Μια πεντανόστιμη στριφτή πίτα με τυριά και μέλι!
Χρόνος ετοιμασίας 50-60′Υλικά:
- 10 φύλλα κρούστας
Για τη γέμιση:
- 3 αυγά
- 300 γρ. ανθότυρο
- 200 γρ. γραβιέρα, τριμμένη
- 200 γρ. στραγγιστό γιαούρτι
- 1/2 ματσάκι φρέσκο δυόσμο, ψιλοκομμένο
- 2 κουταλιές μέλι
- αλάτι
- πιπέρι
Για τα φύλλα:
- 1/2 ποτήρι βούτυρο λιωμένο
- 1 αυγό
- 1/2 ποτήρι φρέσκο γάλα
- άσπρο και μαύρο σησάμι
Εκτέλεση:
- Αρχίζουμε συγκεντρώνοντας όλα τα υλικά στο πάγκο εργασίας.
- Ψιλοκόβουμε το δυόσμο.
- Προσοχή, διαλέγουμε μόνο τα φύλλα του δυόσμου!
- Έτοιμος και μοσχομυριστός!
- Σ’ ένα μεγάλο μπολ ρίχνουμε τα αυγά.
- Τα χτυπάμε ελαφρά με ένα πιρούνι.
- Προσθέτουμε το γιαούρτι.
- Προσθέτουμε τη γραβιέρα τριμμένη.
- Προσθέτουμε το ανθότυρο.
- Λιώνουμε το ανθότυρο με το πιρούνι.
- Ακολούθως ανακατεύουμε όλα τα υλικά απαλά.
- Προσθέτουμε τον δυόσμο.
- Ανακατεύουμε.
- Αλατίζουμε.
- Τρίβουμε το φρέσκο πιπέρι.
- Τέλος περιχύνουμε το μέλι και ανακατεύουμε.
- Έτοιμο!
- Διαλέγουμε το ταψί μας και το βουτυρώνουμε με ένα πινέλο. Εμείς διαλέξαμε ένα τετράγωνο ταψάκι αλλά ίσως να εξυπηρετεί καλύτερα ένα στρογγυλό!
- Στην συνέχεια αδειάζουμε τα φύλλα κρούστας στο πάγκο εργασίας μας.
- Με το πινέλο, βουτυρώνουμε πολύ καλά το πρώτο φύλλο.
- Στην συνέχεια στην άκρη του βουτυρωμένου φύλλου μας, με ένα κουτάλι απλώνουμε μια λωρίδα από την γέμιση.
- Με προσεκτικές κινήσεις γυρίζουμε το φύλλο προς τα μέσα σφραγίζοντας τη γέμιση στο εσωτερικό του φύλλου.
- Τυλίγουμε αρκετά σφικτά όλο το φύλλο.
- Στην συνέχεια το τοποθετούμε περιμετρικά στο ταψί μας και το αλείφουμε με λίγο βούτυρο.
- Επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία μέχρι να μας τελειώσουν τα φύλλα και η γέμιση.
- Ο σαλίγκαρος μας είναι έτοιμος!
- Σ’ ένα μικρό μπολ, βάζουμε το αυγό και προσθέτουμε το γάλα.
- Τα χτυπάμε με ένα πιρούνι πολύ καλά.
- Τέλος, περιχύνουμε το μείγμα στην στριμμένη μας πίτα.
- Έτοιμο, αλλά σαν κάτι να του λείπει …
- Και βεβαίως δεν είναι άλλο από το πικάντικο σησάμι! Πασπαλίζουμε από πάνω και η πίτα μας είναι έτοιμη!
- Επειδή όμως δεν είχαμε μαύρο σησάμι, βάλαμε λίγο γλυκάνισο
- Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 160 βαθμούς C στον αέρα για 30-35 λεπτά ή ώσπου η πίτα μας να ροδίσει.
- Και ναι η ώρα που όλοι περιμέναμε έφτασε! Η πίτα μας είναι έτοιμη!
- Σερβίρουμε όπως πάντα μεγάλα κομμάτια για τα πειναλέα τεραστεράκια!
- Μιαμ μιαμ!
- Φανταστική!
- Πεντανόστιμη!
- Τραγανή και μυρωδάτη!
- Φτιάξτε την και θα μας θυμηθείτε!
- Μμμμ αυτή η πιατέλα πάει στους τερατογονείς!
- Όλοι θέλουν να δοκιμάσουν και μάλιστα όχι μόνο ένα κομμάτι!
- Καλή μας όρεξη λοιπόν και καλή Τυρινή!
Παραλλαγές:
- Μπορείτε εκτός από το ανθότυρο και την γραβιέρα να βάλετε και φέτα. Φτάνει στο σύνολο τους τα τυριά να έιναι 500γρ.
- Αν δεν θέλετε να έχει αυτή την γλυκεία γεύση μπορείτε να παραλείψετε το μέλι και να γίνει σαν αλμυρή τυρόπιτα.
Πικάντικα μυστικά:
- Το μέλι κάνει την πίτα μας ξεχωριστή και ιδιαίτερη!
Πηγή: asteromases.com
0 σχόλια: