Η πιο τραγανή και πεντανόστιμη πίτα με κιμά! Αναμφίβολα όπως λέει και το όνομα της θα πιάσετε στα πράσα τους αγαπημένους σας να την τρώνε ξανά και ξανά!
Χρόνος ετοιμασίας 40-50′
Υλικά:
- 10 φύλλα κρούστας
- 1/2 ποτήρι βούτυρο λιωμένο
- άσπρο σησάμι
Για τη γέμιση:
- 1 πράσο
- 400 γρ. κιμά μοσχαρίσιο και χοιρινό
- αλάτι
- πάπρικα
- 3 αυγά
- 1/2 ποτήρι κρέμα γάλακτος
- 2-3 κουταλιές τυρί τριμμένο
Εκτέλεση:
- Πλένουμε και καθαρίσουμε το πράσο.
- Στην συνέχεια το κόβουμε σε λεπτές λωρίδες.
- Το βάζουμε σ’ ένα μπολ και προσθέτουμε λίγο νερό.
- Αφήνουμε τα πράσα να μαλακώσουν και να απορροφήσουν το νερό τους μέχρι να τσιγαρίσουμε το κιμά.
- Ακολούθως σε ένα μεγάλο αντικολλητικό τηγάνι ρίχνουμε το βούτυρο.
- Μόλις λιώσει το βούτυρο προσθέτουμε τον κιμά.
- Μόλις αλλάξει χρώμα από την μια πλευρά ανακατεύουμε για να ψηθεί και από την άλλη.
- Κάπως έτσι!
- Στην συνέχεια προσθέτουμε τα πράσα (αφού πρώτα τα στραγγίσαμε από το νερό).
- Ανακατεύουμε και τα αφήνουμε να βράσουν μέχρι να μαραθούν.
- Προσθέτουμε τη πάπρικα.
- Αλατίζουμε.
- Και αφήνουμε να μαραθούν και να απορροφήσουν όλα τα υγρά.
- Όταν απορροφηθούν όλα τα υγρά σβήνουμε τη φωτιά και αφήνουμε το κιμά στην άκρη να κρυώσει λιγάκι.
- Στην συνέχεια θα χτυπήσουμε τα αυγά με την κρέμα γάλακτος.
- Βάζουμε σε ένα μπολ ένα- ένα τα αυγά και τα χτυπάμε καλά με το χτυπητήρι των αυγών.
- Προσθέτουμε την κρέμα γάλακτος και ανακατεύουμε καλά.
- Το μείγμα μας είναι έτοιμο.
- Ακολούθως παίρνουμε το κιμά ο οποίος έχει ήδη κρυώσει λιγάκι.
- Προσθέτουμε το μείγμα των αυγών.
- Ανακατεύουμε.
- Και τελευταίο προσθέτουμε το τριμμένο τυρί.
- Ανακατεύουμε και είναι έτοιμο!
- Σειρά έχει το βούτυρο.
- Το λιώνουμε σ’ ένα μικρό μπρίκι για να αλείψουμε με αυτό στη συνέχεια τα φύλλα μας.
- Βγάζουμε από το ψυγείο τα φύλλα κρούστας.
- Διαλέγουμε ένα μέτριο ταψί στο σχήμα που μας αρέσει και το βουτυρώνουμε.
- Στην συνέχεια αδειάζουμε τα φύλλα κρούστας στο πάγκο εργασίας μας και με ένα πινέλο, βουτυρώνουμε πολύ καλά το πρώτο φύλλο.
- Θα βάλουμε αρχικά 5 φύλλα στο ταψί μας, μετά την γέμιση και από πάνω τα υπόλοιπα 5 φύλλα όλα πολύ καλά βουτυρωμένα.
- Με προσεκτικές κινήσεις τοποθετούμε ένα - ένα τα φύλλα στο ταψί μας. Δεν μας πειράζει που βγαίνουν έξω από το ταψί αλλά ούτε που είναι λίγο άτσαλα βαλμένα
- Το σημαντικό είναι να τα βουτυρώνουμε πολύ καλά!
- Κάπως έτσι!
- Στο σημείο αυτό και αφού έχουμε τοποθετήσει τα πρώτα 5 φύλλα, προσθέτουμε την γέμιση.
- Απλώνουμε καλά για να πάει σε όλη την επιφάνεια του ταψιού.
- Σκεπάζουμε με ένα φύλλο κρούστας.
- Ακολούθως γυρνάμε όλα τα φύλλα που εξέχουν από το ταψί μας προς τα μέσα και τα βουτυρώνουμε ξανά.
- Συνεχίζουμε με τα υπόλοιπα φύλλα.
- Όταν τοποθετήσουμε και τα 5 φύλλα, κόβουμε τις άκρες που εξέχουν με ένα μαχαίρι.
- Στην συνέχεια με μια σπάτουλα πιέζουμε περιμετρικά όλα τα φύλλα του ταψιού προς τα μέσα.
- Κάπως έτσι!
- Βουτυρώνουμε ξανά την πίτα μας.
- Στην συνέχεια με ένα μαχαίρι χαράζουμε τη πίτα σε κομματάκια.
- Προσοχή, το μαχαίρι δεν πρέπει να φτάσει μέχρι το πάτο του ταψιού.
- Ακολούθως ραντίζουμε με το χέρι μας λίγες σταγόνες νερού.
- Τελευταία πινελιά το σησάμι!
- Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο (στο αέρα) στους 170 βαθμούς έως ότου ροδοκοκκινίσει η πίτα μας.
- Έτοιμη η πίτα μας!
- Προσοχή για να παραμείνουν τραγανά τα φύλλα της πίτας μας όταν ψηθεί την αφήνουμε για λίγο να κρυώσει στον φούρνο μας.
- Πω πω η μυρωδιά μας έσπασε τη μύτη!
- Ροδοκόκκινη και καμαρωτή μας καλεί να την δοκιμάσουμε.
- Φτιάξτε την και θα μας θυμηθείτε!
Παραλλαγές:
- Τα υλικά μας είναι πολύ απλά και λιτά αλλά το γευστικό αποτέλεσμα είναι τέλειο!
- Προσωπικά δεν θα έκανα καμία αλλαγή για να μην αλλάξει η ωραία γεύση του πράσου.
Πικάντικα μυστικά:
- Ο συνδυασμός του κιμά με το πράσο.
- Το καλό βουτύρωμα που κάναμε στα φύλλα μας τα έκανε τραγανά και πεντανόστιμα!
Πηγή: asteromases.com
0 σχόλια: