίζει στο Πανεπιστήµιο τουΣίδνεϊ έναν πίνακα του διασηµότερου ζωγράφου του 20ού αιώνα, του Πάµπλο Πικάσο, υπό τρεις όρους: το έργο να πωληθεί, τα έσοδα να διατεθούν για επιστηµονική έρευνα και να παραµείνει ανώνυµος.

Το Πανεπιστήµιο, αφού έτριψε τα χέριατου από χαρά, υποδέχτηκε πέρυσι τον αµερικανό δωρητή. Ελεγξε την προέλευση του έργου και τώρα το βγάζει στοσφυρί – στις21 Ιουνίου – απότον οίκο δηµοπρασιών Christie’s στο Λονδίνο.

«Πρόκειται για το απόλυτο κόσµηµα ζωγραφικής που δηµιούργησε µία απότις σπουδαιότερες καλλιτεχνικές ιδιοφυΐες της δυτικής τέχνης» υποστηρίζουν εκπρόσωποι του οίκου Christie’s γιατο γεµάτο εκρηκτικά χρώµατα πορτρέτο της νεαρήςερωµένης του Πικάσο, της Μαρί Τερέζ Ουόλτερ.

Οσο παράξενη είναι η πορεία του πίνακα που δηµιουργήθηκετο 1935 και φέρει τον τίτλο «Αποκοιµισµένη έφηβη», άλλο τόσο είναι και η ιστορία πάθους που κρύβεται στη σχέση ζωγράφου και µοντέλου. «∆εν ήξερα τίποτα – ούτε για τη ζωή ούτε για τον Πικάσο... Είχα πάει για ψώνια και µεείδε την ώραπου έβγαινα από το Μετρό. Μεάρπαξε απλά απότο µπράτσο και µου είπε: “Είµαι ο Πικάσο. Εσύ και εγώ θα κάνουµε σπουδαία πράγµαταµαζί”», θυµόταν εκείνη ότι της είπε το 1927, όταν την πρωτοσυνάντησε. Ωστόσο οι ειδικοί περιµένουν πως η «Αποκοιµισµένη έφηβη» δενθα καταφέρει να ξεπεράσει το «Γυµνό, πράσινα φύλλα και µπούστο» – επίσης πορτρέτο της Ουόλτερ – που αποτελεί το ακριβότερο έργο τέχνης και άλλαξε χέρια σεδηµοπρασία προς 106.4 εκατ. δολάρια.
Πηγη:tanea.gr

ΤΡΕΛΟ ΓΑΪΔΟΥΡΙΤΡΕΛΟ ΓΑΪΔΟΥΡΙ
Bookmark and Share
ΓΙΑ ΝΑ ΑΚΟΥΣΕΤΕ ΤΡΕΛΟ ΓΑΙΔΟΥΡΙ WEB RADIO ΠΗΓΑΙΝΕΤΕ ΣΤΗΝ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ : http://trelogaidouri.listen2myradio.com/

SHARE THIS

0 σχόλια: