Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

SUPER LEAGUE

Τρίτη 30 Νοεμβρίου 2010

Υπάρχει ανδρική εμμηνόπαυση;


Μερικές φορές αυτό που ονομάζεται ανδρική εμμηνόπαυση συνδέεται με την ηλικία και τις ορμονικές αλλαγές, που στους άνδρες είναι πολύ διαφορετικές από εκείνες των γυναικών.


Για τη γυναικεία φύση η εμμηνόπαυση θεωρείται φυσική, όπως ο τοκετός. Αλλά φαίνεται ότι η μέση ηλικία, οι εξάψεις, οι εναλλαγές της διάθεσης και η μείωση της λίμπιντο δεν είναι απόλυτα… θηλυκές ανησυχίες. Γιατροί, ερευνητές και οι φαρμακευτικές εταιρείες έχουν αρχίσει να ασχολούνται με την υπόθεση ότι και οι άνδρες αντιμετωπίζουν επίσης μια αλλαγή στη διάρκεια της ζωής τους, η οποία περιλαμβάνει όλα τα παραπάνω.

Αυτή η «ανδρική εμμηνόπαυση» ή «manopause», αν θέλετε, λέγεται ότι προέρχεται από μια σχετιζόμενη με την ηλικία μείωση της τεστοστερόνης, της ορμόνης που παίζει καθοριστικό ρόλο για κάθε άνδρα από την εφηβεία και σε όλα τα στάδια της ανάπτυξής του για τη διατήρηση της δύναμης των μυών και της οστικής μάζας, καθώς και της σεξουαλικής ορμής.


ΑΡΧΙΖΕΙ ΚΑΠΟΥ ΣΤΑ 40

«Αυτό που βλέπουμε είναι ότι για τους άνδρες συχνά αρχίζει στα τέλη των τριάντα τους ή στις αρχές των σαράντα. Υπάρχει μια σταδιακή πτώση της τεστοστερόνης από περίπου 1% έως 2%» εξηγεί ο Robert Brannigan, ουρολόγος στο Northwestern Memorial Hospital στο Σικάγο, ο οποίος έχει ερευνήσει το φαινόμενο. Στους άνδρες η παραγωγή ορμονών μειώνεται πιο σταδιακά.

«Δεν είναι τόσο δραματική ή αιφνίδια η αλλαγή, όπως συμβαίνει συχνά στις γυναίκες, αλλά υπάρχει αυτή η λεπτή αλλαγή στα επίπεδα ορμονών που μπορεί να προκύψουν με την πάροδο του χρόνου, οπότε παρουσιάζεται το έλλειμμα της τεστοστερόνης».

Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε μια σειρά από συμπτώματα που «έχουν τεράστια συνολικά επίπτωση ημέρα με την ημέρα στη ζωή ενός άνδρα, συμπεριλαμβανομένης της κατάθλιψης, της ευεερεθιστότητας, της μειωμένης ενέργειας, της μειωμένης μυϊκής μάζας, της αύξησης βάρους, της σεξουαλικής δυσλειτουργίας και των νυχτερινών εφιδρώσεων» λέει ο Brannigan, ο οποίος υπολογίζει ότι τουλάχιστον πέντε εκατομμύρια άνδρες στις ΗΠΑ επηρεάζονται από «υπογοναδισμό όψιμης έναρξης», όπως είναι ο κλινικός όρος της πάθησης. «Δυστυχώς, η συντριπτική πλειονότητα παραμένει αδιάγνωστη».

Η έρευνα που δημοσιεύθηκε πρόσφατα στο «New England Journal of Medicine» συνέδεσε τα χαμηλά επίπεδα τεστοστερόνης με τη χαμηλή σεξουαλική επιθυμία, τη στυτική δυσλειτουργία και μια φτωχή πρωινή στύση, και κατέληξε στο συμπέρασμα ότι τα τρία αυτά συμπτώματα πρέπει να συνυπάρχουν για τη διάγνωση της «όψιμης έναρξης υπογοναδισμού».

Η μελέτη, η οποία παρακολουθεί 3.369 άνδρες στην Ευρώπη μεταξύ των ηλικιών σαράντα και εβδομήντα εννέα ετών, έδειξε επίσης ότι η χαμηλή τεστοστερόνη ήταν πολύ λίγο σχετική με τα σωματικά και τα ψυχολογικά προβλήματα, όπως η αδυναμία για έντονη δραστηριότητα, η κατάθλιψη και η κούραση.


ΟΙ ΘΕΡΑΠΕΙΕΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΠΑΝΑΚΕΙΑ

Τα επίπεδα τεστοστερόνης όμως ποικίλλουν σε μεγάλο βαθμό μεταξύ των ανδρών. Η έννοια της ανδρικής εμμηνόπαυσης παραμένει ακόμα αμφιλεγόμενη. «Είναι ακόμα αμφιλεγόμενη ως προς το αν τα χαμηλά επίπεδα τεστοστερόνης αντιπροσωπεύουν ένα ιατρικό πρόβλημα» λέει ο Jason Wexler, ενδοκρινολόγος στο Νοσοκομείο Center στην Ουάσινγκτον, ο οποίος επισημαίνει ότι ζητήματα όπως η έλλειψη ενέργειας και κινήτρων, η κακή μνήμη και η αύξηση του σωματικού βάρους δεν αποτελούν παράγοντες επιβεβαίωσης της ανδρικής εμμηνόπαυσης, καθώς μπορεί να σχετίζονται και με άλλες παθήσεις.

Εως τώρα, στις κλινικές μελέτες είχαν μεγάλη επιτυχία στην κλινική πράξη τα ενέσιμα εμφυτεύματα, συμπληρώματα τεστοστερόνης, καθώς και φάρμακα που διεγείρουν την παραγωγή της τεστοστερόνης στον οργανισμό.

«Υπάρχουν σίγουρα άντρες που έχουν συμπτώματα, που έχουν χαμηλά επίπεδα τεστοστερόνης και μπορούν να επωφεληθούν από τη θεραπεία, αλλά πρέπει να λάβουμε υπόψη μας ότι το πρόβλημα “ανδρική εμμηνόπαυση” ή “ανδρόπαυση” συμβαίνει σε όλους τους άνδρες καθώς γερνούν, όπως η εμμηνόπαυση συμβαίνει σε όλες τις γυναίκες καθώς γερνούν, και αυτή είναι η μόνη αλήθεια» λέει ο dr Jason Wexler.


Ζητείστε βοήθεια!

Αν υποψιάζεστε ότι έχετε χαμηλά επίπεδα τεστοστερόνης, συμβουλευτείτε τον γιατρό σας. Αυτός μπορεί να αξιολογήσει τις πιθανές αιτίες για τα σημάδια και τα συμπτώματά σας και να σας εξηγήσει τις επιλογές θεραπείας. Μπορεί να σας βοηθήσει: να ανακαλύψετε σημάδια-συμπτώματα από παρενέργειες φαρμάκων για τη στυτική δυσλειτουργία και άλλα σεξουαλικά προβλήματα. Να σας προτείνει υγιεινές επιλογές του τρόπου ζωής που θα σας βοηθήσουν να διατηρήσετε τη δύναμη, την ενέργεια και τη μυϊκή σας μάζα.

Πηγή: feedmenews.gr
ΤΡΕΛΟ ΓΑΪΔΟΥΡΙΤΡΕΛΟ ΓΑΪΔΟΥΡΙ
Bookmark and Share

SHARE THIS

Author:

0 σχόλια: