Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

SUPER LEAGUE

Τετάρτη 2 Μαρτίου 2011

"Αποδυναμωμένη διεθνώς η Γαλλία"


Η μεγάλη πλειονότητα των Γάλλων, το 81%, θεωρεί ότι ο διεθνής ρόλος της Γαλλίας αποδυναμώνεται, αφού το Παρίσι εμφανίσθηκε ανίκανο να αποτιμήσει τις λαϊκές εξεγέρσεις
στον αραβικό κόσμο, σύμφωνα με τα αποτελέσματα δημοσκόπησης που δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα από το τηλεοπτικό δίκτυο Canal+.

Μόνο το 7% των ερωτηθέντων θεωρεί ότι ο διεθνής ρόλος της Γαλλίας ενισχύεται, 7% ότι δεν υπάρχει μεταβολή, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση που πραγματοποιήθηκε από το ινστιτούτο Sofres για το Canal+.

Η αντίληψη για την αποδυνάμωση του ρόλου της Γαλλίας στον κόσμο διαχέεται σε ολόκληρο το πολιτικό φάσμα ανεξαρτήτως πολιτικής τοποθέτησης: Αυτήν την άποψη συμμερίζεται το 90% της άκρας δεξιάς, το 86% της αριστεράς και το 65% της προεδρικής δεξιάς.

Σύμφωνα με το Canal+, «οι επιπτώσεις των πρόσφατων γεγονότων που συνδέονται με τις συνέπειες των εξεγέρσεων στις αραβικές χώρες είναι προφανείς: Στάση της Γαλλίας απέναντι στα ανατραπέντα δικτατορικά καθεστώτα, αμφιλεγόμενο ταξίδι της Μισέλ Αλιό-Μαρί στην Τυνησία με τους γονείς της, αμφισβήτηση της εξωτερικής πολιτικής της Γαλλίας από ορισμένους διπλωμάτες».

Ωστόσο, στα σχόλιά του το τηλεοπτικό δίκτυο συνδέει την αίσθηση αυτή της αποδυνάμωσης του διεθνούς ρόλου της Γαλλίας με την πτώση της δημοτικότητας του προέδρου Νικολά Σαρκοζί από το 2007-2008.

Τον Αύγουστο 2007, λίγο μετά την εκλογή του Νικολά Σαρκοζί, το 50% των Γάλλων θεωρούσε ότι ο ρόλος της Γαλλίας στον κόσμο ενισχύεται.

Η Γαλλία, και ιδιαίτερα η γαλλική διπλωματία, βρίσκονται στο στόχαστρο, μετά την αποτυχία της να αποτιμήσει τον άνεμο ελευθερίας που πνέει στον αραβικό κόσμο και έπειτα από εβδομάδες δριμείας κριτικής για τις στενές σχέσεις της γαλλικής κυβέρνησης με τα αυταρχικά καθεστώτα.

Η κρίση αυτή εκφράσθηκε με την αντικατάσταση της Μισέλ Αλιό-Μαρί, ως επικεφαλής της γαλλικής διπλωματίας, από τον Αλέν Ζιπέ. «Πρόθεσή μου είναι να συνεχίσω να κάνω τη φωνή της Γαλλίας να ακούγεται διότι είναι έτσι κι αλλιώς ισχυρή», διαβεβαιώνει ο νέος υπουργός Εξωτερικών.

Πηγή: real.gr
ΤΡΕΛΟ ΓΑΪΔΟΥΡΙΤΡΕΛΟ ΓΑΪΔΟΥΡΙ
Bookmark and Share
ΓΙΑ ΝΑ ΑΚΟΥΣΕΤΕ ΤΡΕΛΟ ΓΑΙΔΟΥΡΙ WEB RADIO ΠΗΓΑΙΝΕΤΕ ΣΤΗΝ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ : http://trelogaidouri.listen2myradio.com/

SHARE THIS

Author:

0 σχόλια: