Το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα ηττήθηκε με 2-0 από τη Νότιο Κορέα στο «Νέλσον Μαντέλα Μπέι Στέιντιουμ» του Πορτ Ελίζαμπεθ, για την πρώτη αγωνιστική του Β’ ομίλου.
Έτσι έχασε σημαντικό έδαφος, όσον αφορά στην πρόκρισή της για τους «16» της διοργάνωσης.
Αξίζει μάλιστα να σημειωθεί ότι δεν κατάφερε να σημειώσει ούτε το παρθενικό της γκολ στη διοργάνωση, το οποίο αναζητεί εδώ και 16 χρόνια (σ.σ.: η πρώτη της συμμετοχή στη διοργάνωση ήταν στο Μουντιάλ του 1994).
Η ομάδα του Ότο Ρεχάγκελ δέχθηκε το πρώτο της τέρμα μόλις στο 7’ από μία στημένη φάση (εκτέλεση φάουλ). Μετά από ολιγωρία των Χαριστέα, Τζιόλη και Τζόρβα, ο Λι Γιουνγκ Σο έγινε αποδέκτης της μπάλας και με προβολή από τη μικρή περιοχή, δεν δυσκολεύτηκε να κάνει το 1-0.
Το δεύτερο γκολ, το οποίο έβαλε… ταφόπλακα στις ελπίδες της ομάδας μας για ένα θετικό αποτέλεσμα, σημείωσε στο 52’ ο Γι Σουνγκ Παρκ, ο οποίος, εκμεταλλευόμενος ένα τραγικό λάθος του Λουκά Βύντρα, (άνοιξε το κοντρόλ και έχασε την μπάλα) μπήκε ανενόχλητος, πλασάροντας τον εξερχόμενο Τζόρβα.
Το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα στην πρεμιέρα του στο Παγκόσμιο Κύπελλο «πλήρωσε» τη φλυαρία του, την αργή ανάπτυξή του, καθώς και τις λανθασμένες επιλογές του Ότο Ρεχάγκελ.
Στα τελευταία 25 λεπτά του παιχνιδιού, η Εθνική μας αφυπνίστηκε, προσπάθησε να ανατρέψει το ματς, όμως ήταν ήδη αργά…
Πλέον το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα στρέφει την προσοχή του στον αγώνα της Πέμπτης κόντρα στη Νιγηρία (17:00), ο οποίος έχει χαρακτήρα τελικού, καθώς η ομάδα μας είναι αναγκασμένη να πάρει τη νίκη, αν θέλει να κρατήσει ζωντανό το όνειρο της πρόκρισης στους «16».
Ο Παρκ Γι Σουνγκ της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, ο οποίος διαμόρφωσε το τελικό 2-0 αναδείχθηκε πολυτιμότερος παίκτης της αναμέτρησης.
Χωρίς σχέδιο και εμπνεύσεις
Ακόμα και αυτός που έχει γεμίσει το κεφάλι του με ποδοσφαιρική σοφία δυσκολεύεται να καταλάβει ποιο ακριβώς ήταν το ποδοσφαιρικό σύστημα ανάπτυξης της Εθνικής μας ομάδας στο παιχνίδι με τη Νότια Κορέα.
Και αυτό γιατί τα γεμίσματα στην αντίπαλη περιοχή αποτελούν την προϊστορία του παγκόσμιου ποδοσφαίρου. Η ειρωνεία της τύχης είναι ότι οι Νοτιοκορεάτες μάς έβγαλαν το «μάτι» με το δικό μας δάχτυλο. Δηλαδή με μια στημένη φάση. Χωρίς να χρειαστεί να πηδήξουν ψηλότερα από εμάς, περίμεναν να περάσει η μπάλα πάνω από τα δικά μας κεφάλια και τα χέρια του Τζόρβα, για να την σπρώξουν απλώς στα δίχτυα.
Από εκεί και πέρα, είδαμε στο γήπεδο «Νέλσον Μαντέλα» από την εθνική μας ομάδα όσα ακριβώς (δεν) είχαμε δει στο Euro 2006 και στα φιλικά παιχνίδια προετοιμασίας με τη Βόρειο Κορέα και την Παραγουάη. Σαν να μη μεσολάβησε η προετοιμασία, σαν να μη πήρε χαμπάρι ο κόουτς ότι υπήρχαν αγωνιστικά προβλήματα τα οποία επιζητούσαν άμεση επίλυση, κατεβήκαμε στο γήπεδο με όλες τις ποδοσφαιρικές μας αμαρτίες παρούσες και με τη διάθεση των παιχτών μάλλον περιορισμένη. Παίξαμε σαν να επρόκειτο για ένα ακόμα φιλικό παιχνίδι προετοιμασίας. Και αφού αιφνιδιαστήκαμε μόλις στο 6ο λεπτό, φανήκαμε γυμνοί, χωρίς ιδέες και έμπνευση για να επιχειρήσουμε την ανατροπή.
Το ατομικό λάθος του Λουκά Βύντρα, από το οποίο προήλθε το δεύτερο γκολ, ήρθε απλώς να επισφραγίσει αφενός την αγωνιστική ανωτερότητα των Νοτιοκορεατών, αφετέρου την αγωνιστική γύμνια της Εθνικής μας ομάδας.
Αναζητείται τώρα ο υπερβολικά αισιόδοξος που θα ισχυριστεί πως όσα δεν λύσαμε τόσο καιρό θα τα λύσουμε μέχρι την Πέμπτη που αντιμετωπίζουμε τους Νιγηριανούς…
Σχολιάζει ο «σκόρερ»
H περιγραφή του αγώνα
Απέναντι στο 4-4-2 των Νοτιοκορεατών, ο «χερ Ότο» παρέταξε την Εθνική μας σε σχήμα 4-3-3, αφήνοντας, προς έκπληξη όλων, τους Κυργιάκο και Σαλπιγγίδη.
Κάτω από τα γκολπόστ ξεκίνησε ο Τζόρβας, με τη «γαλανόλευκη» οπισθοφυλακή να αποτελούν από τα αριστερά προς τα δεξιά οι Σεϊταρίδης, Παπαδόπουλος, Βύντρα (κεντρικό αμυντικό δίδυμο) και Τοροσίδης.
Στη μεσαία γραμμή ξεκίνησαν οι Κατσουράνης, Καραγκούνης και Τζιόλης, στις πτέρυγες της επίθεσης παρατάχθηκαν οι Χαριστέας (δεξιά) και Σαμαράς (αριστερά), με τον Γκέκα να είναι ο μοναδικός προωθημένος.
Από στημένο, βρε παιδιά;
Το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα με το… καλησπέρα βρέθηκε πολύ κοντά στο γκολ , στο 3΄με τον Βασίλη Τοροσίδη.
Ο Καραγκούνης εκτέλεσε το κόρνερ, ο διεθνής οπισθοφύλακας έγινε αποδέκτης της μπάλας, ωστόσο αυτή μετά την προβολή του πέρασε μόλις άουτ.
Ό,τι δεν μπόρεσε ο «Τόρο» το πέτυχε ένας άλλος αμυντικός. Από το ασιατικό συγκρότημα όμως…
Στην πρώτη της επίσκεψη στα καρέ του Τζόρβα, η Νότιος Κορέα ευτύχησε να πάρει προβάδισμα στο σκορ, με τον Λι Τσουνγκ-Σου, ο οποίος μετά από εκτέλεση φάουλ του Κι Σουνγκ-Βενγκ από αριστερά, είδε την μπάλα να περνάει από τους Χαριστέα και Κατσουράνη.
Ο Λι, λοιπόν, είπε «ευχαριστώ πολύ» στο δώρο της άμυνας της ομάδας μας και δεν δυσκολεύτηκε να κάνει από κοντά το 1-0.
Έψαξε την ισοφάριση με λανθασμένο τρόπο
Αυτό το γκολ έκοψε τα… φτερά στο αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα, το οποίο εν συνεχεία κυνήγησε με ανορθόδοξο τρόπο να φέρει το παιχνίδι στα ίσα.
Ο Καραγκούνης δεν πήγαινε καλά οργανωτικά, ο Σεϊταρίδης ήταν στη σκιά του καλού του εαυτού, μην μπορώντας να βοηθήσει επιθετικά, με αποτέλεσμα ο Χαριστέας και Γκέκας να μην τροφοδοτούνται.
Μάλιστα, οι αργές επιστροφές της ομάδας μας και τα λάθη στην άμυνά μας έδωσαν την ευκαιρία στους Ασιάτες να αγγίξουν το 2-0 στο 28’.
Από έναν λανθασμένο υπολογισμό του Αβραάμ Παπαδόπουλου, η μπάλα πέρασε και ο Παρκ Τσου-Γιονγκ βρέθηκε πρόσωπο με πρόσωπο με τον Τζόρβα, ο οποίος, ωστόσο, κράτησε το 1-0, αποκρούοντας με τα πόδια.
Αυτή ήταν και η τελευταία καλή φάση στο πρώτο μέρος, όπου η Εθνική μας ομάδα, πλην της ευκαιρίας στο 3’ με τον Τοροσίδη, δεν απείλησε ξανά.
Ο Παρκ Γι-Σουνγκ μάς έδωσε τη... χαριστική βολή
Στην επανάληψη ο Ρεχάγκελ πέρασε στο ματς τον Πατσατζόγλου, αντί του Καραγκούνη, με την ελπίδα να διορθωθούν τα κακώς κείμενα στην προβληματική μεσαία γραμμή της ομάδας μας. Φευ...
Μάλιστα το ασιατικό συγκρότημα, όπως και στο πρώτο μέρος, έτσι και στην επανάληψη, σημείωσε ακόμη ένα γρήγορο γκολ, με αποτέλεσμα η ομάδα μας να βρεθεί να κυνηγά, για να καλύψει διαφορά δύο γκολ.
Αυτή τη φορά, μοιραίος για την ομάδα μας έγινε ο Λουκάς Βύντρα. Στο 52’΄ο διεθνής οπισθοφύλακας του Παναθηναϊκού έχασε τον έλεγχο μιας εύκολης μπαλιάς έξω από την περιοχή.
Το λάθος του εκμεταλλεύτηκε ο αστέρας της Νοτίου Κορέας, Παρκ Γι-Σουνγκ, ο οποίος δεν είχε πρόβλημα να νικήσει τον εξερχόμενο Τζόρβα και να γράψει το 2-0.
Ξύπνησε αργά...
Στη συνέχεια, ο Ρεχάγκελ πέρασε στον αγώνα τους Καπετάνο και Σαλπιγγίδη, αντί των Σαμαρά και Χαριστέα, με τις επιλογές του, πάντως, να μοιάζουν περισσότερο με κινήσεις πανικού από τον πάγκο.
Παρά το γεγονός, ότι η άμυνα της Εθνική μας πελαγοδρομούσε σε κάθε κορεατική επίσκεψη, στα τελευταία 25 λεπτά κατάφερε να βγει στην αντεπίθεση, κάνοντας επιτέλους αισθητή την παρουσία της στα καρέ της αντιπάλου της.
Ο Φάνης Γκέκας στο 70’ και στο 80’ είδε τον Σουνγκ Ριονγκ να αποκρούει τις προσπάθειές του, ενώ στο 72’ ο Καπετάνος σούταρε άουτ από επίκαιρη θέση.
Η τελευταία καλή φάση στο ματς άνηκε στη Νότιο Κορέα, η οποία στο 86’ «φλέρταρε» με το 3-0, όταν ο Τζόρβας επενέβη σωτήρια στην αριστερή γωνία του και παραχώρησε κόρνερ στο πλασέ του Λι Τσουνγκ.
Κίτρινες κάρτες: Τοροσίδης
Νότια Κορέα (Χου Γιουνγκ-Μο): Γιουνγκ Σουνγκ-Ριονγκ, Τσα Ντου Ρι, Λι Γιουνγκ-Πιου, Τσο Γιονγκ-Χουνγκ, Λι Τσουνγκ-Σου, Λι Τσονγκ-Γιουνγκ (90΄+ Κιμ Ζάε-Σουνγκ), Παρκ Γι-Σουνγκ, Κιμ Γιουνγκ-Βου, Κι Σουνγκ-Βενγκ (74΄ Κιμ Ναμ), Παρκ Τσου-Γιονγκ (87΄ Λι Σουνγκ-Γιουλ), Γιομ Κι-Χουν.
Ελλάδα (Ότο Ρεχάγκελ): Τζόρβας, Σεϊταρίδης, Τοροσίδης, Βύντρα, Παπαδόπουλος, Τζιόλης, Κατσουράνης, Καραγκούνης (46΄ Πατσατζόγλου), Χαριστέας (61΄ Καπετάνος), Γκέκας, Σαμαράς (59΄ Σαλπιγγίδης).
Διαιτητής: Μάικλ Χέστερ (Νέα Ζηλανδία)
Θεατές: 31.514
Οι δηλώσεις των πρωταγωνιστών:
Ότο Ρεχάγκελ: «Κάναμε δύο λάθη στα γκολ και τα πληρώσαμε πολύ ακριβά. Οι Κορεάτες ήταν η καλή ομάδα που ξέραμε, με παίκτες που τρέχουν. Αλλά τους δώσαμε δύο δώρα και τα εκμεταλλεύτηκαν. Ίσως αν βάζαμε το γκολ με τον Τοροσίδη τα πράγματα να ήταν διαφορετικά. Τώρα πρέπει να ανακάμψουμε με τη Νιγηρία. Θα είναι πολύ δύσκολο παιχνίδι, αλλά, αν σκοράρουμε στις ευκαιρίες μας, θα έχουμε τύχη».
Φάνης Γκέκας: «Στο πρώτο γκολ που δεχόμαστε ήμασταν άτυχοι. Δεν ξεκινήσαμε καλά, κάναμε ένα γκολ δώρο, από παιδαριώδες λάθος και μετά ήταν δύσκολο να φτάσουμε έστω και στην ισοπαλία. Δεν μας ήθελε σήμερα η μπάλα, οι αντίπαλοι ήταν λίγο καλύτεροι από ό,τι φάνηκε. Θα μπορούσαμε κι εμείς να σκοράρουμε από στημένη φάση. Δεν μπορούμε να κάνουμε κάτι. Συνεχίζουμε. Έχουμε πέντε μέρες μπροστά μας μέχρι το ματς με τη Νιγηρία, θα προσπαθήσουμε να διορθώσουμε τα λάθη μας».
Αλέξανδρος Τζιόλης: «Δεν ξεκινήσαμε με το δεξί. Σε γενικές γραμμές δεν ήμασταν καλοί. Είχαμε ευκαιρίες, αλλά δεν τις εκμεταλλευτήκαμε. Δίκαια χάσαμε. Εμείς ήμασταν κακοί. Οι Νοτιοκορεάτες δεν είναι κάτι ιδιαίτερο. Απλώς μαρκάρουν, τρέχουν και είναι τακτικά καλοί. Εμείς ήμασταν άτυχοι, αφού στην πρώτη φάση της Νοτίου Κορέας δεχτήκαμε το γκολ. Σε αυτά τα ματς οι λεπτομέρειες κάνουν τη διαφορά. Προσπαθήσαμε να κάνουμε ό,τι μπορούμε, αλλά δεν τα καταφέραμε. Ρισκάραμε, κάναμε ευκαιρίες, αλλά δεν τις αξιοποιήσαμε. Τα περιθώρια στενεύουν. Όταν χάνεις το πρώτο ματς, πρέπει να έχεις ψυχικά αποθέματα. Δεν έχουμε πολλές επιλογές. Η Νιγηρία είναι μια εξίσου καλή ομάδα και θα πρέπει να τα δώσουμε όλα».
Βαγγέλης Μόρας: «Σήμερα πληρώσαμε τα λάθη που κάναμε. Οι Κορεάτες ήταν περισσότερο οργανωμένοι. Στο πρώτο γκολ υπήρχε μια αδράνεια και στο δεύτερο γκολ ένα προσωπικό λάθος. Πρέπει να ξεχάσουμε το αποτέλεσμα αυτό και να συγκεντρωθούμε το επόμενο παιχνίδι».
Χου Γιουνγκ Μο: «Προετοιμαστήκαμε πολύ σωστά, ήμασταν πολύ διαβασμένοι και οι παίκτες μου μπήκαν πολύ καλά στο ματς. Είμαι πολύ ικανοποιημένος από τους ποδοσφαιριστές μου, τους είμαι υπόχρεος. Πετύχαμε ένα γρήγορο γκολ και αυτό μας βοήθησε πολύ για τη συνέχεια. Αντιμετωπίσαμε πολύ καλά τη δύναμη της Ελλάδας στις στημένες φάσεις. Θα μπορούσαμε να είχαμε πετύχει περισσότερα γκολ. Δεν κάναμε το τέλειο παιχνίδι, αλλά αυτό που μετρά είναι πως πήραμε τη νίκη. Ακόμη, όμως, δεν έχουμε καταφέρει τίποτα. Είναι μόνο η αρχή, δεν πρέπει να επαναπαυτούμε, γιατί υπάρχουν δύο ακόμη ματς».
Γι Σουνγκ Παρκ: «Είμαι πολύ χαρούμενος για τη νίκη μας. Η Ελλάδα είναι πολύ δυνατή ομάδα, ξέραμε πως είχε ικανότητα στις στημένες φάσεις και την αντιμετωπίσαμε. Πετύχαμε ένα γκολ και μετά βρήκαμε κενούς χώρους, για να χτυπήσουμε στις αντεπιθέσεις και χάσαμε αρκετές ευκαιρίες. Η Αργεντινή είναι πολύ δύσκολος αντίπαλος, είναι το φαβορί του ομίλου και από τα φαβορί για την κατάκτηση του Μουντιάλ. Όμως, εμείς θα προσπαθήσουμε για το καλύτερο δυνατό, με στόχο ένα καλό αποτέλεσμα».
Tα ξένα ΜΜΕ για την ήττα της Εθνικής μας
Ιδιαιτέρως καυστικά ήταν τα ξένα ΜΜΕ για την εμφάνιση και την ήττα της Εθνικής μας από τη Νότιο Κορέα, στο εναρκτήριο αγώνα της στο Μουντιάλ της Νοτίου Αφρικής.
Διαβάστε τι αναφέρουν τα μεγαλύτερα ειδησιογραφικά πρακτορεία στον κόσμο για το ματς του αντιπροσωπευτικού μας συγκροτήματος:
Gazzetta dello Sport: «Πολλή Κορέα για την Ελλάδα. Ταυρομάχος ο Παρκ, 2-0 το αποτέλεσμα. Στον πρώτο αγώνα του Β' ομίλου, οι Ασιάτες κυριάρχησαν από την αρχή ως το τέλος. Απογοητευτική σε όλους τους τομείς η ομάδα του Ρεχάγκελ».
Marca: «Χωρίς μεγάλο ενδιαφέρον το πρώτο ματς του 2ου ομίλου, καθώς η Ν. Κορέα επικράτησε χωρίς δυσκολία κόντρα στην Ελλάδα, η οποία πλέον πάρα πολύ δύσκολα θα διεκδικήσει την πρόκριση».
L' Equipe: «Ωραία είσοδος στο Μουντιάλ για τη Ν. Κορέα που νίκησε με 2-0 την Ελλάδα. Πετυχαίνοντας ένα γρήγορο γκολ, οι Κορεάτες ποτέ δεν προβληματίστηκε από την αντίπαλό της, που απογοήτευσε».
Bild: «Ελληνική αποτυχία! Ο Ότο Ρεχάγκελ άρχισε με αποτυχία το Μουντιάλ, καθώς η Ελλάδα ηττήθηκε από τη Ν. Κορέα με 2-0».
Skysports: Οι Κορεάτες ξεκίνησαν με το δεξί τη διοργάνωση, νικώντας την Ελλάδα με 2-0 σε ένα ματς όπου οι Έλληνες ποδοσφαιριστές ήταν αρκετά αργοί. Παρκ και Λι Τσουνγκ ήταν εξαιρετικοί και πέτυχαν τα δύο γκολ που έκριναν την αναμέτρηση.
Goal.com: Η Νότιος Κορέα έκανε θετικό ξεκίνημα, κερδίζοντας την Ελλάδα με 2-0. Οι «Taegeuk Warriors» άνοιξαν το σκορ με μια πολύ ωραία προβολή του Λι Τσουνγκ, ενώ έκαναν δύο τα τέρματα τους μετά το τραγικό λάθος του Λουκά Βύντρα στην άμυνα.
Yahoo Sport: Ιδιαίτερα σκληρό ήταν το πασίγνωστο site αναζήτησης, αφού έκανε λόγο για μια απαράδεκτη ομάδα που έφτασε τα τέσσερα ματς σε Παγκόσμιο Κύπελλο χωρίς νίκη και χωρίς γκολ. Αναφορά έγινε και στο λάθος του Λουκά Βύντρα.
Πηγη:zougla.gr


0 σχόλια: