Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

SUPER LEAGUE

Δευτέρα 31 Μαΐου 2010

«Πρωταθλητές» στο κόψιμο του τσιγάρου οι Έλληνες

«Πρωταθλητές» στο κόψιμο του τσιγάρου οι Έλληνες
Τελικά, εμείς οι Έλληνες είμαστε ο πιο αντιφατικός λαός της Ευρώπης. Απόδειξη αποτελεί το γεγονός, ότι ναι μεν κατέχουμε την πρώτη θέση ανάμεσα στους πιο θεριακλήδες λαούς της Γηραιάς Ηπείρου, όταν όμως αποφασίσουμε να το κόψουμε το «ρημάδι», τότε εμφανίζουμε τις καλύτερες «επιδόσεις» και στην απεξάρτηση!

Πανευρωπαϊκή μελέτη, που έγινε για να αξιολογηθούν τα προγράμματα απεξάρτησης από το κάπνισμα, κατέταξε την Ελλάδα στην πρώτη θέση ως προς την αποτελεσματικότητα της θεραπείας. Η επίδοση είναι αξιοθαύμαστη, αν αναλογιστούμε ότι το κάπνισμα στη χώρα μας έχει εξελιχθεί σε επιδημία. Στις ηλικίες 35 έως 44 ετών, το 57,9% των Ελλήνων και το 30% των Ελληνίδων είναι καπνιστές.

Τα παραπάνω ανακοίνωσαν οι κ.κ Κωνσταντίνος Γουργουλιάνης, πρόεδρος της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας (ΕΠΕ) και πρύτανης της Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, Παρασκευή Αργυροπούλου – Πατάκα, καθηγήτρια Πνευμονολογίας Α.Π.Θ και Χριστίνα Γκράτζιου, αναπληρώτρια καθηγήτρια Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών, σε συνέντευξη Τύπου με θέμα «Το Κάπνισμα και τα Ιατρεία Διακοπής Καπνίσματος» με αφορμή τη σημερινή Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καπνίσματος.

Ο κ. Κωνσταντίνος Γουργουλιάνης μίλησε για τo έργο της ΕΠΕ σχετικά με τη διακοπή του καπνίσματος, που περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, τη δημιουργία των ειδικών Ιατρείων Διακοπής Καπνίσματος και τη διοργάνωση σεμιναρίων σε όλη τη χώρα με τη συμμετοχή ειδικών και ειδικευομένων πνευμονολόγων.

Η διευθύντρια του Κέντρου Διακοπής Καπνίσματος στο «Ευγενίδειο» Θεραπευτήριο, αναπληρώτρια καθηγήτρια Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών, κυρία Χριστίνα Γκράτζιου, τόνισε ότι το 70% των καπνιστών επιθυμεί να διακόψει την επιβλαβή αυτή συνήθεια, αλλά μόνο το 20 - 30% προσπαθεί.
Από αυτούς, μόλις το 3 -5% το επιτυγχάνει μόνο με τη δύναμη της θέλησης και αρκετοί «ξανακυλούν» στη νικοτίνη λίγα χρόνια αργότερα.

Στα Ειδικά Ιατρεία Διακοπής Καπνίσματος, που υπάρχουν στα περισσότερα δημόσια νοσοκομεία, ακολουθείται συγκεκριμένη διαδικασία, σύμφωνα με τις επιστημονικές μεθόδους και τις διεθνείς οδηγίες για τη θεραπευτική παρέμβαση. Τα Ιατρεία λειτουργούν με προγραμματισμένα ραντεβού και οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στη γραμμή 800 801 80 80.

Αξίζει να τονισθεί ότι αρκετοί καπνιστές παρακινούνται από τα παιδιά τους, τα οποία απαιτούν από τους γονείς να κόψουν το κάπνισμα.

Δεν ανέχονται τη μυρωδιά και τον καπνό του τσιγάρου στο σπίτι και στα ρούχα των γονέων τους. Ακόμη και σε τόσο μικρή ηλικία, αντιμετωπίζουν το θέμα του καπνίσματος σοβαρά και ζητούν από τους γονείς τους να κάνουν το ίδιο.

Σύμφωνα με την κυρία Γκράτζιου, στα Ιατρεία έχουν καταφύγει περισσότεροι από 18.000 Έλληνες, ηλικίας 40 - 45 ετών. Τα τελευταία χρόνια, ωστόσο, προσέρχονται για βοήθεια άτομα ολοένα και πιο μικρής ηλικίας, ακόμη και κάτω των 30 ετών.

Σχετικά με τα αποτελέσματα, αναφέρει πως περισσότεροι από το 60% των καπνιστών επιτυγχάνουν τη διακοπή έπειτα από ένα πρόγραμμα βοήθειας.

Η επιτυχία εξαρτάται από τη λήψη της θεραπευτικής αγωγής και την παρακολούθηση του προγράμματος.
Οι σύγχρονες θεραπείες με βαρενικλίνη έδειξαν ότι τρεις στους τέσσερις καπνιστές (75%) κατάφεραν να κόψουν το κάπνισμα αμέσως έπειτα από το πρόγραμμα.

Έξι μήνες αργότερα, το 51% συνεχίζει να μην καπνίζει, ποσοστό το οποίο φτάνει στο 45% ένα έτος έπειτα από το τέλος της θεραπείας.

Η μεγάλη επιτυχία της διακοπής του καπνίσματος μέσω των Ιατρείων Διακοπής Καπνίσματος, επιβεβαιώθηκε και σε μία πανευρωπαϊκή μελέτη, στην οποία συμμετείχαν 10 κέντρα από όλη την Ελλάδα. Η χώρα μας κατέλαβε την πρώτη θέση σε αποτελεσματικότητα της θεραπείας με βαρενικλίνη, με το 71% των καπνιστών να κατορθώνει να κόψει εύκολα το κάπνισμα. Σημαντικός παράγοντας επιτυχίας θεωρείται από τους ειδικούς η προσωπική βούληση και θέληση του καπνιστή.
Πηγη:zougla.gr

ΤΡΕΛΟ ΓΑΪΔΟΥΡΙΤΡΕΛΟ ΓΑΪΔΟΥΡΙ
Bookmark and Share

SHARE THIS

0 σχόλια: