Το λάχανο αποτελεί βασικό στοιχείο της διατροφής μας το χειμώνα. Σαλάτα, ντολμάδες, τουρσί είναι μερικές από τις επιλογές που μας δίνει. Πόσες, όμως, από εμάς γνωρίζουμε τις θεραπευτικές του ιδιότητες;
Το λάχανο, άσπρο ή κόκκινο, περιέχει βιταμίνες Α και Β, φολικό οξύ, φώσφορο, θείο, ιώδιο, κάλιο, νάτριο, μαγνήσιο και μαγγάνιο. Προτείνεται για την αντιμετώπιση του άσθματος, της βρογχίτιδας, των ρευματισμών ακόμη και της αϋπνίας.
Το κινέζικο λάχανο (το κόκκινο) είναι πλούσιο σε βήτα-καροτίνη, βιταμίνη C, κάλιο και ασβέστιο, ενώ περιέχει και τα φυτοχημικά ινδόλες, που πιστεύεται ότι απενεργοποιούν τα οιστρογόνα, τα οποία φαίνεται ότι διεγείρουν την ανάπτυξη όγκων, ιδιαίτερα στο μαστό. Επίσης, πρόσφατες έρευνες έδειξαν ότι τα άτομα που καταναλώνουν λάχανο διατρέχουν μικρότερο κίνδυνο να εμφανίσουν καρκίνο του προστάτη, του παχέος εντέρου και του πνεύμονα.
Το λάχανο όμως μπορεί να χρησιμοποιηθεί και για την αντιμετώπιση των εγκαυμάτων. Αν καήκατε ή σας τσίμπησε μέλισσα, σφήκα ή αράχνη, μπορείτε να ανακουφιστείτε τοποθετώντας ωμά λαχανόφυλλα στο σημείο που πονάει. Φροντίστε να τα αλλάζετε κάθε 3-4 ώρες, ξεπλένοντας την πληγή με ζουμί από κοπανισμένα λαχανόφυλλα.
Και μην ξεχνάτε. Αν έχετε βραχνιάσει , πιείτε ένα ρόφημα που θα φτιάξετε από ζεστό ζουμί φρέσκου λάχανου ανακατεμένο με λίγο μέλι. Θα εκπλαγείτε από το αποτέλεσμα.
Πηγη:zougla.gr
0 σχόλια: