Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

SUPER LEAGUE

Πέμπτη 29 Ιουλίου 2010

Μικρά μυστικά στα εστιατόρια


Δικαιώματα και μικρά μυστικά για όσους επισκέπτονται εστιατόρια εξέδωσε η Ένωση Καταναλωτών. Από την τιμή του νερού, μέχρι το πως πρέπει να ζυγίζονται τα ψάρια.


Με αφορμή τις δεκάδες καταγγελίες των καταναλωτών, η καταναλωτική οργάνωση ΕΚΠΟΙΖΩ δίνει κάποιες χρήσιμες συμβουλές σχετικά με τα δικαιώματά που έχουν οι καταναλωτές στους χώρους μαζικής εστίασης και που πολύ συχνά δεν τα γνωρίζουν ή τα αγνοούν.
Παράλληλα, αναφέρει και τους τρόπους αντίδρασης στις περιπτώσεις που οι καταναλωτές διαπιστώνουν ότι θίγονται τα συμφέροντά τους.
Χρήσιμα TIPS
Σχετικά με το λογαριασμό
*Μπορείτε να φύγετε ανά πάσα στιγμή από το μαγαζί εάν δεν σας ικανοποιεί ο τιμοκατάλογος, το σέρβις ή η καθαριότητα του χώρου.
*Ανεξαιρέτως όλοι οι ιδιοκτήτες καταστημάτων που διαθέτουν στο κοινό οποιοδήποτε είδος τροφής ή ποτού υποχρεούνται από 01.07.2009 να σας δώσουν απόδειξη λιανικής πώλησης
*Οφείλεται να ελέγχετε πάντα τον λογαριασμό και να ζητάτε νόμιμες αποδείξεις.
Σχετικά με τι τιμές
*Οι τιμές διαμορφώνονται ελεύθερα με βάση το νόμο του ελεύθερου ανταγωνισμού που λειτουργεί στην αγορά.
*Κάποιοι εστιάτορες "κοπανάνε" ορισμένες μερίδες, "ορντέβρ" κατά προτίμηση. Να μην παραγγείλετε ό,τι σας φαίνεται ακριβό. Έτσι τους μαθαίνεται να κοστολογούν σωστά.
*Στους καταλόγους πρέπει να γράφεται ο υπεύθυνος του καταστήματος, οι νόμιμες επιβαρύνσεις και η τελική τιμή του κάθε είδους.
*Οι τιμές των διαφόρων ειδών που θα παραγγείλετε είναι οι τελικές, και δεν επιτρέπεται καμία προσαύξηση ούτε σ' αυτές, ούτε στον τελικό λογαριασμό.
*Όταν επισκέπτεστε το κυλικείο ενός γηπέδου, νοσοκομείου, αρχαιολογικού χώρου, μιας πλαζ που ανήκει σε δήμο ή στο δημόσιο, του αεροδρομίου, πλοίου, ΚΤΕΛ, ΟΣΕ, ενός θεάτρου ή κινηματογράφου, θα πρέπει να γνωρίζετε τα εξής:
-Ιδιαίτερη προσοχή στα παρακάτω είδη είναι σε διατίμηση. Πρέπει υποχρεωτικά να υπάρχουν στους ανωτέρω χώρους. Ο καταναλωτής να επιμένει να λαμβάνει τα προϊόντα αυτά στις τιμές της διατίμησης:
Εμφιαλωμένο νερό 500ml έως 0.50 €
Εμφιαλωμένο νερό 750ml έως 0.70 €
Τοστ με ζαμπόν + τυρί έως 1.80 €
Σάντουιτς με ζαμπόν + τυρί έως 1.70 €
Ελληνικός καφές (μονός) έως 1.60 €
Καφές φίλτρου γαλλικός (μονός) έως 1.60 €
Καφές εσπρέσσο (μονός) έως 1.70 €
Καφές στιγμιαίος(φραπέ μονός) έως 1.60 €
Τσάϊ σε ρόφημα έως 1.60 €
Οι παραπάνω τιμές είναι τελικές. Ισχύουν μόνο γι' αυτούς που σερβίρονται όρθιοι στο κυλικείο και όχι για όσους κάθονται και δίνουν παραγγελία σε σερβιτόρο. Η τιμή του καφέ δεν διαφέρει με την προσθήκη γάλακτος.
-Πρέπει να υπάρχουν ανηρτημένοι τιμοκατάλογοι σε εμφανή σημεία στους οποίους θα αναγράφονται με ευκρίνεια όλα τα προς πώληση είδη και οι τιμές τους
-Ο καταναλωτής πρέπει να λαμβάνει απόδειξη ταμειακής μηχανής και να ελέγχει τις αναγραφόμενες τιμές με τις τιμές των τιμοκαταλόγων
Σχετικά με το μενού
*Να αποφεύγετε τα κρεατικά και, περισσότερο, τους κιμάδες και τα κοκκινιστά. Προτιμήστε απλά φαγητά, χωρίς καρυκεύματα.
*Αν πάρετε χύμα παγωτά, να έχετε ελέγξει προηγουμένως το χώρο διατήρησής τους, που πρέπει να είναι καθαρός και φροντισμένος. Τα παγωτά εμπορίου πρέπει να διατηρούν αναλλοίωτο το αρχικό τους σχήμα και να μην έχουν ελαττωματική συσκευασία. Πρέπει να ελέγχετε τις ενδείξεις πριν τα αγοράσετε και να προσέχετε για τη δημιουργία κρυστάλλων, είτε πάνω στο παγωτό είτε στα τοιχώματα του ψυγείου, καθώς αυτό είναι σημάδι ψύξης και απόψυξης.
*Αν πάρετε φρούτα για επιδόρπιο καλύτερα να προτιμήστε ακέραιες μερίδες τους, όχι φρουτοσαλάτα.
*Εάν υπάρχουν κατεψυγμένα ψάρια, κρέατα ή λαχανικά, πρέπει να αναγράφονται στον κατάλογο με την ένδειξη "κατεψυγμένο" ανεξαρτήτως αν είναι μαγειρεμένο ή όχι εκείνη τη μέρα, καθώς και "προμαγειρεμένο" ή "προτηγανισμένο" για φαγητό, όταν αυτούσιο ή το κυρίως μέρος του έχει παρασκευαστεί ή συντηρηθεί στην κατάψυξη πριν μαγειρευτεί τελικά και προσφερθεί στον πελάτη.
*Πρέπει να αναγράφεται το είδος των ελαίων που χρησιμοποιείται σε ωμή μορφή στα προσφερόμενα φαγητά.
*Οι μερίδες δεν πρέπει να είναι λιποβαρείς, δηλ. να έχουν βάρος λιγότερο από αυτό που προβλέπει ο νόμος..
*Τα ψητά και τα σουβλιστά, που πωλούνται και με το κιλό, ζυγίζονται μαγειρεμένα και το χαρτάκι με το βάρος συνοδεύει την πιατέλα.
*Τα ψάρια που είναι πάνω από 230 γραμ. ζυγίζονται ωμά, παρουσία του πελάτη, και το χαρτάκι με το βάρος πηγαίνει στο τραπέζι μαζί με το ψάρι.
*Δικαιούστε νερό της βρύσης. Αν θέλετε εμφιαλωμένο, τότε ανοίγεται μπροστά σας, όπως και όλα τ' άλλα ποτά: μπύρες, κρασί, αναψυκτικά.

Για οποιαδήποτε καταγγελία μπορείτε να απευθύνεστε : στη Γενική Γραμματεία Καταναλωτή, στην Ε.Κ.ΠΟΙ.ΖΩ.
Πηγη:news247.gr

ΤΡΕΛΟ ΓΑΪΔΟΥΡΙΤΡΕΛΟ ΓΑΪΔΟΥΡΙ
Bookmark and Share

SHARE THIS

0 σχόλια: