Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

SUPER LEAGUE

Τρίτη 4 Μαΐου 2010

Διαφορά ηλικίας

Στα περισσότερα ζευγάρια γύρω μας παρατηρούμε ότι υπάρχει διαφορά ηλικίας ανάμεσα στα δύο φύλα και συνήθως ο άνδρας είναι ο μεγαλύτερος. Όμως, υπάρχουν κάποιες περιπτώσεις, όπου ο άνδρας είναι κατά πολλά χρόνια μεγαλύτερος από τη γυναίκα. Αυτό φαίνεται να ισχύει εδώ και πάρα πολλά χρόνια. Στην κλασική Ελλάδα, για παράδειγμα, οι άνδρες παντρεύονταν συνήθως γύρω στα 30 τους χρόνια, επιλέγοντας για συζύγους τους γυναίκες έφηβες, που είχαν σχεδόν τα μισά τους χρόνια. Επίσης, άνδρες που κατείχαν κάποιο αξίωμα, γόητρο, εξουσία ή χρήματα συνήθως διάλεγαν για συζύγους ή ερωμένες τους πολύ νεότερες γυναίκες.

Το ίδιο διαφαίνεται και στα γνωστά «προξενιά», όπου ο άνδρας ήταν συνήθως πολύ μεγαλύτερος από τη γυναίκα. Μέσα από τη σχέση με μια νεότερη γυναίκα, οι άνδρες νιώθουν πως αποκτούν ξανά δύναμη, ακόμη και μέσα από τον θαυμασμό που θα αποκομίσουν ως μεγαλύτεροι, νιώθουν πιο νέοι, ενεργοί μέσα στο παιχνίδι της ζωής, με αποτέλεσμα να αυξάνεται η αυτοπεποίθησή τους. Με λίγα λόγια, η σχέση με μια νεότερη γυναίκα τούς παρέχει την πολυπόθητη επιβεβαίωση. Φυσικά, θα πρέπει επίσης να αναφερθεί και το πολύ σημαντικό κομμάτι της σεξουαλικής διάθεσης, ορμής και φρεσκάδας που αντιπροσωπεύει μια νεότερη γυναίκα, και που ως κάποιο βαθμό μπορεί να έχει χαθεί από γυναίκες της ίδιας ηλικίας με τον μεγαλύτερο άνδρα.

Από την πλευρά της νεότερης γυναίκας που μπαίνει σε μια σχέση με έναν πολύ μεγαλύτερο άνδρα, έρευνες έχουν υποδείξει επίσης διάφορους λόγους και ερμηνείες του φαινομένου. Από ψυχαναλυτική άποψη, οι γυναίκες αυτές αναζητούν στο πρόσωπο του μεγαλύτερου άνδρα έναν πατέρα. Βέβαια, η επιλογή τους αυτή ερμηνεύεται και ως μια βαθιά ανασφάλεια που τους υπαγορεύει την ανάγκη να έχουν δίπλα τους έναν άνδρα που η ηλικία του και μόνο να συνεπάγεται εμπειρία, δύναμη, γνώση και κατ' επέκταση παροχή ασφάλειας και προστασίας. Αν το δούμε και από την άποψη της εξελικτικής ψυχολογίας, η γυναίκα ελκύεται από έναν άνδρα που εμπνέει εμπιστοσύνη, ότι μπορεί κοινωνικά και οικονομικά να σταθεί ως πατέρας στα παιδιά της, ότι είναι ικανός να προσφέρει προστασία και ασφάλεια.

Υπάρχουν, φυσικά, και περιπτώσεις που η ανάγκη αυτή των γυναικών για ασφάλεια και προστασία για την ίδια και για τα παιδιά της καλύπτεται από έναν μεγαλύτερο άνδρα που κατέχει κάποια κοινωνική θέση, χρήματα ή επιρροή. Πιθανότατα, λοιπόν, κάποιες από αυτές τις σχέσεις να είναι καθαρά σχέσεις συμφέροντος, χωρίς το συναίσθημα να διαδραματίζει ιδιαίτερο ρόλο σ' αυτές. Μια άλλη άποψη είναι ότι κάποιες νεότερες γυναίκες βιώνουν μια αδυναμία να επικοινωνήσουν με άνδρες της ηλικίας τους και βρίσκουν περισσότερο ενδιαφέροντες τους άνδρες που έχουν περισσότερες εμπειρίες από τη ζωή, πιστεύοντας ότι είναι πιο ώριμοι και έχουν πιο ουσιαστικά πράγματα να πουν. Βέβαια, αυτό έχει να κάνει και με την ιδιοσυγκρασία της γυναίκας. Μια τέτοια σχέση, λοιπόν, είναι ένα είδος ανταλλαγής. Και ο άνδρας και η γυναίκα παίρνουν και δίνουν. Εξάλλου, όλες οι ανθρώπινες σχέσεις δεν είναι ένα είδος ανταλλαγής; Για να νιώθουμε πραγματικά καλά, είναι απαραίτητο να παίρνουμε, αλλά και να δίνουμε.




πηγη:zougla
ΤΡΕΛΟ ΓΑΪΔΟΥΡΙΤΡΕΛΟ ΓΑΪΔΟΥΡΙ
Bookmark and Share

SHARE THIS

Author:

0 σχόλια: