Διπλό ταξίδι στους σημαντικότερους νεολιθικούς πολιτισμούς της Ευρώπης, που
αναπτύχθηκαν στην ανατολική και νότια πλευρά της, επιχειρούν οι εκθέσεις «Το ξεχασμένο
παρελθόν της Ευρώπης: Η κοιλάδα του Δούναβη, 5000-3500 π.Χ.» και «οι σχέσεις της
Ελλάδας με τα Βαλκάνια κατά τη Νεολιθική εποχή»,.....
..... που θα εγκαινιαστούν την Τετάρτη στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης, παρουσία του υφυπουργού Εξωτερικών, Σπύρου Κουβέλη.Το ξεχασμένο παρελθόν της «Παλαιάς Ευρώπης» θα έχουν την ευκαιρία ν’ ανακαλύψουν από την Πέμπτη, οι επισκέπτες του μουσείου, το οποίο περιλαμβάνει περισσότερα από 200 νεολιθικά αντικείμενα από 22 μουσεία της Ρουμανίας, της Βουλγαρίας και της Δημοκρατίας της Μολδαβίας.
Ανάμεσά τους ξεχωρίζουν τα εντυπωσιακά ανθρωπόμορφα ειδώλια -που εκπλήσσουν με τη σχηματικότητα και τη μοντέρνα αισθητική τους- εξαίρετης ποιότητας πολύχρωμα αγγεία, πολυάριθμα μετάλλινα αντικείμενα και το σημαντικότερο παγκοσμίως σύνολο χρυσών αντικειμένων της Νεολιθικής εποχής από το νεκροταφείο της Βάρνας.
«Οι επισκέπτες θα βρουν άκρως ενδιαφέρουσα και διαφωτιστική την έκθεση, καθώς αναφέρεται σε πολιτισμούς, που άνθισαν στην περιοχή μας πριν 7000 χρόνια», δήλωσε η πρόεδρος του Ιδρύματος Ν.Π. Γουλανδρή, Σάντρα Μαρινοπούλου, και πρόσθεσε πως «μέσα στο γενικό κλίμα απαισιοδοξίας» οι άνθρωποι του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης «θεωρούν χρέος τους, να προβάλουν μία θετική εικόνα για τη χώρα μας».
«Το Μουσείο Κυκλαδικής τέχνης συνεχίζοντας την παράδοση των μεγάλων αρχαιολογικών του εκθέσεων, που στόχο έχουν να εντάξουν την ιστορία και την αρχαιολογία του ελλαδικού κόσμου στο ευρύτερο πολιτιστικό και πολιτισμικό πλαίσιο θεώρησε ότι είναι πολύ πιο ανθρώπινο και πιο κοντινό να φέρει τους γείτονες μας πιο κοντά», επισήμανε ο καθηγητής και διευθυντής του μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης, Νικόλαος Χρ. Σταμπολίδης.
Πρόσθεσε πως «αυτοί οι τόσο κοντινοί μας γείτονές είναι συμμέτοχοι αυτού του πολιτιστικού προϊόντος που έχει παραχθεί σε αυτή την γωνιά της γης από τη νεολιθική εποχή και μετά. Οι δύο αυτές εκθέσεις έρχονται να φωτίσουν το πλούσιο παρελθόν μιας περιοχής πέριξ του Δούναβη και στην Βορειοδυτική ακτή του Ευξείνου Πόντου κατά την 3η και την 4η προχριστιανική χιλιετία. Η έκθεση αυτή μας παρουσιάζει ένα κομμάτι ξεχασμένο που πρέπει να το θυμηθούμε χωρίς σύνορα, αλλά μόνο με γεωγραφικούς όρους».
Ο επιμελητής του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης, δρ. Νίκος Παπαδημητρίου, σημείωσε πως «για πρώτη φορά επιστήμονες από διαφορετικές γωνιές του κόσμου βρέθηκαν σε κοινό εγχείρημα με στόχο να αναδείξουν κοινές πολιτισμικές ρήτρες».
Ο προϊστάμενος του Αρχαιολογικού Τμήματος του Εθνικού Ιστορικού Μουσείου Ρουμανίας στο Βουκουρέστι, Dr. Dragomir Nicolae Popovici, δήλωσε ότι είναι η πρώτη φορά που διοργανώνεται τέτοιου είδους έκθεση, η οποία «αποτελεί μεγάλο κεφάλαιο της ευρωπαϊκής ιστορίας».
Χρησιμοποιώντας τα λόγια του Λούις Άρμστρονγκ, ο προϊστάμενος Τμήματος Αρχαίας Τέχνης του Αρχαιολογικού μουσείου της Βάρνας στη Βουλγαρία, Dr. Aleksander Minchev, παρομοίασε την έκθεση με «ένα μικρό βήμα, αλλά ένα μεγάλο άλμα στο μέλλον», ενώ τόνισε ότι οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να δουν «τη γέννηση του ευρωπαϊκού πολιτισμού».
Σύμφωνα με τον πρέσβη της Ρουμανίας, George Ciamba, «η έκθεση αυτή είναι ιδιαίτερα συμβολική και υψηλής ποιότητας». Με τη σειρά του, ο διευθυντής του Εθνικού Αρχαιολογικού και Ιστορικού μουσείου της Δημοκρατίας της Μολδαβίας στο Κισινάου, Dr Eugen Sava, διατύπωσε την εκτίμησή του για την επιτυχία που θα έχει στο ελληνικό κοινό.
Την έκθεση διοργάνωσε το Institute for the study of the Ancient World του πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης, σε συνεργασία με το Εθνικό Ιστορικό Μουσείο της Ρουμανίας, στο Βουκουρέστι, με τη συμμετοχή του Περιφερειακού Ιστορικού Μουσείου της Βάρνας, στη Βουλγαρία, και του Εθνικού Αρχαιολογικού και Ιστορικού μουσείου της Δημοκρατίας της Μολδαβίας, στο Κισινάου.
Παράλληλα με την έκθεση αυτή, το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης, σε συνεργασία με το Υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού, οργάνωσε για συγκριτικούς λόγους μία συνοπτική παρουσίαση 90 αντιπροσωπευτικών αντικειμένων από ελληνικές νεολιθικές θέσεις, που προέρχονται από 14 ελληνικά μουσεία και ερευνητικά ιδρύματα.
Μέσα από την παρουσίαση, δίνεται η δυνατότητα να μελετηθεί η Ελλάδα στο ευρύτερο πολιτισμικό πλαίσιο των Βαλκανίων και να κατανοηθεί η σχέση της με γενικότερα φαινόμενα της 5ης και της 4ης χιλιετίας π.Χ., που οδήγησαν στην ακμή, αλλά και στην παρακμή των νεολιθικών πολιτισμών της ΝΑ Ευρώπης.
Οι εκθέσεις πραγματοποιούνται υπό την αιγίδα του υπουργείου Εξωτερικών στο πλαίσιο της ελληνικής προεδρίας στον οργανισμό ΟΣΕΠ και θα διαρκέσουν από τις 7 Οκτωβρίου έως τις 10 Ιανουαρίου του 2011.
ΠΗΓΗ: ΑΠΕ - ΜΠΕ/real.gr
0 σχόλια: