Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

SUPER LEAGUE

Κυριακή 2 Μαΐου 2010

Η νέα χειρουργική ρομποτική


Είναι η νέα χειρουργική (ρομποτική) καλύτερη από την παλιά ανοικτή μέθοδο, όσον αφορά την αντιμετώπιση του καρκίνου του προστάτη;

Η νέα ρομποτική χειρουργική διαφημίστηκε έντονα για τα πλεονεκτήματα της που είναι η μικρή νοσηλεία, οι μικρές τομές και η ελάχιστη απώλεια αίματος. Είναι όμως καλύτερη από τη παλιά ανοικτή χειρουργική, στη σύγκριση των αντικαρκινικών της αποτελεσμάτων;

Το ερώτημα αυτό απασχολεί έντονα τους ουρολόγους στη παγκόσμια κοινότητα, αφού οι μελέτες δείχνουν πως στην ουσία της θεραπευτικής στρατηγικής, δηλαδή την αντιμετώπιση της νόσου, φαίνεται πως «ο νέος είναι ωραίος, μα ο παλιός είναι αλλιώς».

Δηλαδή, με απλά λόγια, στην τελική ευθεία που είναι και το ζητούμενο, αν δηλαδή η νέα τεχνική προσφέρει σημαντικό προσδόκιμο επιβίωσης και λιγότερες επιπλοκές (ακράτεια, ανικανότητα κ.λπ.) οι διαφορές δεν είναι σημαντικές.

Οι επικριτές της νέας ρομποτικής χειρουργικής τονίζουν, επίσης, πως το κόστος μιας τέτοιας τεχνικής (ακριβά μηχανήματα, ανταλλακτικά κ.ά.) δεν μειώνει το κόστος νοσηλείας, απλώς και μόνον επειδή ο ασθενής μένει δύο μέρες λιγότερες στο νοσοκομείο, αλλά -αντίθετα- το επιβαρύνει .

Η σύγκριση, επίσης, ανάμεσα στις δύο μεθόδους δεν έχει γίνει ανάμεσα σε έναν πολύ καλό και έμπειρο χειρουργό ανοικτής τεχνικής κι έναν αντίστοιχο καλό κα έμπειρο στη ρομποτική, για να διεξαχθούν αντικειμενικά στοιχεία και συμπεράσματα.

Η συζήτηση αυτή θα συνεχιστεί στα επόμενα χρόνια, γιατί οι επικριτές της μεθόδου εστιάζουν στο ότι η έντονη προβολή των πλεονεκτημάτων της ρομποτικής δεν στοιχειοθετεί αποδεδειγμένα πλεονεκτήματα για τον ίδιο τον ασθενή, και καλό είναι να σταματήσει να προβάλλει απλώς τα τεχνολογικά της όπλα, που είναι μεν φαντασμαγορικά, αλλά χωρίς ουσία.



πηγη:zougla
ΤΡΕΛΟ ΓΑΪΔΟΥΡΙΤΡΕΛΟ ΓΑΪΔΟΥΡΙ
Bookmark and Share

SHARE THIS

Author:

0 σχόλια: