Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

SUPER LEAGUE

Τετάρτη 15 Δεκεμβρίου 2010

Απόρροια "κοσμικής δολοφονίας" τα δαχτυλίδια του Κρόνου


Ένα από τα πιο υποβλητικά μυστήρια του ηλιακού μας συστήματος, η προέλευση των πολύχρωμων δακτυλιδιών που περιβάλλουν τον Κρόνο, ενδέχεται, σύμφωνα με νέα έρευνα, να αποτελεί προϊόν κοσμικής δολοφονίας.

"Θύμα", σύμφωνα πάντα με τους ερευνητές του Ινστιτούτου Ερευνών Southwest στο Κολοράντο, πρέπει να αποτέλεσε ένα φεγγάρι του Κρόνου στο μέγεθος του Τιτάνα που εξαφανίστηκε πριν από 4,5 δισεκατομμύρια χρόνια.
Η βαρυτική έλξη του Κρόνου είχε αρχίσει να ασκεί έλξη στο συγκεκριμένο δορυφόρο, οδηγώντας τον ουσιαστικά στην καταστροφή.

Τα δαχτυλίδια του Κρόνου, όπως εκτιμούν οι ερευνητές, αποτελούν ουσιαστικά το εξωτερικό στρώμα πάγου που υπήρχε στο φεγγάρι αυτό. Στο πέρασμα των αιώνων, αυτό το στρώμα πάγου μεταμορφώθηκε στα υπέροχα δαχτυλίδια του Κρόνου.

«Ο Κρόνος ήταν συνένοχος και παρήγαγε τα δαχτυλίδια», σημείωσε η επικεφαλής της έρευνας Robin Canup, με τον αστρονόμο Joe Burns, που δεν συμμετείχε στη μελέτη, να επισημαίνει ότι η θεωρία της Canup για τα δαχτυλίδια του Κρόνου, που έχουν προβληματίσει για αιώνες τους ανθρώπους, έχει νόημα.

Μία από τις κορυφαίες θεωρίες αναφέρει ότι τα δαχτυλίδια του Κρόνου διαμορφώθηκαν από τα απομεινάρια που προέκυψαν είτε από τη σύγκρουση φεγγαριών του Κρόνου είτε από τη συντριβή αστεροειδούς σε ορισμένα από αυτά.

Το πρόβλημα, όπως σημειώνει η Robin Canup, είναι ότι τα φεγγάρια του Κρόνου είναι κατά το ήμισυ από πάγο και κατά το ήμισυ από πέτρα και ότι τα επτά δαχτυλίδια του πλανήτη αποτελούνται τώρα κατά 95% από πάγο και ενδεχομένως να αποτελούνταν μόνο από πάγο.

Εάν τα δαχτυλίδια είχαν σχηματιστεί από κάποια σύγκρουση, όπως επισήμανε, θα υπήρχε περισσότερη πέτρα στα δαχτυλίδια παρά πάγος.

Πηγή: cosmo.gr
ΤΡΕΛΟ ΓΑΪΔΟΥΡΙΤΡΕΛΟ ΓΑΪΔΟΥΡΙ
Bookmark and Share

SHARE THIS

Author:

0 σχόλια: